Free

A pénzügyeid miatt szorongsz? Így nézz szembe a félelmeiddel

Kőszegi Anna | 2022-12-01
A stressz meg tudja mérgezni a mindennapokat, de a pénzügyek miatti szorongást leküzdheted, ha ezt a pár tudatos lépést beépíted a mindennapokba.

A pénz és a pénzügyek a legijesztőbb kérdést jelentik sokaknak, akik még csak tanulják az önálló gazdálkodást. Ha ebbe a körbe tartozol, nem csoda, ha kerülöd a témát, s szorongsz, ha szóba kerül. Több dolog is kiválthatja ezt az érzést. Attól félsz, hogy nem lesz elég? Vagy fogalmad sincs mennyit költesz a rendelkezésedre álló összegből, de úgy érzed, jobb ha inkább meg sem nézed?

Ha ismerősek ezek a gondolatok, akkor nem vagy egyedül, rengetegen éreznek így. Vannak, akik egész életükben nem tanulnak meg tudatosan bánni a pénzzel, de neked nem kell közéjük tartoznod. A valósággal szembenézni sosem könnyű, főleg, ha nem olyan egyszerű a helyzetet megoldani. Márpedig a pénzügyi helyzetünkön változtatni legtöbbször elég nehézkes, de van mód rá, hogy könnyíts a lelkeden.

A szembenézés jót tesz az egészségednek

A pénz miatti szorongás az egyik legnagyobb stresszforrás napjainkban. Mindenki aggódik miatta, még az is, akinek több van, mint az átlagnak. A stressz egészségre gyakorolt kártékony hatását ma már számos tanulmány bebizonyította. Hosszú távon megnöveli a szív és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét, és akár még szívrohamhoz is vezethet. A stressz a hormonrendszert is befolyásolja, így magas vércukorszinthez és a későbbiekben 2-es típusú diabéteszhez is vezethet. Rövid távon is komoly problémákat okozhat, úgy mint emésztési zavarok, fejfájás, izommerevség és -fájdalom, alvásproblémák és hízás. A stressztől nem tudunk száz százalékig megszabadulni, de ha az egyik nagy feszültségforrást megtanuljuk kezelni, azzal csak nyerhetünk.

pénzügyek

Forrás: Pexels

Ez egy tanulási folyamat a pénzügyek terén

Azért nem mered megnyitni a netbankod, hogy megnézd mi a valódi helyzet, mert a korábbiakban rossz pénzügyi döntéseket hoztál? Ha igen, akkor itt az idő, hogy megbocsáss magadnak. Túlköltekeztél? Főzés helyett inkább rendeltél, és később ráébredtél, mennyire nem érte meg? Ha már megtörtént, jobb, ha elengeded, mintha rágódsz rajta. Elengedni azonban csak akkor érdemes, ha legközelebb nem esel ismét ugyanabba a hibába, inkább tanulsz belőle. Nézd meg, hol hibáztál, javíts rajta és legközelebb már büszke lehetsz rá, hogy tudatos vagy a pénzügyek terén. Nem fog minden elsőre menni, lehet, hogy megint hozol majd nem ideális döntéseket, de idővel egyre következetesebb leszel.

Csináld, ahogy akarod

Az internet tele van megoldásokkal, tippekkel és módszerekkel azoknak, akik szeretnének költségvetést készíteni és tudatosan megtervezni a pénzügyeiket. Attól kezdve, hogyan írd össze a kiadásaidat és a bevételeidet, egészen addig, hogyan oszd be amiből gazdálkodsz, rengeteg tervet lehet találni és mindenki esküszik a sajátjára. Lehet, hogy többet is ki fogsz próbálni, ám lesznek olyanok, amelyek nem válnak be, mert egyszerűen nem a te életedre szabták őket. Ha így történik, akkor se add fel, s ne ess vissza a régi rossz szokásokba. Kísérletezz addig a módszerekkel, amíg meg nem találod a neked valót. Ahogy sok személyes dologban, a pénzügyekben sincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán tökéletes lenne.

Címkék: pénz   pénzügyek   szorongás