Free

Online kurzus a gyerekek és a pedagógusok lelki egészségjavításáért

Haiman Éva | 2023-02-24
A UNICEF ingyenes online kurzussal segíti a pedagógusokat. A cél, hogy felismerjék és lehetőség szerint meg is előzzék a diákok komolyabb mentális problémáit – valamint segíteni megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyerekeket, aki maga is jól van.

Az UNICEF Magyarország küldetésének fontos része a hazai családok mentális, lelki egészségének megóvása. Ez a munka soha nem volt még olyan fontos, mint a jelenlegi helyzetben: egy világjárvány után és egy háború árnyékában. Hiszen egyaránt fontos a testi és a lelki egészség.

 

A Lélekemelő program pedagógusoknak címet viselő e-learning kurzus 5 részben foglalkozik a következő témákkal:

  • Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért pedagógusként? 
  • Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon vagy diákjainkon? 
  • Mit tehetünk a prevenció érdekében és azért, hogy a gyerekeknek a lehető leghatékonyabb segítséget nyújthassuk?

 

Mi a lelki egészség?

A probléma felismeréséhez először is tudni kell, mit tekintünk mentális egészségnek. Ez egy belső egyensúlyi állapot, amelynek segítségével az egyén a társadalmi értékekkel összhangban tudja a képességeit kamatoztatni. Képes felismerni, kifejezni és szabályozni az érzéseit és empatikusan fordulni mások felé. Az élet nehézségeivel való megküzdési készség, illetve a test és az elme közötti harmonikus kapcsolat szintén fontos része a mentális egészségnek. 

A lelki egészség magában foglal egy magas szintű pszichológiai jóllétet. (Ide tartozik az önelfogadás, a célok az életben, a fontosságérzés.) Továbbá jelenti az érzelmi jóllétet (pédául az élettel való elégedettséget, pozitív érzelmeket) és társas jóllétet (a társas elfogadást vagy a társadalmi hasznosság érzését).

 

Segíts magadon!

 

A Lélekemelő program keretében a pedagógusok kitölthetnek egy tesztet. Ennek segítségével meg tudják állapítani magukról is, hogy milyen állapotban van a lelki egészségük. 

Átfogó ismereteket kaphatnak arról is, hogyan ismerjék fel magukon a lelki egészség romlásának tüneteit. Leírásokat találnak azokról a tényezőkről, amelyek a saját életükben legfőbb lelki nehézségekként vannak jelen, illetve kérdőíveket, amelyek segítségével mindenki pontosabb képet alkothat magáról. Emellett tanári „lélekápolási tippeket” és beavatkozási pontokat kapnak azzal kapcsolatban, mit is tehetnek saját magukért. A szerkesztők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tanárok a Sulinyugi oldalon további információkat kaphatnak arról, hogyan lehet egy kis kiegyensúlyozottságot, nyugalmat vinni, akár a teljes tantestületnek.

 

A gyerekeknél, kamaszoknál nehéz elkülöníteni egymástól a nagy veszélyre utaló jeleket és a normális, de nagyobb kilengéseket. (Fotó: 123rf)

 

„Normális ez a gyerek!?”

 

A lelki egészség megőrzésének, megerősítésének érdekében a pedagógusok kapaszkodókat kapnak a gyerekek mentális állapotának megítéléséhez is. Egyrészt az összeállítás készítői felhívják a figyelmet arra, hogy a gyerekek, a serdülők a változások miatt szélsőségesebben reagálnak. Nagyobb intenzitású érzelmi viharokat élnek meg, sok tünetet produkálnak, ahogy mondani szoktuk, sokkal szélesebb a normalitás sávja, több minden beleférhet. Igazán nehéz dolog elkülöníteni egymástól a nagy veszélyre utaló jeleket és a normális, de nagyobb kilengéseket.

 

Van néhány tényező azonban, amikor már jelezni kell a gyermek szüleinek, az iskola pszichológusának, vagy az igazgatónak, hogy gond lehet. Ilyen, ha

  • a problémásnak tartott viselkedés, helyzet több hétig vagy hónapig fennáll, stagnál, romló tendenciát mutat,
  • mintázatszerűség tapasztalható, vagyis több területen is felbukkan ugyanaz a probléma,
  • ha nagyon szélsőségesek a megjelenő tünetek (az öngyilkossággal fenyegetőzés például kifejezetten ebbe a körbe tartozik).

 

Fontos a lelki egészség!

 

Nemcsak a testünk, hanem a lelkünk mindennapi „rezdüléseire”, azaz jelzéseire is érdemes odafigyelni, hiszen a jobb mentális állapot az egyik kulcsa az oly’ sokszor hangoztatott egészséges életmódnak. Egy külső nézőpont, egy szakember segítsége sokat számít, és szerencsére manapság egyre többen élnek ilyen lehetőséggel. Hiszen bárkivel előfordulhat, hogy nehézségei akadnak a magánéletében, a tanulmányai során vagy egyszerűen tanácstalan egy helyzettel szemben. A UNICEF által felkínált lehetőség mellett érdemes részt venni más online kurzusokon is. Amilyen például a „Találd meg a lelki békédet és az utat önmagadhoz” jeligével a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) indított  mentálhigiénés videósorozat Szántó Szilvia életvezetési tanácsadóval.

UNI 2023

Szavazás