Free

Nagy rajtad a stressz? Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

Haiman Éva | 2022-10-13
A ReachOut ausztrál ifjúsági mentálhigiénés szolgálat friss adatai szerint a fiatalok csaknem 50 százaléka rendkívül, vagy nagyon stresszesnek érzi magát a tanulás és a vizsgák miatt, a tanulmányaikkal összefüggő stressz pedig jelentős hatással van mentális egészségükre és jóllétükre.

A ReachOut augusztusban több mint 600, 16 és 25 év közötti fiatal részvételével végezte országos felmérését, amely azt is megállapította, hogy a tanulmányi stressz a mai fiatalok egyik legnagyobb aggodalma, amelyet csak a jövővel kapcsolatos stressz előz meg. 

A stressz miatt Ausztráliában a megkérdezett fiatalok 75 százaléka arról számolt be, hogy hiányzik belőle a motiváció. 71 százalékuk a tanulás és a vizsgák miatti stressz következtében labilis hangulatban van. 73 százalékuk mondta, hogy alvászavarral küzd. 39 százalékuk tapasztalt problémákat a kapcsolataiban. 37 százalékuk pedig az egészségi állapotára is kihatott a stressz úgy, hogy akár meg is betegedtek.

 

A tanulmányokkal összefüggő stressz három leggyakoribb oka a következő volt:

  1.  Aggodalom amiatt, hogy nem tudják majd úgy élni az életüket, ahogyan eltervezték. (ettől 58 százalék tartott)
  2.  Aggodalom amiatt, hogy összehasonlítják őket más diákokkal. (55 százalék)
  3.  Aggodalom amiatt, hogy nem tudnak elég időt szentelni a családjukra, kapcsolataikra. (49 százalék)

Forrás: Unsplash

A ReachOut vezérigazgatója, Ashley de Silva emlékeztetett, hogy bizonyos stressz segíthet megküzdeni a nehéz helyzetekkel, így akár a vizsgákkal, de amikor az aggodalom olyan mértéket ölt, hogy az elkezdi befolyásolni a hangulatunkat és életünk más területeit, az már negatívan hat a mentális egészségre.

 

Mivel csökkenthető a stressz?

Ashley de Silva szerint az olyan apróságnak tűnő dolgok, mint az, hogy minden nap ugyanabban az időben kelsz fel, rendszeresen szünetet tartasz a tanulás során, és nem hanyagolod el azokat az emberekkel, akik fontosak az életedben, segíthetnek megküzdeni a stresszel. 

A rendszeres mozgás a stresszoldás és a boldogsághormon-termelés egyik legjobb módja, főleg, ha a szabadban kirándulsz, futsz, biciklizel vagy csak sétálsz egyet.

Fontos tudnod, hogy a stresszre maximum átmenetileg jelentenek megoldást a nyugtató- vagy az élénkítőszerek, például a kávé, a cigi, az alkohol, az energiaitalok, kábítószerek, a rengeteg édesség vagy éppen az orvosi ajánlás nélkül szedett nyugtatók. Másnak felírt gyógyszert, főleg nyugtatót, antidepresszánst pedig soha ne használj, mert súlyos következményei lehetnek!

Forrás: Unsplash

A recept nélkül kapható gyógynövénytermékek, akár tea, akár tabletta vagy kapszula formájában enyhíthetik a tüneteidet, de még jobb, ha megtanulsz például néhány relaxációs technikát. Ebben a cikkben több ilyen gyakorlatot is ismertetnek szakemberek. 

 

Hol, kik segíthetnek neked?

Egyre több egyetemen, főiskolán veszik komolyan, hogy sok hallgatók számára nemcsak a megméretések, de maga a rengeteg tanulnivaló is komoly stresszforrást jelent. Az Állatorvostudományi Egyetemen mentálhigiénés egyéni és csoportos szaktanácsadáson vehet részt, akár angol nyelven is, aki szükségét érzi;  a Semmelweis Egyetemen mentális egészségprogramok keretében egyéni pszichológiai konzultációra, valamint csoportos mentálhigiénés támogatást nyújtó szolgáltatások (pl. stresszkezelő, kiégést megelőző foglalkozások) igénybevételére van lehetőség; de ha például a Corvinusra jársz, ott is lehetőséged van pszichológiai konzultációt, karriertanácsadást, tanulási tanácsadást és esélyegyenlőségi szakember támogatását igénybe venni. A tanácsadások önkéntes bejelentkezéssel működnek, díjmentesek és titoktartás mellett zajlanak

Keresd te is az egyetemeden a hasonló lehetőségeket, és élj velük! A mentális egészséged fontosságáról és további felsőoktatási kereteken belül igénybe vehető segítőirodák elérhetőségeiről ebben a cikkünkben írtunk.