Uni

Gondoltad volna? Akár 1,4 milliós ösztöndíjat is kaphat itt egy tanárszakos

Tar Gábor | 2023-02-14
Ha tanárképzésre jelentkezel, érdemes figyelembe venned, hogy vannak olyan egyetemek, amelyek külön ösztöndíjat biztosítanak a tanár szakokra felvett új hallgatók számára. A Szegedi Tudományegyetem és az ugyancsak szegedi Gál Ferenc Egyetem pár hete, míg a Pécsi Tudományegyetem a napokban jelentette be ezt. Utóbbi egyetemen akár 1,4 millió forint támogatásban is részesülhetnek a hallgatók a teljes képzés során. Ne feledd, a szeptemberben induló képzésekre február 15. éjfélig lehet jelentkezni.

A szeptemberben induló tanárképzésekre bekerülő új hallgatók számára magas ösztöndíjat ígérő programot indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bölcsészet- és társadalomtudományi, illetve természettudományi kara. A tanár szakokra bekerülő új hallgatók a teljes képzés során összesen akár 1,4 millió forint támogatást kaphatnak.

Diplomaszerzésnél 400 ezres ösztöndíjat adnak

A nappali, osztatlan munkarendű, állami ösztöndíjas, új tanárszakos hallgatók az alábbi konstrukcióban juthatnak hozzá a maximum 1,4 millió forintos támogatáshoz:

  • az első sikeresen elvégzett szemeszter után 100 000 forintos egyszeri támogatás jár,
  • majd a második félévtől – mindaddig, amíg szemeszterenként 30 kredit teljesül – havi 20 000 forintos ösztöndíjat adnak,
  • a sikeres diplomaszerzéshez pedig 400 000 forintos pályakezdési támogatást biztosítanak.

Az ösztöndíjat kínáló egyetemek célja, hogy növeljék a tanári pálya népszerűségét és a tanárképzésben résztvevő hallgatók létszámát, csökkentsék az osztatlan tanárképzésben résztvevő hallgatók lemorzsolódását – olvasható a PTE közleményében

A pécsi egyetemen akár 1,4 milliós ösztöndíjat is kaphat egy tanárszakos diák a teljes képzés során (Fotó: 123rf)

Az ösztöndíjat is megemlítve a bölcsészet- és társadalomtudományi kar dékánhelyettese, Wolosz Robert interjút adott az UnivPécsnek, amelyből az is kiderül: ha a hallgatók egy szemeszterben nem teljesítik az ösztöndíj feltételeit, akkor a következő félévben nem részesülnek a támogatásban. A programba viszont visszatérhetnek közvetlenül azután, amikor újra teljesítik a kreditfeltételeket.

Szegeden is indul egy ösztöndíjat adó program

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a szintén szegedi Gál Ferenc Egyetem (GFE) is elindítja szeptembertől a saját ösztöndíjprogramját az újonnan felvett tanár szakos hallgatóknak. A Zirzen Janka programban azok a diákok vehetnek majd részt, akik első helyen jelentkeznek az SZTE, vagy a GFE valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére.

A havi 100 ezer forintos ösztöndíjra egészen a diploma megszerzéséig folyamatosan pályázhatnak a leendő hallgatók.

A Nyíregyházi Egyetem pedig tavaly szeptemberben indította el a tanár szakosoknak szóló ösztöndíjat – hasonló programot a fentiekhez. Eszerint azok, akik osztatlan tanár szakosak és nappalis hallgatók, tíz hónapon át 50 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

Emellett létezik egy kormányzati ösztöndíjprogram is. A 2013-ban elindított Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program keretében a pedagógus hallgatók egy félévre 125, 250 vagy 375 ezer forint összegű ösztöndíjat nyerhetnek el.

Ne feledjétek: a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre már csak február 15. éjfélig jelentkezhettek

UNI 2023

Szavazás