Free

Termékenységtudat: nem kell mindenáron hormonokkal tömni magad – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-04-24
Ki az a Janka és mi az a termékenységtudat? Sokan a YouTube-on találkoztak először a Hormonmentes-videókkal, pedig előbb volt a vállalkozás, mint a sikeres csatorna. Most a Hormonmentes.hu hiánypótló tevékenységét ismerheted meg a Design Terminal innovációs ügynökség Optimists first! című sorozata 3. évadának záróepizódjából.

A Hormonmentes.hu alapítója Magyarországon elsőként forgalmazott hormonmentes fogamzásgátlót, illetve egyéb, akkor még alig ismert eszközöket. A 2015-ben családi kölcsönből indult vállalkozás mára a legfontosabb hazai referenciapont a témában.

 

A Hormonmentes.hu megalapítása

Cserháti-Herold Janka foglalkozása szerint termékenységtudat-szakértő és -oktató, a magánéletében feleség és háromgyermekes anya. A vállalkozás ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor otthon nevelte a kisfiait, és felmerült az igény, hogy átadja mind azt a tudást, amit korábban megszerzett. A legnagyobb kezdeti nehézséget az okozta, hogy fiatal nőként kellett a fogamzásgátlásról, női egészségről és ciklusműködésről beszélnie úgy, hogy nem egészségügyi szakember. Azonban mindig nagyon odafigyelt, hogy a szakterülete határain belül maradjon, és a megfelelő szakértőkkel vagy orvosokkal együttműködjön.

A Hormonmentes.hu alapítója Magyarországon elsőként forgalmazott hormonmentes fogamzásgátlót (Fotó: 123rf)

A hormonmentes termékek behozatala külföldről szerencsére sikeres fogadtatásra lelt Magyarországon. Egyértelmű lett, hogy a nőknek nemcsak a kellékekre, de a velük kapcsolatos edukációra is szükségük van.

 

A vállalkozás különlegessége

Janka a YouTube-on lett igazán ismert az oktatóvideóiról, orvosokkal közös beszélgetéseiről. Az egészen fiatal lányoknak szóló anatómiai és szexuális felvilágosítástól kezdve a legújabb menstruációs termékek bemutatásán keresztül a fogamzásgátlásig rengeteg témát érintenek a videói. De a terhesség, szülés és mindenféle, termékenységgel kapcsolatos terület is szóba kerül a csatornáján.

A Hormonmentes.hu alapítója őszintén mesélt a kezdeti nehézségekről, mélypontról és az úttörő szerepének felemelő pillanatairól a Design Terminal videójában.

Az előző részekben az Avanto hűségprogram megoldását, a Bindr virtuális tanulószobáit, az Agro Drone System projektet, a bedrock.farm „21. századi kertészek” vállalkozását és az Édes Város torta és bulikellék kiszállító cégét ismerhetted meg.

A 2. évadban korábban a Farm2Fork kezdeményezést, a BeHive Consulting vállalkozását, a This is Redy környezettudatos elképzelését, a Tresorit történelmi lépését, és a SEON online csalások megelőzését mutatták be. Záróadásként pedig Pogátsa Zoltán, hazánk egyik vezető közgazdásza, a népszerű POGI Podcast házigazdája mesélt a vállalkozások indításról.