Tudástár

Amit tudnod kell, ha csecsemő- és kisgyermeknevelő szakra mennél

Kőszegi Anna | 2023-04-15
Szívesen foglalkozol kisgyermekekkel és a három év alatti korosztálytól sem száll el a bátorságod? Bővelkedsz türelemben, érdekel a gyermekek fejlődése, valamit az, hogyan segítheted őket legjobban a kibontakozásban? Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakról tudni érdemes.

Hol helyezkedhetsz el csecsemő- és kisgyermeknevelő végzettséggel?

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakember feladata a három év alatti gyermekek testi és pszichés szükségleteinek kielégítése, nevelése, fejlődésének segítése. A legtöbb állásajánlat bölcsődei nevelői pozíció ezen a területen, de bölcsődei vezetőként is elhelyezkedhetsz, mivel diplomás végzettséggel több tudással rendelkezel majd, mint azok, akik szakképzés formájában szerezték meg ezt a végzettséget.

Ezzel a végzettséggel a leggyakrabban betöltött munkakörök a csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, a szociális segítő, a szociális gondozó, az általános irodai adminisztrátor és a gyermekfelügyelő, dajka. Gyakoriak még az olyan állások is ezzel a diplomával, mint a szaktanácsadó, óvodai asszisztens, szakoktató, családterápiás tanácsadó és intézményvezető.

 

Filmek és híres személyiségek a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakmából

Az óvodapedagógus szakról szóló cikkünkben már írtunk a hazai kisgyermeknevelés úttörőjéről, Brunszvik Terézről, aki az egész Monarchia első óvodáját nyitotta meg, és haláláig 80 intézmény alapításáról gondoskodott.

Ha a szakma egy híres külföldi képviselőjéről szeretnénk megemlékezni, akkor meg kell említenünk az angliai Emily Wardot. 1892-ben alapította meg ma is működő intézményét azzal a céllal, hogy első alkalommal képezzenek kisgyermeknevelő szakembereket Nagy-Britanniában. Bár lehet, hogy Norland College neve nem mindenkinek mond sokat, a hallgatók egyenruhája már többeknek ismerős lehet, mivel az itt végzett szakembereket gyakran látni királyi sarjak és hírességek gyermekei mellett.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norland College (@norlandcollege)

Az angol dadák legendás alakját számos mű és film megörökíti. Az egyik leghíresebb Mary Poppins története, amelyet ma már akár a legendás Julie Andrews 1964-es alakításában, akár Emily Blunt 2018-as főszereplésével (Mary Poppins visszatér) megnézhetünk, ha szeretnénk ebben a varázslatos és bolondos világban elmerülni.

Más műfaj ugyan de hasonlóan elvarázsoló film a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, amelyben Robin Williams válófélben lévő apaként házvezetőnőnek álcázza magát, hogy gyermekei közelében lehessen. Szinkronszínészként elváltoztatja a hangját, parókát és álruhát ölt, hogy az újságból hirtelen kiolvasott névvel előállva Mrs. Doubtfire-ként férkőzzön saját családja bizalmába.

Milyen szakképzettséget ad a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak?

 • Csecsemő- és kisgyermeknevelő.

Jelenleg az országban az alábbi intézményekben érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg nem érhető el a képzés, de Infant and Early Childhood Education néven találhatod meg.

Ezekből a tantárgyakból jó, ha erős vagy, ha ezt a szakot nézted ki magadnak:

 • Mindenképpen szükséged lesz az alábbiakra:
  • alkalmassági vizsga
  • magyar nyelv és irodalom érettségi (közép vagy emelt szintű érettségi)
 • Az alábbi érettségi vizsgák közül egyet kell választani a fentiek mellé:
   • biológia, dráma, ének, filozófia, fizika, matematika, mozgóképkultúra és médiaismeret, társadalomismeret, testnevelés, történelem, vizuális kultúra (közép vagy emelt szintű érettségi).
 • További vizsgatárgyakat itt találsz az egyetemek leírásában, amelyek beszámíthatóak jelentkezésnél, ha:

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Ha már a felsőoktatás előtt szeretnél pedagógiai képesítést szerezni, akkor érdemes olyan középiskolát választanod, ahol ilyen szakok indulnak és tanulhatsz pedagógiai, oktatási és szociális ismereteket adó tárgyakat. Az ezekből tett érettségi „ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy” vagy „szakmai előkészítő vizsgatárgy” néven előnyt jelenthet a felvételi eljárás során.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak az egyes egyetemek.

Képzési terület:

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 6 félév.

Milyen specializációi vannak és azoknak milyen szakterületei?

A tanulmányaid során intézményenként eltérően 15–18 kredit értékben szerezhetsz olyan specializációs ismereteket, amelyek az intézményes kisgyermekellátás, innováció a kisgyermeknevelés területén, a családi nevelés támogatása, gyermekvédelem, a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek nevelése, művészeti nevelés kisgyermekkorban, kora gyermekkor és idegen nyelv, inter- és multikulturális nevelés területeken nyújtanak többlettudást. Pontosabb információkért a kiszemelt intézmény tantervét ajánlott átolvasnod, ahol a speciális tárgyakat (szabadon vagy kötelezően választható tárgyak) vagy modulokat kell keresned, attól függően, hogy mit ajánlanak.

csecsemő- és kisgyermeknevelő

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakember feladata a három év alatti gyermekek testi és pszichés szükségleteinek kielégítése, nevelése, fejlődésének segítése (Fotó: Pexels)

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • társadalomtudomány, informatika,
 • pedagógia, pszichológia,
 • egészségtudomány,
 • bölcsődei, intézményes kisgyermeknevelés, fejlődéssegítés, gondozás módszertana.

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

A szakmai gyakorlat ebben a képzésben 30 kreditet ér, vagyis egy teljes félévnyi kreditnek felel meg. A szakmai gyakorlat részét képezik a csoportos és egyéni intézményi gyakorlatok és ezek elemzése, dokumentálása, valamint az összefüggő komplex gyakorlat. Az összefüggő komplex szakmai gyakorlat időtartama a képzés utolsó évében legalább 6 hét, mely megbontható, de az egyes szakaszok 2 hétnél nem lehetnek rövidebbek. A komplex szakmai gyakorlat csak bölcsődében, minibölcsődében teljesíthető és összesen 10 kreditet ér a 30-ból.

Mit tud egy csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon végzett hallgató?

 • Megfelelő ismeretekkel rendelkezik ahhoz, hogy támogassa a három év alatti kisgyermek személyes, szociális és kognitív kompetenciáit és testi fejlődését.
 • Ismeri a pedagógiai tervezés szintjeit, a köztük lévő összefüggéseket. Tájékozott a kisgyermeknevelés tervezésének elméleti és módszertani kérdéseiben.
 • Részletesen ismeri a három év alatti korosztály fejlődésének, érésének jellemzőit, a kisgyermek biológiai és pszichés szükségleteinek kielégítésével kapcsolatos feladatokat.
 • Tisztában van az első életévek későbbi életutat megalapozó szerepével.
 • Szerteágazó ismeretekkel rendelkezik a családról, a családi nevelés elsődlegességéről és a családdal való együttműködésről.
 • Ismeri a művészeti nevelés, mozgásfejlődés és kommunikatív fejlődés korosztályhoz illeszkedő módszertanát.

Mivel foglalkozik egy csecsemő- és kisgyermeknevelő szakember?

 • Meghatározza a nevelés céljait, feladatait és tartalmait, megtervezi, alakítja, elemzi és értékeli a pedagógiai folyamatot.
 • Kialakítja a gyermekek életterét, a tartalmakat a gyermekek fejlettségéhez igazodva választja meg és közvetíti.
 • Támogatja a gyermek önállósodását, a szokások és az egészséges életmód alakulását.
 • Megteremti a játék feltételeit, és a kisgyermek igényeihez igazodóan támogató, gazdagító módon vállal szerepet a gyermek játékában.
 • Felismeri a kisgyermek biológiai és pszichés szükségleteit.
 • Az egyes családok jellemzőihez, szükségleteihez, élethelyzetéhez igazodva megerősíti a családi nevelés értékeit, kompenzálja az esetleges hátrányokat, együttműködik a szülőkkel.

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végeztél?

Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint:

 • mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő,
 • neveléstudomány,
 • gyermekkultúra,
 • emberi erőforrás tanácsadó szak.

A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz. Így olyanok is szóba jöhetnek, mint német nyelv és nemzetiségi kultúra a gyermekkorban szak. Más mesterképzési szakokra is jelentkezhetsz ezzel a diplomával, de az adott intézmény kreditátviteli bizottsága dönt arról, hogy a csecsemő- és kisgyermeknevelő diplomával teljesített tárgyaidat milyen értékben tudják beszámítani a felvételi során.

 

A pedagógus képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.