Tudástár

Szakválasztás bizonytalankodóknak: így döntsd el, hogy hova felvételizel!

Loibl Fanni | 2023-01-15
A szakválasztás sokaknak hatalmas fejtörést okoz. Valóban egy fontos döntésről van szó, ami – főleg, ha jól hozod meg – akár a teljes életedre is hatással lehet. Na, persze semmiképp sem szeretnénk tovább stresszelni. Épp ellenkezőleg: összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet megoldani ezt a dilemmát!

Fogalmad sincs, milyen szakma érdekel vagy, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a szakválasztás során? Nem vagy egyedül. Íme, a legfontosabb tisztázandó kérdések és néhány hasznos tanács, hogy eloszlasd a kételyeidet!

Tedd meg az első lépést

Az első és legfontosabb: tájékozódj! Nézd végig, hogy egyáltalán milyen képzési területek és szakok léteznek, amelyekre beadhatod a jelentkezésed. Olvasd végig tüzetesebben azoknak a szakoknak a leírását, amelyek felkeltették az érdeklődésed. Máris könnyebb elhatározni magad, ha ismered a lehetőségeidet!

Ha tudod, hogy mit NEM szeretnél, az már fél siker

Érdemes kizárni azokat az intézményeket és szakokat, amelyekre biztosan nem szeretnéd beadni a jelentkezésedet. Gondold át, hogy milyen finanszírozási forma (költségtérítéses vagy önköltséges) jöhet szóba, vagy például hajlandó lennél-e elköltözni csak azért, hogy egyetemre járj. Azt is rágd át, hogy a jegyeid alapján milyen lehetőségeid vannak (például, ha nem te vagy a legjobb tanuló az osztályban, akkor nézz szét az alacsony ponthatáros és a népszerűtlen szakok között! Végül tisztázd azt is, hány évre vagy hajlandó lekötni magad. Vagyis, hogy milyen képzési szintet válassz: alapképzést (3 év), osztatlan képzést (5 év) vagy FOSZK-ot. (Ez utóbbi egy 2 éves, úgynevezett felsőoktatási szakképzés, ami alapvetően azoknak a diákoknak nyújthat segítséget, akik egy népszerű szakra szeretnének bekerülni, de nincs elég pontjuk rá, egy teljes évet viszont semmiképp sem szeretnének kihagyni.)

Zárd ki azokat a képzéseket, amelyek valamilyen oknál fogva nem jöhetnek szóba. (Fotó: 123rf)

Járt utat járatlanért el ne hagyj

Bár nem minden élethelyzetre igaz ez a közmondás, ezúttal mindenképpen hasznát veheted. Kifejezetten jó ötlet ugyanis olyan szakok között nézelődni, amelyekhez az ismereteid, a képességeid, a jegyeid és az általános érdeklődésed passzolnak. Válassz olyan szakot, aminek a feltétele egy olyan tárgy, ami könnyen megy, amit szeretsz és amiben korábban már sikereket értél el! Ha pedig többre vágysz, és szeretnél jobban elmélyülni egy szakterületben, akkor arra is van lehetőség. Nézz utána a sok esetben a lakhatást is kínáló szakkollégiumoknak, amelyekbe tárt karokkal várják a tudásszomjjal teli egyetemistákat!

Gyakorlat teszi a mestert?

Ha van olyan ismerősöd, aki valamelyik téged érdeklő szakmában dolgozik, akkor – amellett, hogy megkérdezed a munkája előnyeiről és hátrányairól – kérd meg, hogy tölthess vele egy napot a munkahelyén! Esetleg, próbálj meg egy heti néhány órás gyakornoki munkát szerezni, vagy „lógj az iskolából”: vegyél részt néhány egyetemi nyílt napon! Ne feledd: a személyes tapasztalatok mindennél hasznosabbak!

Presztízskérdés

Mennyire mérvadó számodra a választott intézmény/képzés presztízse és/vagy a kereseti lehetőség? Ha kulcsfontosságúak számodra ezek a szempontok, akkor érdemes fellapoznod az UNIside 2023-as egyetemi rangsorát! Az említett kiadványban a különböző rangsorokon túl egyetemi, vállalati és diákinterjúk segítik a pályaválasztást és az egyetemi világ megértését.

Több szem, többet lát (a szakválasztás során is)

Kérd ki az ismerőseid, tanáraid, barátaid, szüleid, családtagjaid véleményét! Azok, akik jól ismernek, sokszor reálisabban látnak téged kívülről, mint te önmagad. Mindenképpen érdemes tehát adni a szeretteid tanácsaira. Az is sokat segíthet, ha olyan ismerősöket (vagy ismeretleneket) kérdezel, akik ott tanultak vagy jelenleg is ott tanulnak, ahol el tudnád magad képzelni.

TIPP: Ilyen ismeretleneket néhány kattintással találhatsz a közösségi média egyetemi fókuszú csoportjaiban és oldalain.

Ha minden kötél szakad

Ha teljesen tanácstalan vagy (és a pályaorientációs önismereti tesztek sem segítettek rajtad), akkor is van megoldás: látogass meg egy karriertanácsadót, aki segít irányba állítani téged! Még az is lehet, hogy közben megtetszik a szakmája… Viccet félretéve: sokat lendíthet az ügyeden egy ilyen találkozó, ahol jól irányzott kérdésekkel és tesztekkel vizsgálják meg, hogy mi lehet számodra az álommeló.

+1 Amit nem érdemes figyelembe venni a szakválasztás alkalmával

Sok sérüléstől védheted meg magad, ha a saját utadat járod és nem egy külső (például szülői) nyomás befolyásol abban, hova teszed le végül a voksod. Az sem szerencsés, ha kizárólag pénzügyi döntésként tekintesz erre a pályaválasztási lehetőségre. Végül, de nem utolsó sorban: ne mindig a kényelmes utat válaszd! Van, hogy a bátor döntés a nyerő. Ráadásul ebben a gyorsan változó világban a legtöbb ember több karrierváltást is átél az élete során, így a te döntésed sem feltétlenül örökre szól.

 

Ha a szakválasztás még nem sikerült, de azt már biztosan tudod, hogy szeretnél diplomát, akkor minél előbb tájékozódj a felvételi szabályairól és a fontos határidőkről! Ebben a cikkben összeszedtünk minden tudnivalót, amelyket jó, ha észben tartasz. Valamint a felvételi kisokosunkat is fusd át alaposan, hogy biztosan hibamentesen add be a jelentkezésed, és ne maradj le semmilyen lényeges dátumról!