Free

Vitamin kisokos: a Semmelweis Egyetem szakértői segítenek – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-12
Csak télen kell vitaminokat szedni? Aki egészséges, annak nincs is szüksége pótlásra? Ha kíváncsi vagy, hogy mikor és milyen vitamin számodra a megfelelő, akkor a Semmelweis Egyetem szakértői által készített videó nagy segítség lehet!

A  hidegebb idő egyre nagyobb kihívások elé állítja szembe a szerveztünket. Nem elég, hogy az iskolai és munkahelyi közegben gyorsabban terjednek a fertőző betegségek, mint nyáron, de a testünk természetes védelme is meggyengül, hiszen kevesebb napfény ér minket, plusz egészséges tápanyagból sem eszünk elegendőt sokszor. A tökéletes egyensúly megőrzésében segítenek a vitaminok!

Szervezetünk működése rendkívül bonyolult rendszer, ahol a bekerülő különböző tápanyagok folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással. Ezért figyelnünk kell arra, hogy mit, mikor, mivel fogyasztunk együtt.

Forrás: Unsplash

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin- és ásványianyag-szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség esetén szükséges lehet a vitaminpótlás. 

 

Mennyi vitaminra van szükséged?

Vitaminpótláskor a tudományos kutatásokkal meghatározott napi szükséges vitaminmennyiség (RDA, azaz Reccommended Dietary Allowance) jó kiindulópont, de az életkor vagy szervezet aktuális állapota is jelentősen befolyásolhatja a szükséges vitaminmennyiséget.  

 

Mennyi ideig kell vitamint szedni?

Bár a vitaminokból csak kis mennyiségre van szükség, mégis nélkülözhetetlenek a test egészséges működéséhez. Előállításukra szervezetünk jellemzően nem képes, ezért hiányuk betegséghez, sőt szélsőséges esetekben akár halálhoz is vezethet. A vitaminok és az ásványi anyagok hosszabb idő alatt fejtik ki a hatásukat, azonban kerülni kell a túlzottan nagy mennyiségek bevitelét, és a folyamatos szedés helyett csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani.  

 

Amire még figyelj

Fontos tudni, hogy egyes táplálékok összetevői, vagy bizonyos ásványi anyagok is gátolhatják némely vitamin felszívódását, hasznosulását. Nagy jelentősége van annak is, hogy mit hogyan készítünk el. Egyes vitaminok hő hatására gyorsan lebomlanak, ezért fontos, hogy minél rövidebb ideig melegítsük azokat az ételeket, amelyek ilyen vitaminokat tartalmaznak, ugyanakkor más vitaminok felszívódását pont elősegíti a rövid idejű főzés, párolás. 

Mikor érdemes vitaminkészítményt szedni?  Mik azok a provitaminok? Miért fontos tudni, hogy melyik vitamin oldódik zsírban és melyik vízben? A Semmelweis Egyetem animációs videójában ezekre a kérdésekre is választ kapsz.