Free

Most olyan helyekre juthatsz be, ahová csak ritkán van lehetőség – Pénteken tartják az Erőművek Éjszakáját

Tar Gábor | 2022-10-25
Október 28-án rendezik meg az Erőművek Éjszakáját. Idén minden eddiginél több, csaknem 70 helyszínen nyílnak meg az érdeklődők előtt az erőművek, távfűtőművek, valamint víziközmű-szolgáltatók telephelyei.

Tudtad, hogy az otthonainkban elhasznált energia 79 százalékát fűtésre és melegvízre fordítjuk? Tudatos energiafelhasználással viszont sokat takarékoskodhatunk. Ennek módjairól is kaphatsz hasznos információkat az idén harmadik alkalommal megrendezendő Erőművek Éjszakáján, amellyel párhuzamosan tartják meg a Távhőszolgáltatás Napja rendezvényei is. 

Az eseményen 70 olyan érdekes helyszín nyílik meg a látogatók előtt, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni.

Az Erőművek Éjszakája egyik helyszíne, a Csepel II Erőmű 2022. október 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az energiatakarékoskodás módjai mellett az érdeklődők megismerhetik az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkait, a bonyolult energiatermelő berendezések működését, valamint megtudhatják, hogy a megtermelt villamos- és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz – olvasható az eseményről szóló közleményben.

Idén vízművek, víztározók is megnyílnak a látogatók előtt

Az erőművek és a távfűtőművek mellett idén megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók telephelyei is, ahol bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, miként lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében.

Új helyszínek között lesznek hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemek is, ahol megtudhatjuk, miként lesz a hulladékból újra felhasználható vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és arra is fény derül, hogy miért fontos a hulladékok otthoni szelektálása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által rendezett, az ország legnagyobb energiaipari eseményének számító Erőművek Éjszakájára előzetes regisztráció után bárki ellátogathat.

A legfontosabb öt otthoni, hétköznapi energiatakarékossági tippet mi is összefoglaltuk egy cikkben. Írtunk arról is, hogy a Corvinus diákjai a termofüggönyre vonatkozó ötlettel nyerték meg a Case Fest esetmegoldó versenyt, amelynek témája az energiahatékonyság volt.

A hazai egyetemek energiatakarékossági intézkedéseiről pedig ezekben a cikkekben olvashatsz:

Kollégiumokat is bezár a közszolgálati egyetem az energiatakarékosság jegyében

Visszafogják a fűtést, melegvíz sem mindig lesz a BME-n

A melegvizet is elzárják a takarékoskodás miatt a Pázmányon

Hosszabb lesz a téli szünet – Így spórol a Corvinus

Elmarad az őszi szünet, 20 fok lesz a termekben – A pécsi egyetem is döntött a takarékossági intézkedésekről