Uni

Egyetemen lehet majd tanulni gondoskodáspolitikát

Tar Gábor | 2022-12-27
Gondoskodáspolitika szakirányú továbbképzési szakot indít 2023 szeptemberében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE).

Az új gondoskodáspolitika szak elindítását december 14-én jelentette be az EKKE abból az alkalomból, hogy aláírták az egyetem és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közötti együttműködési megállapodást. A 2023 őszén induló új képzés tematikáját a két intézmény közösen dolgozta ki.

Az egri központú Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szenátusa november végén fogadta el az új szak indításáról szóló határozatot. Eszerint a gondoskodáspolitika szakirányú továbbképzési szakot a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon hirdetik meg levelező tagozaton, egri képzési helyszínnel.

Az új szak célja, hogy azok a szociális területen dolgozók, akik nem szakirányú szociális, hanem egyéb felsőfokú végzettséggel látják el munkakörüket, megfelelő felkészültséggel, jól hasznosítható ismeretek birtokában végezhessék a feladataikat

– olvasható a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közleményében. A szakirányú továbbképzési szakok lényege ugyanis az, hogy újabb felsőfokú szakképzettséget adjanak a már végzett hallgatóknak, diplomás szakembereknek.

A gondoskodáspolitika szak levelező tagozaton indul el az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Fotó: 123rf)

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint a képzés indításának célja, hogy még magasabb szintre emelhessék a szociális és gyermekvédelmi szférában nyújtott ellátást – derül ki a szak elindításáról szóló EKKE-közleményből. 

Pár napja jelentette be azt is az egri központú egyetem, hogy 2023 szeptemberétől muaythai szakedzői képzés indul az intézményben (a muaythai egy Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet).

Több új képzés indul az egyetemeken

Több más egyetem is sorra jelenti be az utóbbi hetekben, hogy milyen új képzéseket hirdetnek meg 2023 szeptemberétől. Így például új alapszakként angol nyelvű fizikus-mérnök képzés indul a Műegyetemen, míg a Debreceni Egyetem Kortárs könnyűzene alapszakot indít, az Állatorvostudományi Egyetem pedig angol nyelvű kutató-zoológus osztatlan képzést. 

A Budapesti Corvinus Egyetem három új angol nyelvű képzést indít el 2023 szeptemberétől, közülük kettő (a Philosophy, Politics, Economics és az üzleti adattudomány) alapszakként, míg a politikai gazdaságtan mesterszakként indul el. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) pedig két újabb, 2023 szeptemberétől induló angol nyelvű mesterképzésre lehet jelentkezni.