Uni

Növényvédelmi permetező drónpilóta-képzés indul Nyíregyházán

UNIside | 2022-12-25
A Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésének köszönhetően 2023 januárjától újabb képzési helyszínnel bővül a növényvédelmi permetező drónpilóták oktatása. Szentendre és Szarvas mellett az észak-magyarországi régióban, Nyíregyházán is lehetőség nyílik ilyen képzésre.

A permetező drónokkal végzett műveleteket szabályozó jogszabályi feltételek Magyarországon már tisztázottak. Így nem meglepő, hogy egyre nagyobb az érdeklődés mind a mezőgazdasági szakemberek, mind pedig az új szakmát elsajátítani vágyók részéről a drónpilóták képzése iránt.

Napjainkban a mezőgazdaság számos kihívással néz szembe, hiszen egyre csökkenő földterületen kell egyre nagyobb mennyiségű, ugyanakkor kiváló minőségű élelmiszert termelni. Ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények még inkább nehezítik a megfelelő növényvédelmi kezelések időbeni elvégzését.

Forrás: ABZ Drone

A drónok sok szempontból hasznosak

Éppen ezért a mezőgazdaság forradalmasítása, valamint az innovatív technológiai megoldások alkalmazása alapvető fontosságú. Az utóbbi években a dróntechnológia robbanásszerű fejlődése figyelhető meg, így a permetező drónok számtalan előnnyel bíró használata is térhódítás előtt áll. A légi kijuttatás miatt például nem kell számolnunk taposási kárral, de a technológiának köszönhetően elegendő akár kevesebb növényvédő szert és vizet is kijuttatni a területre. Ezzel pedig nem csak a környezet védjük, de jelentős költségeket is megtakaríthatunk. 

A permetező drónok ráadásul a precíziós technológiát alkalmazó gazdálkodásba is beilleszthetők, mivel segítségükkel a területen belüli a célzott foltkezelések és differenciált tápanyagkijuttatás is egyszerűbben megvalósíthatók.

 

A drónpilóta sokrétű ismerettel rendelkezik

A permetező drónok alkalmazása kizárólag megfelelő elméleti és gyakorlati tudás birtokában lehetséges. A helytelen használat ugyanis nem csak a környezetre nézve káros, de embertársainkra nézve is balesetveszélyes. Az ABZ Drone éppen ezért egy komplex képzés keretében adja át mindazt a tudást a pilóták számára, amely birtokában kellő magabiztossággal, magas szakmai tudással állhatnak neki a növényvédőszerek drónos kijuttatásához. 

A képzés komplexitásának köszönhetően a permetező drónok helyes üzemeltetésén felül jóval több tudást ad. A hallgatók magas óraszámú térinformatikai, műszaki, növényvédelmi és agrometeorológiai oktatásban is részt vesznek. Így a végzést követően képesek lesznek olyan műveletek ellátására is, mint például a növény-egészségügyi állapotot felmérő monitoring drónok használata vagy a drónos RTK felmérés során kapott adatok robotkormány rendszerrel ellátott szántóföldi eszközökbe történő importálása.

Az ABZ Drone a mezőgazdaság hatékonyságnövelése érdekében a Nébih által akkreditált, magas színvonalú képzését igyekszik minél többeknek elérhetővé tenni. Így Magyarországon az északi-keleti régióból érkező hallgatók is elvégezhetik a képzést. Az együttműködésének köszönhetően a Nyíregyházi Egyetem magas szinten képzett oktatói, kutatói és szakemberi is részt vállalnak az oktatásban, míg a képzés szervezésért és lebonyolításáért az ABZ Drone Kft. szakértői csapata felel.

A képzésről további szakmai információkat, illetve a jelentkezéshez szükséges tudnivalókat a Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. honlapján találnak az érdeklődők: https://abzdrone.com/novenyvedelmi-dronpilota/