Free

Így juthatsz a legjobb hazai gyümölcsökhöz és zöldségekhez – ismerd meg ezt a lehetőséget

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-12
Magyar termelők zöldségeihez és gyömölcseihez juthatsz hozzá szuperegyszerű és környezetbarát módon! Megjelent a Design Terminal innovációs ügynökség Optimists first! című sorozatának 2. évada. Ebben az évadban elsőként a fenti problémára megoldást nyújtó Farm2Fork kezdeményezést ismerheted meg.

Horváth Boldizsár agrármérnök minden nap azon dolgozik, hogy a magyar termelőket összekösse a top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel. A vállalkozások sikeréhez nincs tökéletes recept, és nem születik mindenki vállalkozónak.

Van azonban valami, ami az Optimists first! című sorozatának szereplőiben közös: töretlen optimizmussal inspirálnak egyéneket és közösségeket. 

A Farm2Fork megalapítása

Horváth Boldizsár a szakdolgozata alatt ismerkedett meg a biogazdálkodással, három évet dolgozott gazdálkodóként, s csak utána kezdett bele saját vállalkozásába. Lényeges szempont volt számára a vállalkozás indításakor, hogy mindenképpen értéket teremtsen. Támogatni szerette volna a hazai agráriumot és gazdákat. Célja volt továbbá, hogy az itthon termelt zöldségek és gyümölcsök még nagyobb arányban legyenek jelen a magyar gasztronómiában. 

A kezdeményezés különlegessége

A Farm2Fork működtetése során Horváth Boldizsár nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra és a bio alapanyagok beszerzésére. Nagyon fontos, hogy szezonális és kizárólag helyi alapanyagokat szállítanak. 

A környezettudatosság mellett azért is döntöttek így, mert a zöldségek és gyümölcsök az adott szezonban rendelkeznek magasabb tápanyagtartalommal és ízben is kiválóak. Ezzel is hangsúlyozva a tudatos és egészséges táplálkozást, valamint a környezeti értékek megóvásának fontosságát.

Forrás: Unsplash

A farm-to-table elvnek megfelelően célja, hogy a szállított zöldségek és gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig. Ráadásul minél kevesebb csomagolóanyag felhasználásával. Partnereivel méltányos kereskedelmi formát alakított ki, így törekedve arra, hogy minél inkább fenntartsák a hazai termelők életben maradását. A rendeléseddel te is közvetlenül támogathatod a magyar bio- és konvencionális termelőket.

Ismerd meg részletesebben, milyen kutatásokat végzett a Farm2Fork alapítója, mielőtt belevágott a cégalapításba, továbbá az ezzel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt a Design Terminal videójában.

Érdekelnek az agrárvállalkozások, a startupok? Nézz körül a hírek-elemzések közt:

https://www.agrarszektor.hu/cimke/startup

https://novekedes.hu/siker/rengeteg-jo-otlettel-mutatkoztak-be-a-hazai-agrar-startupok