Munka

A drónoké a jövő? Így lehet bekapcsolódni egy új iparágba – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-04-09
Egyesek szerint nem a pénz, hanem a vállalkozást indító egyetemisták tömege hiányzik Budapestről. Ha tömegek nincsenek is, kivételek azért akadnak: egy olyan ötletfázisban lévő hallgatói projektet mutatunk meg, melynek kitalálójáról nagy eséllyel hallani fogsz még a hazai startup körökben! Az Agro Drone System projektet ismerheted meg a Design Terminal innovációs ügynökség Optimists first! című sorozatának 3. évadának harmadik epizódjából.

Pintér Bertold és csapata a permetező drónnal dolgozók életét szeretné megkönnyíteni. Az Agro Drone System projektet tavaly a Hungarian Startup University Program a legjobbak közé választotta be. Fontos, hogy minden fiatal tehetség megkapja a segítséget, minél több információja legyen a vállalkozói élet előnyeiről és nehézségeiről.

A vállalkozások sikeréhez nincs tökéletes recept, és nem születik mindenki vállalkozónak. Van azonban valami, ami az Optimists first! című sorozatának szereplőiben is közös: töretlen optimizmussal inspirálnak egyéneket és közösségeket.

 

Az Agro Drone System megalapítása

Pintér Bertold jelenleg mezőgazdasági mérnök hallgató és ezen felül egy mezőgazdasági diplomája is van. A tanulmányainak nem volt része a drónozás, de mivel az egyetemen is folyamatfejlesztéseken dolgozott, így nem állt távol tőle, hogy egy munkafolyamatot jobbá és gyorsabbá alakítson. Úgy gondolja, a jó ötletek néha teljesen kívülálló gondolatmenetből érkeznek. Ezért fontosnak tartja, hogy olyan emberekkel dolgozzon együtt, akik látják a potenciált az egész projektben, de más szemszögből is meg tudnak vizsgálni egy adott problémát, mint egy mezőgazdasági mérnök.

Az Agro Drone System projektet tavaly a Hungarian Startup University Program a legjobbak közé választotta be. (Fotó: 123rf)

Azonban nem elég egy jó ötlet, érdemes felmérni, hogy milyen lenne egy termékre a kereslet. Pintér Bertold felfedezte, hogy mivel évente közel megduplázódik a drónok száma a piacon, így évente a potenciális vevők száma is megkétszereződne és bőven lenne kereslet rá. Sőt, jelenleg nincs is vetélytársuk a piacon, aki olyan módszerrel járulna hozzá a drónok használatához, mint amit megálmodott.

 

A projekt különlegessége

A drónos permetezés nagyon új iparág. A drónok gyorsan fejlődnek, viszont a támogató egységek nem tudták követni az egész iparágat. Erre a piaci résre a terepen dolgozó operátorokat figyelve jött rá Pintér Bertold. Észrevette az olyan hiányosságokat, hol csúszik el az idő munkavégzés során, hol lehetne biztonságosabbá tenni a folyamatokat.

Az Agro Drone System kitalálója tapasztalat alapján hozott meg jó döntéseket, és ez alapján indított útjára egy jó terméket, de hogy mire van szükség még egy sikeres projekthez, azt a Design Terminal videójából megtudhatod!

Az előző részekben az Avanto hűségprogram megoldását és a Bindr virtuális tanulószobáit ismerhetted meg.

A 2. évadban korábban a Farm2Fork kezdeményezést, a BeHive Consulting vállalkozását, a This is Redy környezettudatos elképzelését, a Tresorit történelmi lépését, és a SEON online csalások megelőzését mutatták be. Záróadásként pedig Pogátsa Zoltán, hazánk egyik vezető közgazdásza, a népszerű POGI Podcast házigazdája mesélt a vállalkozások indításról.