Uni

Vizsgaidőszak túlélési kalauz – Ezeket a tippeket kövesd, és nem merülsz ki

Kőszegi Anna | 2022-11-16
A vizsgaidőszak sosem kellemes, de nem kell, hogy egyenesen kibírhatatlan legyen. Tedd elviselhetővé ezzel a pár tippel a következő hónapokat!

Már vészes közelségben van a vizsgaidőszak. Vannak, akik már fel is vették a vizsgáikat, mások még csak a tökéletes haditervet próbálják megalkotni. Sajnos annyi biztos, hogy nehéz egy időtálló tervet kigondolni, hiszen minden félév más. Vannak azonban olyan alapszabályok, amelyeket mindig be tudsz építeni, hogy könnyebb legyen a dolgod.

Csak magadra figyelj!

A vizsgaidőszak kezdetével valami más is beindul: a pletykaözön. Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy melyik tárgyra hány napot kell tanulni, és miből felkészülni. Esetleg melyik oktatónál adják ingyen az ötöst, és kit kell minden áron elkerülni. Ha minden ilyen „hasznos inputot” megpróbálsz beépíteni, akkor azt sem fogod tudni, hol áll a fejed. Az egész csak arra jó, hogy átragassza rád a többiek aggodalmát, és elterelje a figyelmed a tennivalóidról. Pedig a vizsgaidőszakban lesznek bőven feladataid, így jobb, ha tisztában vagy vele, hogy a sok szóbeszédnek a fele sem igaz, s te inkább a tanulásra koncentrálj.

Tapasztald ki a teherbírásod!

Amikor megtervezed, melyik tárgyra hány napot szánsz, és mi lesz a következő hetek időbeosztása, akkor fontos figyelembe venned azt is, hogy mennyit bírsz. Vannak, akik tudnak minden nap, esetleg egész nap tanulni, de másoknak ez kibírhatatlan, és ezzel nincs semmi baj. Nem mindenkinek ugyanolyan a teherbírása, és nem mindenki ugyanazzal a módszerrel tanul a leghatékonyabban. Lehet, hogy az évfolyamtársaid elmondásuk szerint a vizsgaidőszak során napi tizenkét órát tanultak, de te esetleg szeretnél egy kis szabadidőt is a tanulás mellett. Ha így van, tervezz úgy, hogy beleférjen. Előfordulhat, hogy jobban el kell nyújtanod a vizsgaidőszakot, de nem lesz annyira megterhelő. Ha azonban inkább hamarabb szeretnél túl lenni az egészen, akkor rövidebb ideig, de keményebben kell dolgoznod.

vizsgaidőszak

Forrás: Pexels.com

Szánj időt a lazításra is!

Ha heteken keresztül a könyvek felett ülsz, akkor a végére annyira el fog fogyni az energiád, hogy az utolsó vizsgákra már alig bírsz tanulni. Próbálj minden nap legalább pár órára kikapcsolódni. Nem kell nagy dolgokat kitalálni. Az is elég, ha elmész sétálni és hagyod, hogy az agyadat átjárja a friss levegő, kipihenje az egész napos könyv és képernyő bámulást. Adj egy kis üresjáratot a szürkeállományodnak. Már napi egy óra séta is elég ahhoz, hogy segítsen a stresszkezelésben, és számos betegség megelőzésében. Fontos a társas kapcsolatokról sem elfeledkezni, hiszen a családdal vagy a barátokkal eltöltött idő is sokszorosan kifizetődő a mentális egészséged számára.

Figyelj a táplálkozásra!

A vizsgaidőszak minden eszközt szentesít. Jöhetnek a tésztalevesek és minden elképzelhető kényszermegoldás, amire csak szükséged van időszűkében. Ha azonban nem szeretnéd magad pár nap múlva teljesen kimerültnek érezni, nem árt, ha valamivel több energiát viszel az étkezések megtervezésébe. Zöldségek, gyümölcsök, magvak, mind hozzájárulnak a teljesítményed maximalizálásához. A fagyasztott zöldségek akármeddig elállnak a fagyasztóban, és pár perc alatt el lehet belőlük készíteni valamit, amiben a vitaminok jótékony hatással lesznek az agyadra és a tanulási képességedre. Sőt, még egy zacskós levest is feldobhatsz velük.

Címkék: egyetem   tanulás   tipp   vizsga   vizsgaidőszak