Free

Új hobbi? Vágj bele most és élvezd a pozitív hatásokat!

Kőszegi Anna | 2023-01-11
Nincs is jobb alkalom valami újjal megfűszerezni a hétköznapokat, mint a tél közepe, amikor a nappalok rövidek és szürkék. Dobj be valami újat, szerezz új barátokat és élvezd, hogy jobb a hangulatod. Egy új hobbi csodákra képes az életedben!

Legtöbbünknek vannak olyan gyermekkori kívánságai, amelyek sosem váltak valóra. Lehet, hogy balettozni szerettél volna, vagy zongorázni, de egy tánciskola sem volt a közelben, a zongora meg sehogy sem fért volna el az ötödik emeleten. Esetleg új nyelvet tanulnál, csak úgy? Ha egy kicsit még mindig a szívedben élnek ezek a csalódások, és azt kívánod, bárcsak lehetőséged lett volna rájuk korábban, van egy jó hírünk. Felnőttként új hobbi tanulása nem lehetetlen, sőt, elképesztően jó hatással van ránk.

Lehet, hogy úgy érezzük, semmi esély arra, hogy egy újabb elfoglaltság valahogy beleférjen a mindennapjainkba, de egy próbát mindenképpen megér. Nemcsak, hogy segíthet önmagunkat jobban megismerni (ami legtöbbünkre ráfér a rohanó mindennapokban), hanem kikapcsolódást, kihívást és az iskolai, munkahelyi stressz mellett végre frissítő tevékenységet is jelent.

Nem mersz belevágni?

Adj magadnak ultimátumot. Határozz úgy, hogy elég háromszor elmenned, vagy kísérletezned az új dologgal, és ha nem fog meg, akkor ezt mégsem neked találták ki. Anélkül az érzés nélkül, hogy örökre hozzá vagy kötve valamihez, amit még sosem próbáltál, lehet, hogy több kedved lesz kipróbálni. Egy másik lehetőség, hogy magaddal viszel egy barátot. Olyan társaságban, amit már korábbról ismersz, minden új vagy idegen helyzet százszor elviselhetőbb. Ha van egy barátod, aki szintén szívesen belevágna valami újba, vadásszatok hobbit ketten, hiszen párban minden könnyebb.

Emlékeztesd magad, hogy nem azért vagy ott, hogy tökéletesen csináld. Nem olimpiára készülsz, hanem csak szeretnéd jól érezni magad. Ehhez hozzátartozik az is, hogy nem hasonlítgatod magad másokhoz, főleg nem olyanokhoz, akik már évtizedek óta űzik ezt a tevékenységet.

hobbi

Fotó: Pexels

Miért ne halogasd tovább?

Legyen szó akár valami teljesen újról, olyasmiről, ami gyermekkori álmod volt, vagy egy olyan dologról, ami pár éve pattant ki a fejedből, de sosem szántál rá energiát, hogy elkezdd, itt a jel, hogy ne halogasd tovább. Kutatások is bizonyítják, hogy a hobbik nyújtotta kikapcsolódás és izgalom, az általa termelt dopamin segít megvédeni az agyunkat a depressziótól. Ha úgy érezzük, semmihez sincs kedvünk, mindig fáradtnak érezzük magunkat, lehet, hogy többről van szó, akár komolyabb mentális probléma is állhat a háttérben. Egy új hobbi a szürke téli hónapokban is segíthet a szocializációt fenntartani, valami olyasmit nyújtani, amit hétről hétre várhatunk. A társas kapcsolatok is javítják mind a fizikai, mind a mentális egészségünket.

Hogy kezdj hozzá?

Ha még mindig nem tudod, milyen hobbit válassz, csak azt tudod, hogy jól esne valamilyen újdonság, van pár tippünk, ami segíthet. Próbálkozhatsz egy olyan tevékenységgel, amit korábban már próbáltál, de valamiért megakadtál vele, vagy abbahagytad. Szánj rá most újra időt és elevenítsd fel. Ha valami olyasmire vágysz, ami nem csak időtöltés, hanem még hasznos is, akkor lehet, hogy a legjobb, ha tanulsz valami újat. A horgolás vagy kötés például szinte meditatív kikapcsolódás és koncentráció az agynak, egy új nyelv ismerete pedig mindenkinek hasznára válhat. A csoportos nyelvtanulás egyszerre szórakoztató és hasznos is.

Gondolkozz el azon, hogy mikor érzed magad leginkább elemedben. Mikor feledkeztél el utoljára az időről egy tevékenység közben annyira, hogy órákkal később eszméltél fel? Ha megvan, próbálj valami olyasmit találni, ami ehhez köthető vagy hasonló. Lehet, hogy akármeddig el tudsz merülni egy társasjátékban, rejtvényben vagy a rendrakásban. Mi vonz ezekben? A problémamegoldás? Egy rendszer tanulmányozása? Ha ezen a vonalon indulsz el, könnyebben megtalálhatod azt a hobbit, ami tényleg lázba hoz.

Címkék: egészség   életmód   hobbi   tanulás