Uni

Hosszabb lesz a téli szünet – Így spórol a Corvinus

Tar Gábor | 2022-10-18
A téli szünet meghosszabbításáról döntött a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése. Az energiatakarékossági intézkedések részeként az egyetem épületei három hétre bezárnak a téli időszakban.

Több más hazai egyetemhez hasonlóan a Corvinus is döntött az energiatakarékossági intézkedésekről. Ennek keretében az egyetem épületei december 23. és január 15. között zárva lesznek mind a hallgatók, mind az oktatók számára.

A Corvinus honlapján olvasható közlemény szerint a fűtési szezon indulásával október 22-től szombatonként két épületben (C épület, illetve a Sóház) zajlik majd az oktatás, azaz a Főépületben (E) eredetileg szombatra meghirdetett órák a C épületben, illetve a Sóházban lesznek megtartva.

Budapesti Corvinus Egyetem, C épület (Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem)

A vizsgaidőszak januári része eltolódik

A vizsgaidőszakot is átszervezték, így annak első hete december 19-23 között lesz, a januári része pedig eltolódik a január 16. és február 5. közötti időszakra, vagyis a hallgatók továbbra is négy héten át vizsgázhatnak.

A záróvizsga-időszak január 30. és február 3. közé esik. Vizsgázni továbbra is személyesen lehet majd az egyetem épületeiben.

Elmarad a projekthét a tavaszi félévben

A tavaszi szemeszter regisztrációs hete február 13. és 26. között lesz, a szorgalmi időszak pedig február 20-án indul, és május 26-án fejeződik be. A mostani tavaszi félévben projekthét nem lesz. Azok az oktatók, akik projektheti tárgyakat tartanának, két lehetőség közül választhatnak:

  • lemondanak a projektheti tárgyak megtartásáról,
  • a félév során elosztva megtartják a projektheti tárgyak óráit.

A kollégiumokat érintő esetleges változásokról még zajlanak az egyeztetések – derül ki a Corvinus közleményéből.

Az NKE és a PTE is döntött már a spórolásról

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem energiatakarékossági intézkedései kollégiumok téli bezárására is kiterjednek. Az állami fenntartású egyetemen egyben a rektori utasítás azt is előírja, hogy – az állami intézményekre vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően – az egyetem helyiségeiben, tereiben a fűtés nem haladhatja meg a 18 fokot, kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az orvosi rendelőket.

A nem állami fenntartású Corvinusra nem vonatkozik a 18 fokos fűtési limit, mint ahogy a szintén alapítványi fenntartású Pécsi Tudományegyetemre (PTE) sem, azonban a PTE energiatakarékossági előírásai a Corvinus-szal ellentétben kiterjednek a fűtési hőmérsékletre is: eszerint az egyetem oktatási és irodahelyiségeiben, valamint a kollégiumi szobákban a fűtést legfeljebb 20 fokra lehet beállítani, míg másutt 18 fokra. Pécsett a spórolás keretében az őszi szünet is elmarad.

Az ELTE már szeptember elején módosította a tanév rendjét. Eszerint az őszi szünetet december 12-17. között tartják meg, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz.