Free

Top 5 – egyáltalán nem triviális – tipp energiaspóroláshoz

Halaska Gábor | 2022-10-02
Kapcsold le a villanyt!? Ne engedd a meleg vizet órákig!? Ha fogat mosol, zárd el a csapot!? Ne nyitogasd a hűtőt állandóan!? Tekerj be LED-izzókat!? Ugyan már, ezeket az energia-spórolási tippeket mindenki unalomig ismeri! Most viszont olyan tippeket hoztunk nektek, amelyek talán nem mindenki számára nyilvánvalóak. Ha te tudsz jobbakat, írd meg nekünk kommentben! Minden feedback fontos számunkra!

1. Fűts te is napenergiával!

Ha ősszel, télen vagy kora tavasszal besüt otthonodba a nap, akkor mindenképpen húzd fel a redőnyt, húzd el a sötétítőt, a mai gázárak mellett akár 10-20 ezer forintot is megtakaríthatsz havonta, napi mindössze 1-2 mozdulattal!

Fotó: Pixabay

 

2. Tarts állandó hőmérsékletet!

Ne csavard le teljesen a radiátort, a konvektort, a cirkót, ha elmész otthonról. Ha 1,5 foknál jobban visszahűl a lakás, azaz ha reggel lecsavarod 22-ről mondjuk 19 fokra a termosztátot, és délután megint 22 fokra tekered vissza, akkor sokkal több energiabefektetés lesz újra felmelegíteni a lakást, mintha csak 1 fokkal csökkentetted volna a hőmérsékletet, amikor elmentél otthonról.

 

3. Nálatok is „húz” az ablak? Kimegy a meleg az ajtón, az ablakon?

Szigeteld körbe fél óra alatt, viszonylag olcsó habgumi csíkokkal a régebbi ablakot, ajtót. Vagy legalább csavarj megunt sálat, rossz törülközőt a régi ablak, ajtó tövébe. Ha szépet választasz, még design elemnek is elmegy.

 

4.  Utálsz kézzel mosogatni? Jó hírünk van: géppel takarékosabb!

A mosogatógépek a valóságban vizet és energiát nem pazarolják, hanem megtakarítják, különösen a folyóvizes kézi mosogatással összemérve.  Egyrészt, így kényelmesebb, nem nekünk kell vesződni az edényekkel, továbbá éves szinten  akár 20 000 forint körüli energiaköltséget, és hozzávetőleg 18 köbméter vizet (csatornadíjjal együtt köbmétere 660 forint) is spórolhatsz!

 

5. Szellőztetés alaposan, de okosan!

Nem jó, ha áporodott a levegő, de az sem jó, ha a szellőztetéssel minden meleget kiengedsz a lakásból. Akkor szellőztess, ha már felkeltél, felöltöztél és a fűtést is jó ideje visszavetted. Fontos tudnod: az órákig bukóra tett, résnyire hagyott ablakok nem segítik kellő mértékben a levegő kicserélődését, ezzel a módszerrel inkább csak az utcát fűtöd. 

Naponta, ha lehet három-négyszer, ideális esetben nagyjából 6 óránként érdemes szellőztetned a hűvös őszi-tavaszi és a hideg téli időszakokban.

Egy kb. öt percen át tartó szellőztetés során a lakás levegője kicserélődik, ám a falak és a bútorok nem hűlnek át, azaz megőrzik és visszasugározzák a lakás hőjét. A szellőztetés idején persze javallott alaposan lejjebb csavarni a fűtést, a radiátort, hiszen a radiátort érő hideg levegő leveszi a hőleadó teljesítményét.

Címkék: környezetvédelem