Uni

Visszafogják a fűtést, melegvíz sem mindig lesz a BME-n

Tar Gábor | 2022-10-22
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is bejelentette az energiatakarékossági intézkedéseit, amelynek keretében időszakosan korlátozzák a fűtést az egyetem épületeiben, valamint – a kollégiumok kivételével – korlátozzák, illetve szüneteltetik a melegvíz-szolgáltatást.

Az október 19-én hatályba lépett rektori-kancellári utasítás szerint április 15-ig az alábbi energiatakarékossági intézkedéseket vezeti be a BME:

  • az egyetem épületeiben és létesítményeiben a fűtést időszakosan korlátozzák
  • hétfő, kedd, szerda és csütörtök 18:00 és másnap 6:00 óra között, valamint péntek 15:00 órától következő hét hétfő reggel 6:00 óráig;
  • az egyetem épületeiben és létesítményeiben tilos a kiegészítő egyedi elektromos fűtőberendezések (pl. hősugárzók, olajradiátorok) használata, továbbá a komfort célú egyedi klímaberendezések fűtési célú használata;
  • az egyetem területén a közvilágítás intenzitását korlátozzák;
  • a nem technológiai célú klímaberendezéseket lekapcsolják;
  • a használati melegvíz-szolgáltatást – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (pl. öltözők) kivételével – korlátozzák, illetve szüneteltetik;
  • az egyetem Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat nem állítják fel;
  • a Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet a fűtési időszakban bezárják;
  • a Balatonfüredi Tudáscentrum temperáló fűtésre áll át.

A BME épülete (Fotó: 123rf)

A rektori-kancellári utasítás a felsorolt intézkedések között konkrétan nem emeli ki, hogy az állami fenntartású BME-n a kormányrendeletben előírt szabályok szerint a fűtés nem haladhatja meg a 18 fokot.

Az energiatakarékossági intézkedésekről szóló, október 12-én megjelent rektori-kancellári közös felhívásból és tájékoztatóból az is kiderül, hogy

takarékossági intézkedések nélkül az egyetem energiaköltségei idén 2,5 milliárd forinttal, míg jövőre több, mint 7 milliárd forinttal növekednének. Eszerint a BME tavalyi 1,3 milliárd forintos energiaköltsége idén 3,8 milliárdra, jövőre pedig 8,4 milliárd forintra nőtt volna.

Máshol elzárják a melegvizet

Korábban beszámoltunk arról, hogy a BME-hez hasonlóan szintén állami fenntartású Nemzeti Közszolgálati Egyetem energiatakarékossági intézkedései kollégiumok téli bezárására is kiterjednek.

Az egyházi fenntartású Pázmány Péter Katolikus Egyetemre nem vonatkozik a 18 fokos fűtési limit, mint ahogy az alapítványi fenntartású Pécsi Tudományegyetemre (PTE) sem. Ettől függetlenül mindkét egyetem energiatakarékossági előírásai kiterjednek a fűtési hőmérséklet szabályozására is. A PTE legfeljebb 20 fokos fűtést ír elő az egyetem oktatási és irodahelyiségeiben, valamint a kollégiumi szobákban. A Pázmányon szintén 20 fokos fűtési limitet vezettek be az oktatótermekben, illetve a kollégiumi szobákban, valamint az egyetem épületeiben a használati melegvizet is elzárták.

A Corvinus energiatakarékossági intézkedéseiről is írtunk, ahol a téli szünet meghosszabbításáról döntött az egyetem vezetése, valamint az intézmény épületei is bezárnak három hétre a téli időszakban.

Az ELTE pedig már szeptember elején módosította a tanév rendjét. Eszerint az őszi szünetet december 12-17. között tartják meg, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz.

 

További cikkek a BME-vel kapcsolatban:

Kevés lány választ műszaki pályát – Segíthet a BME új díja

„Az itt szerzett diploma olyan, mint egy világútlevél”

Címkék: BME   egyetem   energiatakarékosság   felsőoktatás   fűtés