Free

Bizonytalan vagy a jövővel kapcsolatban? Nem tudod, normális-e, ha nyomaszt a világ?

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-29
Miben és hogyan találhatjuk meg a lelki biztonságunkat a mai világban? A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mentálhigiénés videósorozatában erről lesz szó Szántó Szilvia életvezetési tanácsadó közreműködésével.

A lelki biztonság hiánya

Elveszettnek érzed magad, és fogalmad sincs, mibe tudnál kapaszkodni? Nyugtalanítanak az egyre növekvő kiadásaid? Aggaszt, ami a világban történik nap, mint nap? Csak azért nem mersz valakivel szakítani, mert akkor nem tudnál kire támaszkodni és egyedül lennél? Folyamatosan a bulikba és ivásba menekülsz, hogy ne kelljen szembesülni azzal, hogy mindig feszült vagy? Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok teljesen megmérgezik a mindennapjaidat?

Rengeteg változás történt az utóbbi években: világjárvánnyal, gazdasági és politikai konfliktusokkal kellett vagy kell még ma is szembesülnünk. Természetes, hogy kapaszkodókat keresünk az életedben. Miközben olyan hétköznapi problémáinkat is igyekszünk megoldani, mint amilyen a lakhatás, a munkakeresés, az érzelmi biztonságunkkal is foglalkozni kell.

Mi segíthet az érzelmi stabilitás megerősítésében?

Elsősorban a kapcsolataid javíthatnak nagyon sokat a lelkiállapotod. Törekedj arra, hogy jó viszonyt ápolj a családoddal, a munkahelyen és természetesen a barátaiddal is. Ha közösségekhez tartozol, vagy megvalósítod az álmaidat, az mind hozzátesz ahhoz, hogy jobban érezd magadat. Azonban nem mindig elég a szociális hálód védelme, néha elengedhetetlen, hogy szaksegítséget kérj.

Forrás: Unsplash

Korábban már szó esett arról, hogy mik azok a problémák, amelyekkel leggyakrabban megkeresik a mentálhigiénés tanácsadókat a fiatal felnőttek. Arról is olvashattál, mit is jelent pontosan a mentális egészség és a mentálhigiéné. Mennyire fontos észrevenni, ha lelkileg nem vagyunk egészségesek, és mennyire jó, ha tisztában vagyunk vele, mit is tehetünk annak érdekében, hogy mentálisan egészségesebbek, erősebbek legyünk.

Továbbá arról is írtunk, hogy a felsőoktatásban sok helyen van lehetőséged segítséget kérni, ha úgy érzed a problémád túlnőtt rajtad.

A BGE videósorozatának harmadik részének témája: Mit is jelent a belső érzelmi biztonság, és mi történik, ha nincs meg a belső biztonságunk. Vajon milyen menekülőútvonalakat választhatunk és hogyan tudjuk kialakítani a belső biztonságunkat?