Uni

A BGE a bátrak egyeteme!

Haiman Éva | 2023-03-06
Gazdasági területek iránt érdeklődsz? Te is Magyarország legnépszerűbb üzleti egyetemén tanulnál tovább? A mintegy 18 ezer hallgatót számláló Budapesti Gazdasági Egyetem idén is várja az érettségiző diákokat. Akár tudatosan készülsz az egyetemre, akár vannak még kérdéseid, olvasd el a BGE rektorával készített interjúnkat, amelyben sok izgalmas információt árul el az egyetemről Heidrich Balázs.

A Heidrich Balázs rektorral készült teljes interjú a UNI in & out 2022 első számában jelent meg.

Ön szerint melyek az egyetem legfontosabb jellemzői és mit tartanak vonzónak a fiatalok?

Szeretjük azt gondolni, hogy a BGE a bátrak egyeteme, de vonzereje kapcsán szerencsére nem csak szubjektív véleményemre támaszkodhatunk.

Minden évben megkérdezzük elsőéves hallgatóinkat, hogy miért a BGE-t választották. Legtöbben a magas színvonalú, gyakorlatorientált képzést jelölik meg, de szorosan követi ezt az egyetem presztízse, az ismerősök jó véleménye, valamint az itt szerzett diploma munkaerőpiaci értéke. Az egyik legfontosabb érvként pedig az hangzott el, hogy vonzónak találják a hallgatók az egyetem kiterjedt vállalati kapcsolatait, s hogy itt vállalati szakemberektől lehet tanulni.

 

Mit gondol, az Önök egyetemének jót tett a modellváltás? Az egész felsőoktatást tekintve milyen előnyeit látja az egyetemek alapítványivá válásának? 

A modellváltásba azért vágtunk bele, hogy a rugalmasabb finanszírozási és működési forma, valamint a jogszabályi környezet lendületet adjon a vágyott fejlődésünknek. Egyébként ez a modell amúgy is közelebb áll egyetemünk erősen piaci alapú működéséhez és szellemiségéhez. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy mindenkori hallgatóink, oktatóink és kollégáink tehetségének kibontakozásához és teljesítményének növekedéséhez is előnyösebb helyzetbe kerülhetünk hosszabb távon. A kuratóriummal közösen most is ezen dolgozunk. 

 

„A BGE ismert és elismert partner az üzleti életben és a munkáltatók körében. Nagyon gyorsan bevethetők a hallgatóink, és megfelelő szakmai alázattal is rendelkeznek.” (Fotó: UNI)

 

Mely területek azok, amelyekben a BGE kiemelkedő teljesítményt nyújt a versenytársakhoz képest? Ön szerint a hasonló képzéspalettájú egyetemek közül miért Önöket választják a diákok?

A visszajelzések alapján a gyakorlatorientált oktatást preferálják, amely a gyakorlatban is jól hasznosítható tudás megszerzését jelenti, és az ennek köszönhető munkaerőpiaci sikerességet. Ugyanakkor mi arra is törekszünk, hogy hallgatóink akár saját maguk munkáltatóiként is megállják a helyüket. Ez jellemző a hagyományosan alacsony kockázatvállalási hajlandóságú magyar társadalomra, ahol a vállalkozói lét megítélése sajnos még mindig nem általánosan pozitív. Nehéz ugyanis a fiatalok számára vágyott karriercéllá tenni a vállalkozásindítást. Épp ezért minden képzési szinten teszünk azért, hogy a hallgatók már az egyetemi évek alatt megismerjék a vállalkozások elvárásait, illetve a vállalkozói lét lehetőségeit és kihívásait. 

Tavaly minden várakozásunkat felülmúlta a jelentkezők száma, a harmadik legnépszerűbb egyetem vagyunk az országban. Ez különösen jó eredmény főleg, ha figyelembe vesszük, hogy mi szinte csak gazdasági képzést nyújtunk. Szemben sok más felsőoktatási intézménnyel, ahol akár 7-8 tudományterület is választható. Ezt többek között a jól kialakított képzési portfóliónknak köszönhetjük: a tíz legnépszerűbb magyarországi alapszak közül öt a mi kínálatunkban is szerepel.

 

Hogyan jellemezné a hallgatói közösségi életet, a hallgatók és oktatók kapcsolatát?

Nagyon színes a hallgatói élet, ezt köszönhetjük többek között a kiváló hallgatói önkormányzatunknak, a szakkollégiumoknak és annak, hogy erős a nemzetközi hallgatók aktivitása is. Oktatóink munkájáról minden évben megkérdezzük hallgatóinkat, és rendre pozitív visszajelzések érkeznek. A legkiválóbb oktatókat évről évre díjazzuk is, és oktatóként mondhatom, hogy számunkra ez a legnagyobb elismerés. Természetesen egy 18 ezer fős hallgatói létszámú egyetemen időnként nehéz a személyre szabott odafigyelést és a tehetséggondozást biztosítani. Erre a pandémia is rátett egy lapáttal. Épp ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy sok kollégám ilyen körülmények között is aktívan részt vesz például a TDK-ra való felkészítésben. Munkájukat 2017 óta Kiváló Mentori elismeréssel díjazzuk.

 

Mennyiben és hogyan tudják figyelembe venni a munkaerőpiaci igényeket? 

A munkaerőpiaccal való kapcsolatunk legfőbb jellemzője a partneri viszony. Hosszútávú stratégiai partnerségeket alakítunk ki, melyek mindig többszintűek és kiterjedtek. Magukba foglalva a mindennapi oktatási tevékenységbe való bekapcsolódást, a szakmai gyakorlatokat, az ösztöndíjakat, a kutatást és a tehetséggondozást. A legszorosabb együttműködési formái ennek a vállalati tanszékek, melyeket mindig a cégekkel közösen hozunk létre. Mindezek garantálják a közös gondolkozást és az intenzív vállalati-egyetemi együttműködést.

 

Legtöbben a magas színvonalú, gyakorlatorientált képzést jelölik meg. De szorosan követi ezt az egyetem presztízse, az ismerősök jó véleménye, valamint az itt szerzett diploma munkaerőpiaci értéke. (Fotó: BGE/Facebook)

 

Mi az oka, hogy a munkaerőpiaci szereplők az Önöknél végzett hallgatókat előszeretettel foglalkoztatják? Milyen plusz van a BGE-n végzett munkaerőben? 

A BGE ismert és elismert partner az üzleti életben és a munkáltatók körében.

Nagyon gyorsan bevethetőek a hallgatóink, és megfelelő szakmai alázattal is rendelkeznek. Ez annak is köszönhető, hogy a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően folyamatosan fejlesztjük tananyagainkat és oktatási módszereinket, lépést tartva a világban zajló változásokkal.

Hallgatóinkat ennek mentén készítjük fel, a már említett vállalati partnerekkel. Épp ezért hamar felszívja őket a munkaerőpiac, és sikerük a bérezésben is meglátszik.

 

Kérem, nevezzen meg egy Ön számára kedves szakot: mely felvételizőknek ajánlaná és miért?

Nem szívesen választok, de ha mindenképp egyet kell mondani, akkor legyen a gazdálkodási és menedzsment alapszak, ennek szakfelelőse is vagyok. Azoknak ajánlanám, akik szeretnek rendszerekben gondolkodni, csapattársaikkal együttműködni az esetleges későbbi vezetővé válás céljával.  Az is szerencsés, ha motiváltak a külföldön tanulásban, továbbá a szak remek alapot nyújt minden üzleti mesterképzéshez is.

 

Mit gondol, mennyire inkluzív az Önök intézménye?

A BGE-n a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség témaköre is fókuszban van, mindennapjaink részét képezi. Előbbi oktatásában és kutatásában is nagyon aktívak vagyunk. Jó példa erre, hogy a régióban egyedülálló módon, 2017-től felmenő rendszerben minden üzleti alapszakon, kötelező tantárgy a „Felelős és fenntartható vállalat” kurzus.  Hiszen tudjuk, hogy a legnagyobb hatást azzal érhetjük el, ha a mintegy 18 ezer hallgatónkat iránymutatással segítjük ebben a témában. A hallgatói esélyegyenlőség is fontos számunkra, fogyatékosságügyi stratégiánk kialakításán pedig épp most dolgozunk. 

UNI 2023

Szavazás