Tudástár

Hogyan találom meg a saját erősségeimet?

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-01-16
Az útkeresés, a saját skilljeid megismerése és erősítése örökzöld téma. Az egész életed arra épül, hogy előnyt kovácsolj a képességeidből, és abból élj meg, amihez igazán értesz. Bizonyos embereknél egyértelmű, hogy miben erősek, de sokszor olyan tulajdonságok is előnyödre válhatnak, amikről nem is gondolnád. Egyszerre több dolog is lehet az erősséged, ráadásul fejlesztheted is ezeket egy bizonyos szintig.

Miért fontos tisztában lenni az erősségeiddel?

Ha korábban nem gondolkodtál azon, mik az erősségeid, akkor a felvételik idején óhatatlanul előjön ez a kérdés. Később magadnak is hálás leszel, ha olyan irányban tanulsz tovább, amihez van érzéked, és nem erőltetsz olyan szakirályt, ami távol áll tőled. Egyszerű példa: hiába tervezték az orvos szüleid, hogy belőled is doktor lesz, ha egyszerűen mindig is utáltad a biológiát. Ez nem jelenti azt, hogy kitartással és szorgalommal ne lennél képes elvégezni az orvosit, de lehet, hogy sokkal jobb nyelvész lennél, mert mindig is vonzott a nyelvtanulás és szívesen kutatnád is. Vagy ha nehezen bejutsz építésznek, ám a rajz sosem volt az erősséged, de mégis végigszenved az egyetemi éveket miatta.

Ilyenkor az is lehet, hogy felbehagyod a szakot, annyira elmegy tőle a kedved. Esetleg diploma után megpróbálsz elhelyezkedni a területeden, de pár év után úgy döntesz, pályát váltasz, mert képtelen vagy hosszútávon foglalkozni vele.

Egyszerre több dolog is lehet az erősséged, ráadásul fejlesztheted is ezeket egy bizonyos szintig. (Fotó: 123rf)

A másik véglet, amikor te kergetsz álmokat, de valójában nem arra a hivatásra születtél. Ilyenkor évekig reménykedsz, hogy talán sikerül bejutnod az áhított szakra. Azonban lehet, hogy a pontjaid nem érik el a megkövetelt szintet, s még a javított érettségi sem elég hozzá. Vagy az alkalmassági felvételinél hasalsz el a szigorú követelmények miatt. Az is csalóka lehet, ha a szűk környezetedben te voltál valamiben a legjobb, de országos szinten már közel sem olyan kiugró a teljesítményed. Egy felvételinél pedig meglehetősen széles merítésben hasonlítják össze a jelentkezőket.

Ilyenkor bármilyen fájdalmas is, végig kell gondolnod, hogy miben vagy tényleg erős. Mert nem biztos, hogy az a legnagyobb erősséged, amiről te azt gondolod. 

 

Hogy ismered fel a valódi erősséged?

A legegyszerűbb, ha elsőnek meghatározod, hogy inkább humán vagy reál beállítottságú vagy. Nézd meg, milyen órák anyaga érdekel jobban. Annak ellenére, ha nem is a legjobbak a jegyeid abból a tárgyból, ám a témája érdekel, akkor szorgalommal sokat segíthetsz a helyzeten. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a humán és a reál tárgyak iránt egyformán érdeklődsz, akkor rengeteg olyan szakot találhatsz, amihez mind a kettő szükséges. A felvi.hu-n a szakleírásokat nagyobb témakörökre osztották, hogy könnyebb legyen keresni, ha a fő érdeklődési irányokat már kiválasztottad. Ha már konkrétabb elképzeléseid is vannak, akkor érdemes körülnézni a képzési területek között is, hátha kedvet kapsz valamihez! A bölcsészettudománytól kezdve az agrárképzésen át az államtudományi területekig bemutatjuk az irányokat!

A hobbijaid is árulkodóak, hogy milyen területek az erősségeid. Ha esetleg versenyekre is mentél, ahol jó helyezést értél el, akkor már kaptál egy jó visszacsatolást arról, hogy a területhez szükséges képességeid fejlettebbek a többiekénél. Lehet ez memória, logika, kreativitás, mozgáskoordináció, fizikai erőnlét vagy jó érzék valamilyen művészeti ágban.

Érdemes elbeszélgetni a barátaiddal, családoddal, hogy ők miként látnak téged. Talán ők más erősségeket fognak felsorolni, mint elsőre gondolnád. Ugyanis nem csak az számít, jól tudsz-e számolni vagy verset elemezni. Erősség lehet, hogy jól kommunikálsz, empatikus vagy, esetleg hamar észreveszed az összefüggéseket.

 

Mik a soft és a hard skilljeid?

Ha ennél árnyaltabban szeretnéd megvizsgálni a képességeidet, akkor érdemes csoportokra bontani a soft és hard skilljeidet.

A soft skillek azok a személyes képességek, amelyek meghatározóak lesznek a munkakörnyezetbe illeszkedésénél, illetve motiválhatóság szempontjából. Ezek a képességek könnyen, erőfeszítés nélkül elsajátíthatók, és nagyban hozzájárulnak a sikeres munkavégzéshez diploma után. Nehezebben mérhetők, mint a hard skillek (azaz a szakmai tudás), de manapság egyre nagyobb súlyt kapnak a munkaerőpiacon.

A soft skillek előnye, hogy nagyon sok területen előnyt jelentenek és fejleszthetők. Ezek közé tartozik például az ügyes kommunikáció, a jó prezentálóképesség. Az összeszedettség, pontosság, alaposság és józan ítélőképesség bármelyik munkában jó pontnak számít. Ha ügyesen dolgozol csapatban, már az is soft skillnek minősül. Bizonyos képességek hiánya pedig irányzék ahhoz, hogy merre nem érdemes továbbtanulni. Kis utánajárással hamar rájössz, hogy míg egyes területeken kikerülhetetlen például a csapatmunka, máshol az önálló munkavégzés sokkal fontosabb képesség.

A szakmai tudás felsőoktatás előtt egyértelműen arra szorítkozik, amit eddig tanultál a középiskolában, szakkörökön, magántanárnál vagy autodidakta módon önmagad. Ezekre később építkezhetsz majd az egyetemen. 

Ha úgy érzed, hogy egyedül képtelen vagy felmérni magad, akkor a pályaorientációs tesztek vagy tanácsadások sokat tudnak segíteni neked.