Free

Ne hagyd, hogy a szüleid beléd kössenek és becsméreljenek!

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-12-03
Mi is pontosan a verbális bántalmazás? Lehetséges, hogy éppen a szüleid bánnak így veled? Mi az, ami működik egy verbális bántalmazóval szemben? A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mentálhigiénés videósorozatában erről lesz szó Szántó Szilvia életvezetési tanácsadó közreműködésével.

Mi is a verbális bántalmazás?

Akár egy egyedüli eset is annak számít, pláne, ha kitartóan és gyakran megtörténik, hogy a szüleid beléd kötnek és szidalmaznak. Hiszen akár egyetlen mondat is rendkívül bántó és romboló lehet. Ezt sokan alábecsülik a fizikai bántalmazáshoz képest, pedig az agyban zajló folyamat azonos. Ugyanúgy fájdalmat élsz át a becsmérlő mondat hallatán, csupán nincsenek árulkodó foltok a testeden, amit mások észrevehetnének. 

Rengeteg módja van a verbális bántalmazásnak, de a szülők esetében igen gyakori az ítélkezés és a leértékelés. (Forrás: Unsplash)

A verbális bántalmazás a testi és a mentális egészséget is kikezdi. Ráadásul a fizikai bántalmazást rendszeresen verbális előzi meg, de önmagában is megjelenik a szóbeli atrocitás. Az is „különlegessége”, hogy nem mindig könnyű felismerni. 

Mi a verbális bántalmazó célja? 

A kontroll, az irányítás megszerzése a másik felett, a manipuláció, az összezavarás, a bizonytalanságérzet okozása és a leértékelés. Nincs lehetőség a konfliktus egyenrangú, kétoldalú rendezésére. Hiszen a szóbeli bántalmazó fölényre törekszik, a saját kisebbrendű érzéseit kompenzálja. 

Különösen megnehezíti a helyzetet, ha a saját szeretteidtől tapasztalsz ilyet. Itt egy iskolaváltás, később egy munkahelyváltás nem oldja meg a helyzetet, mert ugyanúgy a bántalmazó közelében maradsz.

A verbális bántalmazás típusai

Rengeteg módja van a verbális bántalmazásnak, de a szülők esetében igen gyakori az ítélkezés és a leértékelés. Ha a következő mondatok ismerősek számodra, akkor igen árulkodó, hogy te is ennek a viselkedésnek az elszenvedője vagy.

Ítélkezés: Lusta disznó, sértődékeny, semmirekellő, szerencsétlen, önállótlan, iszonyú hálátlan esetleg tehetségtelen vagy! Semmire sem vagy képes! Hogy te milyen béna tudsz lenni! Miért nem vagy képes többre? Te folyton mindig mindent elrontasz!

Az is előfordulhat, hogy az illető nem is közvetlenül a te fejedhez vágja, hanem egy harmadik személynek beszél rólad ilyen becsmérlő stílusban. Az pedig még durvább eset, ha te is jelen vagy ilyenkor. Például: Vele mindig csak a baj van! Mindentől fél, mi lesz így vele? Képtelen kialakítani egy működő párkapcsolatot.

Degradálás és leértékelés: Ne álmodozz, nem egy agysebész típus vagy! Értsd meg, nem körülötted forog a világ! Téged nem lehet elviselni! Egy nulla vagy és semmit sem érsz nélkülem! Ne képzelj túl sokat magadról! Nem szeretlek, mert nem is vagy szerethető! Amint megismer téged egy pasi, el fog hagyni, mert kibírhatatlan vagy! Kiskorodban azért nem foglalkoztunk veled olyan sokat, mert jobban szeretjük anyáddal egymást, mint téged!

Szükséged van segítségre?

Korábban már szó esett arról, hogy mik azok a problémák, amelyekkel leggyakrabban megkeresik a mentálhigiénés tanácsadókat a fiatal felnőttek. Miben és hogyan találhatjuk meg a lelki biztonságunkat a mai világban? Milyen, amikor saját magadat bántod a gondolataiddal? Hogyan tudod kezelni, ha a szüleid túlzásba viszik az aggódást, esetleg mindenáron ők akarják irányítani az életedet? Arról is olvashattál, mit is jelent pontosan a mentális egészség és a mentálhigiéné. Mennyire fontos észrevenni, ha lelkileg nem vagyunk egészségesek, és mennyire  jó, ha tisztában vagyunk vele, mit is tehetünk annak érdekében, hogy mentálisan egészségesebbek, erősebbek legyünk.

Továbbá arról is írtunk, hogy a felsőoktatásban sok helyen van lehetőséged segítséget kérni, ha úgy érzed a problémád túlnőtt rajtad.

A BGE videósorozatának hetedik részének témája: pontosításra kerül a verbális bántalmazás fogalma. Kiderül a verbális bántalmazó célja, majd két verbális bántalmazási típus: az ítélkezés és a leértékelés megjelenési formáit is megismerheted. Szó esik arról is, hogy mi az, ami működik a verbális bántalmazóval szemben és mi az, ami nem.