Free

Le a plusz kilókkal! – Itt kaphatsz segítséget a fogyáshoz

Haiman Éva | 2022-09-22
Tudtad, hogy ha már gyerekként szenvedsz a plusz kilóktól, akkor ötször nagyobb az esélyed az átlagnál arra, hogy felnőtt korodban is túlsúlyos legyél? Tény, hogy nem vagy egyedül, hiszen Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok 7-8 százaléka túlsúlyosnak számít, de azért ez még nem jelenti azt, hogy ennek így kell lennie! A jó hír, hogy a Semmelweis Egyetem Életmód Ambulanciáján ingyenes tanácsadással várják a súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Életmód Ambulanciája szeptember 21-től személyre szabott, komplex konzultáción vehetnek részt azok a fiatalok, akiknél nem valamilyen betegség áll az elhízás hátterében, hanem genetikai adottság és a helytelen életmód.

Csak háziorvosi vagy iskolaorvosi beutalóra van szükség.

Fotó: 123RF

Gács Zsófia, a klinika endokrinológus szakorvosa szerint egyébként gyermekkorban az esetek 2-5 százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, 95-98 százalékban a örökletes adottságok és az mindennapos szokások felelősek a túlsúly kialakulásáért. Arra, ki melyik csoportba tartozik, kivizsgálással keresik a választ, és megnézik azt is, hogy az olyan szövődmények, mint például a cukoranyagcsere-zavar, a magas vérnyomás, az ízületi problémák megjelentek-e már a gyerekeknél.

Amennyiben kizárták ezeket a betegségeket, valamint a pajzsmirigy alulműködést, a mellékvesekéreg problémákat és az egyes genetikai betegségeket, akkor az Ambulancia munkatársai segítenek az életmódváltásban.

A legfontosabb a folyamat megállítása annak érdekében, hogy a szövődmények és egyéb, elhízásból eredő problémák ne is alakulhassanak ki. Ebben különféle szakorvosok, dietetikusok, gyógytornászok és pszichológusok segítik a programban résztvevőket beleértve az érintett családját, hiszen gyerekkorban csak a családdal együttműködve lehet életmódot váltani (mert például a gyerekek a legritkább esetben vásárolnak és főznek maguknak). 

Az életmódváltásban segít a táplálkozási napló.

A vizsgálat során mozgásszervi felmérés is készül, illetve a szakemberek megismerik a családban előforduló betegségeket. Az előzetes tervek szerint háromhavonta kerülne sor a tanácsadásokra, addig pedig a fiatalok egy speciális kiadvány segítségével tudják önállóan végezni az életmódváltáshoz elengedhetetlen feladatokat – olvasható a Semmelweis Médiasarok cikkében.