Tudástár

A matek nem játék? Dehogynem! Innovációs díj a matematikai társasjátékoknak

UNIside | 2023-03-29
Kiemelt elismerést kaptak a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által kifejlesztett matematikai társasjátékok. A boltokban is megvásárolható játékokból ezer darabot osztottak ki ötven iskolának.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán kiemelten foglalkoznak a matematikatanítás világhírű professzora, és egyben a PTE díszdoktora, Dienes Zoltán szellemi örökségének ápolásával. Az egyetem munkatársai szellemi termékként, úgynevezett know-how-ként fogalmazták meg azt a Dienes matematikai laboratórium eszközcsomagot (Dienes MathLab), amely komplex módon alkalmazható a matematikatanításban és a kapcsolódó fejlesztő programokban.

Az innováció újdonsága, hogy ebben a komplexitásban korábban nem állt rendelkezésre a tanításban felhasználható, professzionális megvalósítású matematikai eszközkészlet, amely az alsó tagozatos oktatás szinte teljes spektrumát le tudja fedni – olvasható a PTE közleményében.

Matematikai társasjátékok otthoni és iskolai felhasználásra

A két matematikai társasjátékot („Erdők játéka” és „Ki jut a várba”) úgy tervezték meg, hogy a tanulók használják tanulásra, ne a tanár demonstrációra.

A fejlesztés célja olyan vonzó játékkészletek kialakítása volt, amelyek egyszerre alkalmasak otthoni és oktatási felhasználásra, olyan szín- és formavilággal, hogy a gyerekek szívesen vegyék kézbe azokat oktatási környezetben is.

Olyan szín- és formavilágot kaptak a matematikai társasjátékok, hogy a gyerekek szívesen vehessék kézbe azokat oktatási környezetben is. (Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

Emellett célként fogalmazódott meg a játékos matematikatanítás elterjedésének támogatása a tanári kézikönyvek ingyenes rendelkezésre bocsátásán keresztül, továbbá az „MTMI” területek felé irányuló pályaorientáció támogatása.

Boltokban is kaphatók

A játékok 2022 szeptemberétől kerültek forgalomba a Piatnik Kft. értékesítési rendszerében, és bő negyedév alatt, 2022. december 31-ig több mint 2100 darabot adtak el belőle. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) támogatásának köszönhetően a játékkészleteket ezer példányban osztották ki ötven magyar nyelven tanító iskolának, határainkon innen és túl egyaránt. Továbbá a programban oktató tanárok továbbképzésen is részt vehettek.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk a két társasjátékról. Itt a PTE videóját is megnézheted, amelyben a társasokat bemutatják.

Skandináv modell

A PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (KPVK) dékánjával korábban interjút készítettünk. Ebben Szécsi Gábor kiemelte, hogy karukon olyan pedagógusképzésre törekednek, amely fogékony a skandináv oktatást is sikeressé tevő reformpedagógiai modellekre, és amely megfelelően reflektál az új generációkra jellemző tanulási sajátosságokra.

A dékán a PTE KPVK pedagógusképzéséről elmondta: a kar abszolút nyitott az új módszerekre és a hátterükben rejlő szemléletmódra. Az a cél ugyanis, hogy minél több fiatalt tudjanak erre a pályára állítani és ott is tartani.