Free

Gyönyörködj te is a Soproni Egyetem botanikus kertjében! – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-09-26
A Soproni Egyetem évszázados botanikus oktatókertjében számos ritka, védett hazai és nem őshonos növényfajt fedezhetünk fel. Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény nevű kert az elmúlt években megújult egy pályázat keretében.

A kert létrejötte szorosan összefügg az erdészeti felsőoktatás történetével, a mai botanikai célú kialakítását 1922-ben kezdték el. Mára egy értékes, Magyarországon egyedülálló növénygyűjteményt sikerült létesítenie a Soproni Egyetem kertészeinek. A 17 hektáros kertben jelenleg kb. 4000 fás szárú és 2000 lágyszárú növény taxon található. Több intenzív gondozást igénylő lágyszárú gyűjtemény és sziklakertet is látható. Emellett híres professzorok szobrait is felfedezhetjük egy séta során.

Forrás: YouTube

“Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény botanikus kert, azaz élő műalkotás. Meghatározott koncepció szerint összegyűjtött növények mesterségesen létrehozott együttese, mely térben és időben állandóan változik, szolgálja az oktatást, hat érzékszerveinkre, hangulatokat, érzelmeket indukál és formálja ízlésünket, azaz nevel.”

A Soproni Egyetem videójában megismerheted te is a dendrológiai (faismerettani) oktatókertjének történetét és különleges lakóit!