Uni

A továbbtanulás a cél? Majdnem másfélszáz elismert egyetemi tanszék, intézet közül választhatsz!

Haiman Éva | 2022-12-21
Azt senki nem mondhatja, hogy nincs miből választaniuk azoknak, akiknek az egyetemi, főiskolai továbbtanulás a céljuk Magyarországon. Inkább a bőség zavara nehezíti a felsőoktatásba készülők dolgát, ha nincs határozott elképzelésük a jövőjükről. A Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) jelenleg nem kevesebb, mint 65 államilag elismert magyar felsőoktatási intézményt tartalmaz. Karból, illetve központból pedig a hatályos FIR-lista 130-nál is többet sorol fel.

Ha a továbbtanulás a célod, akármi legyen nálad az elsődleges szempont a választásnál, biztosan találsz ma Magyarországon olyan képzőhelyet, ami megfelel az elképzeléseidnek és a jövőbeni terveidnek. Akár a szakterületet, akár a területi elhelyezkedést helyezed a fókuszba. 

Vannak persze kivételek: ha például állatorvos szeretnél lenni, akkor idehaza egyetlen intézményt jelölhetsz meg: az Állatorvostudományi Egyetemet – amely intézmény az UNI idei intézményi rangsorában az első helyen végzett –, mert máshol nem képeznek állatorvosokat. 

De a legtöbb szakma, szakterület esetén válogathatsz, akár a szerint is, hogy szeretnél-e például elköltözni is otthonról, vagy maradnál ott, ahol gimibe, középiskolába jártál. A továbbtanulással kapcsolatban feltétlenül érdemes böngészned az UNIside friss rangsorát, vagy portálunk egyéb egyetemi rangsorait, mielőtt választanál!

 

Csaknem 70 egyetem várja a továbbtanulást tervezőket!

 

A FIR-listában szereplő 65 államilag elismert felsőoktatási intézmény többsége ugyan Budapesten található, de szép számmal működnek egyetemek és főiskolák vidéki városokban. Győrtől Veszprémen, Pécsen, Szegeden és Debrecenen át Sárospatakig szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb helyszínek várnak. Komoly felsőoktatási hagyománnyal rendelkező városok és olyanok is, ahol azért izgalmas élni, mert magad is részese lehetsz a helyi felsőoktatási környezet kialakításának. 

Ha állatorvos szeretnél lenni, akkor idehaza egyetlen intézményt jelölhetsz meg: az Állatorvostudományi Egyetemet, de más szakoknál nagy a választék (Forrás: Facebook-ATE)

A 65 intézmény közül 26 főiskola és 39 egyetem, illetve alkalmazott tudományok egyeteme. Az utóbbiak között van orvostudományi (Semmelweis), gazdasági (BGE) és sokféle más, a lényeg, hogy a felsőoktatási törvény szerint az az intézmény használhatja ezt a címet, amelyik legalább négy alapképzési szakon és két mesterszakon jogosult képzésre, valamint az oktatóinak, kutatóinak legalább 45 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal.

 

Modellt váltott intézmények

 

Ha továbbtanulás a terved, érdmes tudnod: a felsőoktatási intézmények háromnegyede az úgynevezett modellváltó egyetemek, főiskolák közé tartozik. Fontos tudnod, hogy ma már az egyházi intézmények is – az alapítványi fenntartásúakhoz hasonlóan – teljesítmény alapon kapják finanszírozásuk egy részét. Tehát, jó ha tudod, hogy a modellváltott annyit tesz, az intézmény közérdekű feladatot ellátó közhasznú alapítvány fenntartásában működik. Így a korábbinál több szabadsága, de egyben több kötelezettsége lett az adott egyetemnek. A fő cél, hogy az adott intézmény oktatási színvonala, nemzetközi elismertsége növekedjen.

Ezekhez a célokhoz sokféle módon közelebb lehet kerülni, az alapítványi fenntartású intézmények pedig elkötelezettek abban, hogy ezek a célok teljesüljenek, hiszen finanszírozásuk egy részét (idén 30, jövőre 40, 2024-ben pedig 50 százalékát) a célokhoz rendelt indikátorok teljesülése alapján kapják.Vannak további egyetemek, főiskolák, amelyek megbízhatóságára, színvonalára egyebek mellett az jelent garanciát, hogy minisztériumi fenntartásban vannak, tehát az állam a működtetőjük. Ilyen többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vagy a Közszolgálati Egyetem, amely közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozik. 

Jelentős az egyházi fenntartású intézmények száma is: 22 ilyen főiskola, egyetem működik ma Magyarországon. Ezek többségét valamelyik keresztény egyház működteti: például az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát a Váci Egyházmegye, vagy a Sárospataki Református Teológiai Akadémiát a Tiszáninneni Református Egyházkerület. De van buddhista felsőoktatási intézmény is, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, az azonos nevű egyház fenntartásában. Ezekről az intézményekről is tudj meg minél többet, mielőtt a továbbtanulásról döntesz.