Tudástár

Amit tudnod kell, ha turizmus-vendéglátás szakra mennél

UNIside | 2023-04-06
Szívesen foglalkozol emberekkel és érdekel a vendéglátás? Mindig is vonzottak a turizmussal kapcsolatos témák? Ha úgy érzed, jó a szervezőképességed és átlátnád egy szálloda vagy étterem működését, akkor ezt a szakot neked találták ki! Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit a turizmus-vendéglátás alapfokozatú szakról manapság érdemes tudni.

A turizmus-vendéglátás végzettséggel hol helyezkedhetsz el?

A szak nevéből adódóan természetesen elsősorban a turizmus és a vendéglátás területén találhatsz magadnak munkát. A járványhelyzet előtt virágzó ágazat lassan kezd helyreállni, így ismét rengeteg potenciál rejlik egy ilyen végzettség megszerzésében. Turisztikai célpontoknál mint szállodákban, éttermekben vagy a szórakoztató egységekben találhatsz munkát. De utazási irodáknál vagy rendezvényközpontoknál is elhelyezkedhetsz.

A leggyakrabban betöltött munkakörök, amelyeket elláthatsz: magasan képzett ügyintéző, kereskedelmi ügyintéző, szállodai recepciós vagy felszolgáló (Fotó: 123rf)

A leggyakrabban betöltött munkakörök, amelyeket elláthatsz: magasan képzett ügyintéző, kereskedelmi ügyintéző, ügyviteli vagy irodai adminisztrátor, recepciós, szállodai recepciós vagy felszolgáló.

 

Híres vendéglátósok és szállodatulajdonosok

Hazánkban az egyik leghíresebb vendéglátós nem más volt, mint Gundel Károly, ikonikus gasztronómiai művek írója. A Gundel étterem pedig egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével.

Gundel Károly a kereskedelmi iskola elvégzése után Európa leghíresebb vendéglőiben tanulta ki a mesterséget. Szállodai titkár volt, mielőtt bérbe vette a népszerű városligeti „Wampetics” éttermet 1910-ben. Ez kapta meg később a tulajdonos nevét. 1920–1925 között a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője is volt.

A Gundel étterem egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével (Fotó: 123rf)

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben Gundel Károly-díj néven alapított szakmai díjat Gundel tiszteletére.

A világ egyik leghíresebb szállodalánca a Hilton, amit Conrad Hilton alapított 1919-ben. Eredetileg bankvásárlási szándékkal érkezett Texasba a nagy olajláz csúcsán. Ehelyett végül egy szállodát vásárolt, a 40 szobás Mobley Hotelt a texasi Ciscóban, amikor egy banki vásárlás meghiúsult. A szálloda olyan sikeresen működött, hogy a szobák naponta háromszor is gazdát cseréltek. Az étkezőt pedig további szobákká alakították át a kereslet kielégítésére. Az első, Hilton nevet viselő szálloda a Dallas Hilton volt, amit 1925-ben nyitottak meg.

Hasonlóan az alapítójáról kapta nevét a Marriott hotellánc, amit J. Willard Marriott és felesége hozott létre 1927-ben Washingtonban. A Marriott Corporationt eredetileg egy sörstand miatt alapították. Az évek folyamán állandóan fejlesztették a vállalkozásukat. Idővel élelmiszereket is árusítottak, majd a Keleti part első drive-in szolgáltatását is létrehozták. A cég 1957-ben nyitotta meg első szállodáját, a Twin Bridges Motor Hotelt a virginiai Arlingtonban.

A filmeknek és sorozatoknak igen közkedvelt témái közé tartoznak a szállodák és éttermek. Hiszen a vendégek révén igen változatos és sokszínű karaktereket terhelhetnek az írók egy helyre, miközben gyönyörű helyszíneket mutathatnak be.

A Fehér Lótusz (Fotó: HBO Entertainment)

A teljesség igénye nélkül álljon itt pár különlegesebb alkotás, ahol nemcsak a vendégek, hanem a személyzet életébe is bepillantást nyerhetünk. Ilyen Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című vígjátéka, a horror zsánerében Stanley Kubrick Ragyogása vagy a rajzfilm Hotel Transylvania. Sorozatok terén pedig a Hotel Babylon vagy A Fehér Lótusz mutatja még be érdekesen a két fél életét és egymáshoz viszonyulását.

 

Milyen szakképzettséget ad a turizmus-vendéglátás szak?

 • Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon.

 

Jelenleg az országban az alábbi intézményekben érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg a BGE, a KJE, a MATE, a METU, a PE, a SOE és a SZTE képzésén választhatod ezt a szakot Economist in Tourism and Catering néven.

 

Ezekből a tantárgyakból jó, ha erős vagy, ha ezt a szakot nézted ki magadnak:

 

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Érdemes olyan szakgimnáziumot, szakközépiskolát vagy technikumot választani, ahol vendéglátóipari és turisztikai osztályok indulnak. Szerencsére számtalan ilyen középiskolát találhatsz országszerte.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak az egyes egyetemek.

 

Képzési terület: 

 

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 8 félév.

 

Milyen specializációi vannak, és azoknak milyen szakterületei?

Intézményenként változhat az, hogy milyen specializációra van lehetőséged ezen a szakon illetve, hogy hány fős alap létszámmal indítanak el egy szakirányt.

 • A BGE-n a hallgatók a 2. félév végén választhatnak specializációt. A szakon választható specializációk:
  • utazás- és rendezvényszervezés,
  • egészség-, sport és ökoturizmus,
  • turizmusfejlesztés és térségmenedzsment,
  • kereskedelmi vendéglátás,
  • vendéglátó rendezvényszervezés.
 • A DE-n a hallgatók specializációt az 5. félévtől, a specializációként előírt tantárgyak teljesítése esetén választhatnak. Az egyes tanévekben induló specializációk létszámát a szakfelelős javaslatára a dékán határozza meg.

Jártas a különböző típusú turisztikai vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények) típusai terén, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elvekben és menedzsment módszerekben (Fotó: 123rf)

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek:
  • (matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök),
 • társadalomtudományi alapismeretek:
  • (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia, pszichológia, filozófia),
 • turizmus és vendéglátás szakmai ismeretei:
  • (turizmus rendszere, vendéglátás, szállásadás, utazásszervezés, turisztikai erőforrások, a turizmus közigazgatási, szakigazgatási, önkormányzati vonatkozásai, turizmus marketing, turisztikai termékek, turisztikai vállalkozások, vendéglátás szervezés, vezetés, nemzetközi gazdasági kapcsolatok).

 

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

A szakmai gyakorlat két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat. Ebből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés is.

 

Mit tud egy turizmus-vendéglátás szakon végzett hallgató?

 • Rendelkezik a gazdaságtudomány alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, nemzetgazdasági és nemzetközi összefüggéseinek ismeretével, a releváns gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
 • Elsajátította a gazdaság mikro és makro szerveződési szintjeinek alapvető elméleteit, birtokában van az alapvető információ-gyűjtési, matematikai és statisztikai elemzési módszereknek.
 • Ismeri a turisztikai ágazat működésének elveit és annak kapcsolódó ágazatait, a turizmus hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőit, sajátosságait és kapcsolódásaikat.
 • Jártas a különböző típusú turisztikai vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények) típusai terén, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elvekben és menedzsment módszerekben.
 • Ismeri a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó más szak- és tudományterületek alapvető tényeit és összefüggéseit (földrajz, művelődéstörténet, környezetvédelem, jog, egészségtudomány, gasztronómia, élelmezéstudomány).

Turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezését, szervezését, irányítását és ellenőrzését végzi el (Fotó: 123rf)

Mivel foglalkozik egy turizmus-vendéglátás alapképzési szakon végzett közgazdász a mindennapokban?

 • Gazdasági tevékenységet, projektet tervez, szervez, kisebb vállalkozást, gazdálkodó szervezetet irányít és ellenőriz.
 • Turisztikai vállalkozások piaci tevékenységének szervezését és irányítását végzi el.
 • Turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezését, szervezését, irányítását és ellenőrzését végzi el.
 • Kidolgozott szakmai javaslatokat tesz, vezetői beszámolókat, marketingajánlatokat (például programfüzetek, étlapok) készít el.
 • A szolgáltatásokkal és az intenzív ügyfélkapcsolattal összefüggő problémákat, a turizmus és a vendéglátás különféle területein jelentkező gazdasági problémákat felismeri és hatékonyan kezeli.
 • Alkotó, kreatív önállósággal épít ki és kezdeményez új gyakorlati megoldásokat.

 

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végzel?

Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint:

 • turizmus-menedzsment,
 • ellátásilánc-menedzsment,
 • vállalatgazdaságtan,
 • master of business administration (mba),
 • regionális és környezeti gazdaságtan szak.

A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz. Így olyanok is szóba jöhetnek, mint a vállalkozásfejlesztés, marketing, pénzügy, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, körforgásos gazdaság menedzsment, vezetés és szervezés, műszaki menedzser, nemzetközi fejlesztés, nemzetközi adózás, közgazdasági elemző, számvitel vagy családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana szak.

 

A gazdaságtudományi képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.