Rangsorok

A tanári pálya vonz? A gyógypedagógia a legnépszerűbb!

Halaska Gábor | 2023-01-27
Több mint kétezren jelentkeztek idén első helyen valamelyik pedagógusképzési alapszakra, közülük 1869-en, azaz 84 százalék került be a választott képzésre. A végzettek nagyon keresettek, döntő többségük a saját szakmájában helyezkedik el.

Mekkora volt a ponthatár a tanári szakokon?

280 és 369 – ennyi volt a két szélsőérték a tanári felvételi ponthatárokban 2021-ben a gyógypedagógiai szakokon.

Bekerülési arányok a tanári szakokra

A területen a legkeresettebb intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE-BDPK, ELTE-BGGYK, ELTE-TÓK) 600 fölötti első helyes jelentkezővel, akiknek a jelentős része (86 százalék) be is került a képzésekre.

Nagy képzőhelynek számít még a Szegedi Tudományegyetem (SZTE-BBMK, SZTE-BTK, SZTE-JGYPK) és a Debreceni Egyetem (DE-BTK, DE-GYGYK, DE-ZK) 200 körüli, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE-PK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE-BTK, PTE-KPVK, PTE-MK) 150 feletti jelentkezőszámmal.

A legnehezebb az EKKE-PK-ra volt bejutni, ide csak a jelentkezők nagyjából 70 százalékát vették fel.

Ne csak tanuljunk, de tanítsunk is együtt, könnyedén.  (Fotó: Pixabay)

Népszerű szakok a tanári pályán

A képzési területen meghirdetett legnépszerűbb szak a gyógypedagógia 600 feletti elsőhelyes jelentkezővel, akiknek több mint 90 százaléka bekerült a képzésre. A második legnépszerűbb a óvodapedagógus szak, ahová a több mint 500 első helyes jelentkező háromnegyedét vették fel. A harmadik pedig a tanító szak, ahova közel 300-an jelentkeztek és 80 százalékuk került be.

Ha a részletes rangsorok, pontszámok is érdekelnek, akkor vásárold meg kiadványunkat itt.

Ponthatárok: hová volt könnyű bejutni?

A gyógypedagógia szakot 8 különböző intézményben, illetve karon hirdették meg, átlagosan 300 körüli ponthatárral, amelyben jelentős eltérések voltak az intézmények között.

A legkönnyebben az ME-BTK-ra (280 ponttal), a legnehezebben pedig az ELTE-BGGYK-ra (369 ponttal) lehetett bekerülni. A tanító szakot 9, az óvodapedagógusit pedig 8 különböző intézményben, illetve karon hirdették meg.

A ponthatárok hasonlóan alakultak a különböző intézményekben és nem haladták meg jelentősen a minimális 280 pontot. Tanító szakra a legkönnyebben a DRHE-re (280 ponttal), a legnehezebben pedig a PTE-KPVK-ra (304 ponttal) lehetett bekerülni. Az óvodapedagógus szakot pedig az SZTE-JGYPK indította a legalacsonyabb (280), az ELTE-TÓK a legmagasabb (290) ponthatárral.

Kiválóságok a tanári képzésekben

Kimagasló (többletpontok nélkül közel 400-as) pontátlagot hoztak a területen az SZTE-BBMK, a DE-ZK, az SZE-MUK és a PTE-MK felvett hallgatói. A DE-BTK, a PTE-BTK, az ELTE-BGGYK és az SZTE-BTK karon kerültek be a legnagyobb arányban (90-100 százalék) legalább egy tárgyból jeles értékelésű emelt szintű érettségivel, míg a többletpontok tekintetében a SE-PAK felvettjei teljesítettek a legjobban.

Nemzetköziség a tanári pályákon

Nemzetközi szempontból kiemelkedik az SZTE-BBMK és a SE-PAK, ahol relatíve magas a külföldi tanulók aránya, illetve az ELTE-BGGYK, az ELTE-TÓK és a PTE-BTK, ahol a hallgatóknak a képzési területi átlagnál jelentősen magasabb hányada vesz részt külföldi részképzésben.

Nem könnyű, sok türelem kell hozzá, de szép hivatás a tanári pálya (Fotó: UNI kiadvány)

Lehetőségek a diplomaszerzés után

A pedagógusképzés végzett hallgatói alapvetően szakmán belül helyezkednek el, szinte mindenki diplomás munkakörben. Ez azt mutatja, hogy a pedagógusok keresettek a munkaerőpiacon, valamint hogy elhivatottak a pálya iránt. Az óvodapedagógus szak végzettjei szinte kivétel nélkül a saját szakmájukban vállalnak állást, a tanító alapszakosok tanítóként (néha tanárként) helyezkednek el. A gyógypedagógia friss diplomásai jellemzően gyógypedagógusként és logopédusként dolgoznak.

Alapképzési szakok

  • csecsemő- és kisgyermeknevelő szak
  • gyógypedagógia szak
  • konduktor szak
  • óvodapedagógus szak
  • szakoktató szak
  • tanító szak