Uni

PTE KPVK: Ahol kaput nyitnak a világra, az új trendekre

Haiman Éva | 2023-01-27
A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE KPVK) évek óta olyan pedagógusképzés zajlik, amely fogékony a skandináv oktatást is sikeressé tevő reformpedagógiai modellekre és amely megfelelően reflektál az új generációkra jellemző tanulási sajátosságokra. Erről is beszélt Szécsi Gábor dékán az UNI 2023-nak adott interjúban.

A PTE KPVK a legrégibb hazai egyetem legfiatalabb kara, amely elkötelezett a reformpedagógia irányában – derül ki az interjúból.

 

A legfiatalabb kar: a PTE PVK

Egy régió, egy kar – ezernyi lehetőség – így szól a PTE PVK szlogenje. De hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Milyen képzési lehetőségeket kínálnak a fiataloknak? Szécsi Gábor dékán ezzel kapcsolatban a következőket mondta.

 

 

„Van néhány sajátos árnyalat a képzési palettánkon mindhárom tudományterületen belül. A pedagógusképzés terén töretlen a népszerűsége a gyógypedagógia, az óvodapedagógus, a tanító és a szakoktató szakjainknak. Unikumnak számítanak ezen a területen a német nemzetiségi pedagógusképzési szakirányaink és az angol nyelvű óvodapedagógus-képzésünk.

Ugyancsak egyedi színfolt a képzési palettán a környezetkultúra alapszakunk, amelyre olyan fiatalokat várunk, akik a dizájn, a tervezés, a művészetközvetítés terén kívánnak praktikus ismeretekhez jutni. Örülünk ugyanakkor az agrárszakjaink növekvő népszerűségének is. A vidékfejlesztési agrármérnök alapszak vagy a szőlész-borász és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzések ma már a kar képzési portfóliójának stabil elemeit jelentik.

Továbbképzéseink között is akadnak specialitások, például a játék- vagy a természetpedagógiával kapcsolatos szakirányú továbbképzésünk, amelyek ugyancsak egyedülálló árnyalatok a hazai felsőoktatás palettáján. A kar fő profilját azonban a pedagógusképzési alapszakok jelentik, és ezen a vonalon töretlen az érdeklődés a kar irányában.”

 

Pedagógus lennél? Tanulj modern szemléletmódot!

Megkérdeztük Szécsi Gábort arról is, mivel bátorítaná azokat, akikben ott a vágy, hogy óvodapedagógusok vagy tanítók legyenek, mégis bizonytalanok?

A dékán úgy fogalmazott, hogy felelőségteljes, kihívásokkal, gyakran megpróbáltatásokkal teli, mégis csodálatos hivatás ez. Hozzátette: a PTE KPVK abszolút nyitott az új módszerekre és a hátterükben rejlő szemléletmódra. Az a cél ugyanis, hogy minél több fiatalt tudjanak erre a pályára állítani és ott is tartani.

A karon évek óta olyan pedagógusképzés zajlik, amely fogékony az új modellekre. Azokra, amelyek sikeressé tették például a skandináv oktatást is az utóbbi időszakban. Azokra, amelyek megfelelően reflektálnak a digitális kultúra kihívásaira, az új generációkat jellemző tanulási sajátosságokra.

 

A pedagógusjelöltjeink tanulmányaik során korszerű, gyakorlatorientált ismeretanyagot kapnak a PTE PVKV-n. (Fotó: 123rf)

 

„Olyan új elméleti és módszertani ismeretekkel látjuk el a hallgatókat, amelyek segítségével eredményesebben nevelhetik, oktathatják a digitális nemzedékeket. Ezek révén képet alkothatnak arról, hogyan gondolkodnak, kommunikálnak, tanulnak e nemzedékek tagjai. Pedagógusjelöltjeink ezt a tanulmányaik során szerzett korszerű, gyakorlatorientált ismeretanyagot jól tudják majd kamatoztatni a pedagógiai munkájuk során. Kaput nyitunk a világra, az új trendekre és felfogásokra annak érdekében, hogy egy valóban gyakorlatorientált és a digitális kultúrára nyitott pedagógusképzés alapjait teremtsük meg. Ezt a tanulóink is érzékelik és értékelik.”

A teljes interjú, amelyben még részletesebb információt kaphatsz a PTE PVK-n folyó képzésről, az UNI 2023 kiadványban olvasható. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.