Munka

A magyar startup-történelem egyik legjelentősebb exitje

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-29
Megjelent a Design Terminal innovációs ügynökség Optimists first! című sorozatának 2. évada! Ebben az évadban negyedikként az igen sikeres, nemzetközi felvásárlást is tető alá hozó Tresorit vállalkozást ismerhetik meg, ahol megoldást találtak egy olyan biztonsági problémára, ami kardinális kérdés a digitális világban.

A Tresorit céget 2011-ben alapította Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György. Szabadalmaztatott technológiájuk az IT-végpontok közötti titkosításra épül: ez garantálja, hogy a felhőben tárolt fájlokhoz a feladón és címzetten kívül egyetlen harmadik fél sem fér hozzá. Vagyis gyakorlatilag feltörhetetlen felhő megoldást fejlesztettek, amelyet nagy kockázati tőkével megtámogatva az elmúlt években nagy sikerrel vittek nemzetközi piacra.

A vállalkozások sikeréhez nincs tökéletes recept, és nem születik mindenki vállalkozónak. Van azonban valami, ami az Optimists first! című sorozatának szereplőiben is közös: töretlen optimizmussal inspirálnak egyéneket és közösségeket. 

Tresorit megalapítása

Mint nagyon sok más startup, a Tresorit is egy egyéni problémából indult ki. Lám István nem talált megbízható szolgáltatást a piacon arra, hogy az ő személyes fájljait is biztonságos módon megoszthassa. Kiderült, hogy ez egy világszinten megoldásra váró kihívás. Erre született először egy technológiai ötlet, később szabadalom lett belőle és ez lett végül a Tresorit technológiai alapja.

Garantálják, hogy a felhőben tárolt fájlokhoz a feladón és címzetten kívül egyetlen harmadik fél sem fér hozzá. (Forrás: 123rf)

Az alapításkor már tudták, hogy a cloud piac óriási jövő előtt áll, de a legnagyobb kihívása a biztonság volt, ami remek céliránynak tűnt számukra. Tapasztalatuk szerint, ahhoz, hogy sikerre vigyenek valamit, ahhoz nem elég az ötlet és a végrehajtás. Kulcsfontosságú, hogy nagyon gyorsan hajtsák végre, ehhez pedig anyagi erőforrásokra is szükség van.

10 évvel később, 2021-ben a Svájci Posta többségi tulajdont szerzett az IT-biztonsági vállalatban, amely így a Prezi, LogMeIn és a Ustream után felkerült a magyar startup-történelem legjelentősebb exitjeinek listájára.

Már a vállalkozás elején is nagyon erős volt az alapítók víziója, de hogyan alakultak a dolgok a valóságban? A Design Terminal videójából megtudhatod!

Az előző részekben a Farm2Fork kezdeményezést, a BeHive Consulting vállalkozását és a This is Redy környezettudatos elképzelését mutatták be.

Címkék: Design Terminal   startup   Tresorit   videó