Free

Amikor saját magadban teszel kárt: a gondolataidnak ereje van

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-04
Hogyan tudjuk bántani magunkat a gondolatainkkal és mit tehetünk ellenük? A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mentálhigiénés videósorozatában erről lesz szó Szántó Szilvia életvezetési tanácsadó közreműködésével.

A gondolatok hatalma

Figyeld meg naponta, miről szólnak a gondolataid! Vannak-e visszatérő elemek, mennyire negatívak vagy pozitívak? Félsz egy vizsgától? Mi lenne, ha arra gondolnál, hogy jól fogsz vizsgázni, nem pedig arra, hogy megbuksz?

Forrás: Pexels

Ha bántásról van szó, elsőre mindenkinek az jut eszébe, hogy valaki más követi el ellenünk, holott nagyon sokszor saját magunk vagyunk azok, akik önmagunkat ostorozzuk. A saját gondolatainkkal és cselekedeteinkkel bántjuk magunkat. A folyamat megállításával érdemes tudatosan foglalkozni, akár külső segítséggel is. Ezt az önbizalmunk, önbecsülésünk és önértékelésünk növelésével is elősegíthetjük.

4 módja a gondolati síkú önbántalmazásnak

  1. A múlton való rágódás. Fájdalmakat sérelmeket, múltbéli eseményeket idézünk fel. Esetleg a „mi lett volna, ha” kérdés rendszeres felhánytorgatása is megjelenik. A múltbéli traumák és események helyére kerülésén fontos dolgozni, hogy tovább tudjunk lépni.
  2. A jövőn való tépelődés. Ebből szoktak kialakulni a „mi lesz, ha” típusú gondolatmenetek, amelyek szintén szorongást tudnak okozni. Sokkal célravezetőbb, ha azon gondolkozol, hogy most a jelenben mit tudsz tenni. Mi az, amire ráhatásod van? Ha azon tanakodsz, amire nincsen ráhatásod, az növelni fogja a bizonytalanságérzeted.
  3. Az állandó önleértékelés és a negatív tulajdonságokra összpontosítás kéz a kézben járnak.
  4. De nem csak saját magunkkal kapcsolatos, hanem a világra vonatkozó negatív gondolati sémák is átterelhetik a gondolatainkat a múltra vagy akár a jövőre. Így itt is érdemes megfogadni, hogy érdemes a jelenben maradni.

Korábban már szó esett arról, hogy mik azok a problémák, amelyekkel leggyakrabban megkeresik a mentálhigiénés tanácsadókat a fiatal felnőttek. Miben és hogyan találhatjuk meg a lelki biztonságunkat a mai világban. Arról is olvashattál, mit is jelent pontosan a mentális egészség és a mentálhigiéné. Mennyire fontos észrevenni, ha lelkileg nem vagyunk egészségesek, és mennyire jó, ha tisztában vagyunk vele, mit is tehetünk annak érdekében, hogy mentálisan egészségesebbek, erősebbek legyünk.

Továbbá arról is írtunk, hogy a felsőoktatásban sok helyen van lehetőséged segítséget kérni, ha úgy érzed a problémád túlnőtt rajtad.

A BGE videósorozatának negyedik részének témája: Mit is jelent a gondolati síkú önbántalmazás, illetve milyen négy jellemző módja van: múlton rágódás, jövőn aggódás, folytonos önminősítés és csak a hibáinkra való koncentrálás. A videóból az is kiderül részletesebben, hogy mit tudunk tenni ezek ellen.