Uni

Elmarad az őszi szünet, 20 fok lesz a termekben – A pécsi egyetem is döntött a takarékossági intézkedésekről

Tar Gábor | 2022-10-13
A Pécsi Tudományegyetem is közzétette az energiaárak jelentős emelkedése miatt bevezetett takarékossági intézkedéseit. Eszerint az egyetem oktatási, irodahelyiségeiben és a kollégiumi szobákban a fűtést legfeljebb 20 fokra lehet beállítani, míg a közösségi és közlekedési helyiségekben 18 fokra. A spórolási intézkedések a tanév rendjét is érintik: elmarad az őszi szünet.

Üzemeltetési és oktatásszervezési intézkedéseket is tartalmaz a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorának, kancellárjának és a Klinikai Központ elnökének együttes utasítása, amely az „energiaárak jelentős mértékű emelkedése” miatt bevezetett „költségmegtakarítási” döntéseket sorolja fel.

Az október 10-től hatályos, az egyetem honlapján ismertetett utasítás szerint az üzemeltetés terén az alábbi intézkedéseket vezetik be:

 • legfeljebb 20 fokra lehet állítani a hőmérsékletet az oktatási és irodahelyiségekben, valamint a kollégiumi szobákban;
 • a közösségi és közlekedési helyiségekben maximum 18 fok lehet;
 • tilos bármilyen egyedi hőfejlesztő eszköz (pl. hősugárzó) és a fűtésre is alkalmas inverteres klímaberendezések használata;
 • a nem elengedhetetlen világítást (az épületek külső területeinek világítását, egyéb díszkivilágítást a szobroktól az épületeken át a parkolóvilágításokig) lekapcsolják;
 • az alaptevékenységek zavartalan folytatásához, valamint az akadálymentesítéséhez nem szükséges felvonókat nem lehet használni;
 • az elektromos autótöltőket csak az egyetemi e-autóflotta használhatja;
 • saját használatú elektromos rollerek, kerékpárok töltését megtiltják;
 • egyes kényelmi berendezések (pl. víz hűtő/fűtő automata berendezések, étel-ital automaták) működtetését korlátozzák.

A PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának, valamint a Természettudományi Karának bejárata (Fotó: PTE)

18 helyett 20 fok

Az intézkedések közül különösen a fűtési limit meghatározása kaphat kiemelt figyelmet. A Pécsi Tudományegyetem ugyanis alapítványi fenntartású intézmény, így rá nem vonatkozik az a kormányrendelet, amely szerint az állami intézményekben a fűtés nem lehet 18 foknál (a 14 éven aluliakat oktató köznevelési intézményekben 20 foknál) magasabb. A PTE ennek megfelelően az oktatási és irodahelyiségekben az állami fenntartású egyetemekre megszabott 18 fok helyett 20 fokban maximálta a hőmérsékletet.

A kollégiumi szobákban sem 18, hanem 20 fok lesz, ami valószínűleg megfelel majd a HÖOK elvárásainak is, amely azt kéri, hogy az állami fenntartású kollégiumokban legyen 18 foknál magasabb a hőmérséklet.

Az állami fenntartású Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) viszont a jogszabályi előírásnak megfelelően azt a döntést hozta, hogy az intézmény helyiségeiben, tereiben a fűtés nem haladhatja meg a 18 fokot, ami alól csak a Ludovika Aréna uszodai létesítménye és az orvosi rendelők kaptak felmentést. Az NKE energiatakarékossági intézkedései a PTE által meghozott döntésekhez hasonlóan a fűtésen kívül kiterjednek a világításra, illetve a jelentős energiafogyasztó berendezések (kézszárítók, hűtők, hősugárzók) használatára is.

Elmarad az őszi szünet

A PTE energiatakarékossági intézkedéseinek oktatásszervezést, a tanév rendjét érintő döntései pedig a következők:

 • a szorgalmi időszak december 2-án zárul;
 • az őszi szünet elmarad;
 • a vizsgaidőszak december 5. és január 13. között tervezhető (indokolt esetben, a rektor előzetes hozzájárulásával lehet hosszabb).
 • december 24. és január 8. között a karokon a munkavégzés szünetel. A dékánok indokolt kérelmére a rektor engedélyt adhat a vizsgák szervezésére, valamint az ezzel kapcsolatos munkavégzésre.

Az ELTE eltolta az őszi szünetet decemberre

Az ELTE már szeptember elején módosította a tanév rendjét. Eszerint az őszi szünetet december 12-17. között tartják meg, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz.

Mint ismert, a köznevelési intézményekben, vagyis az általános és középiskolákban a kormányzat által meghozott energiatakarékossági intézkedésnek (368/2022. Korm. rendelet) megfelelően idén nem lesz őszi szünet, viszont a téli szünet hosszabb lesz a megszokottnál. December 21-én mennek utoljára idén iskolába a diákok, míg jövőre január 9. lesz az első tanítási nap.