Uni

Így oszd be az idődet az első zh-időszakra

UNIside | 2022-11-09
Ha most kezdted az egyetemet, főiskolát, akkor – kilépve az időd nagy részét jól beosztó középiskolai rendszerből – teljesen normális, ha nehézséget jelent magadnak koordinálni a feladataidat. Ezúttal összegyűjtöttünk neked minden kipróbált és jól bevált praktikát, hogy ne ússz el az első egyetemi félév során.

Lista, lista és még egy lista!

Még mielőtt nekilátsz kialakítani az új napi rutinodat, vagy megtervezni, miképp teljenek a zh-időszakok, kezdd az elején: gyűjts össze minden kis apróságot, amivel foglalkoznod kell! 

Igen, nemcsak az óráidat vagy a munkabeosztásodat vedd sorra, hanem a heti nagybevásárlást, nagytakarításra, edzésre, egyéb szabadidős programokra szánt időt is. Mindent gyűjts össze! Ezután rendszerezd és csoportosítsd a feladataidat, vezetve akár határidőnaplóban, jegyzetfüzetben vagy Excel-táblában, esetleg digitális naptárban, például a Google Calendarban.

Számold össze, mennyi időd maradt még a zh-időszakig, és ezt oszd el egyenletesen a felkészülési idő és az egyéb teendőid között.

Így biztosan semmit nem fogsz elfelejteni. Ha túl soknak tűnik a feladat, akkor állíts fel SOS-rangsort a feladatok közt, azaz priorizálj!

Fotó: 123RF

Rend a lelke mindennek!

Miképp rendszerezz úgy, hogy ne teljen el ezzel sok-sok óra? Az okostelefon erre is jó! Ha a listák és határidőnaplók nem a te világod, akkor a telefonoddal könnyedén beütemezheted, mikor mit kell tanulnod, melyik órán kell mindenképpen jelen lenned, és még értesítéseket is kapsz, hogy biztosan ne felejtsd el mindezt. 

Mutatjuk, mi melyik háromra esküszünk:

  • Google Calendar: A Google ingyenes naptárszolgáltatása, aminek a segítségével feljegyezheted a teendőidet, csatolhatsz hozzá linket és értesítést is küld, hogy ne feledkezz meg róla.
  • Microsoft To Do: A teendőkhöz könnyedén rendelhetsz határidőket, jegyzeteket és fájlokat is. Más felhasználókkal is megoszthatod, így tökéletes egy csoportos iskolai feladathoz is.
  • Trello: Számítógépen és mobilon is használhatod, egy-egy feladathoz nem csak szöveget, hanem képet és videót is rendelhetsz.

Most már te döntöd el, melyik órában mit csinálsz!

Sokat javíthat a hatékonyságodon, ha a produktivitás zónádban tanulsz! Mindenkinél eltérő mikor a leghatékonyabb, ezért fontos, hogy tisztában legyél vele, te melyik napszakban vagy a legaktívabb. Próbáld meg ennek megfelelően vagy a reggeli vagy az esti órákban elvégezni a legtöbb teendőt és felkészülni a legnehezebb zh-feladatokra. A másik időszakban pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés és feltöltődés!

Fontos: tedd „ne zavarj” üzemmódba magad!

Elcsépelten hangozhat, és bizonyára már milliószor mondták neked a középiskolában is, hogy ha tanulsz, akkor tedd le a telefont és csak a tanulásra koncentrálj. Ez a szabály azonban sosem évül el! 

Örök igazság, hogy

ha tanulsz, akkor tényleg tanulj, ne a telefonod nyomkodd közben.

Kapcsold be a „ne zavarj” üzemmódot vagy különböző fókuszokat a telefonodon, így nem emeled fel a fejed minden értesítésre és nem zökkensz ki. Próbáld meg kizárni a környezeted és csak arra koncentrálni, amit olvasol.

Me time és feltöltődés

Már szó esett róla, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni mennyire fontos a feltöltődés, a magánélet és a tanulás egyensúlya! Ha végeztél egy tantárggyal, jutalmazd meg magad 10 perc Facebook-idővel, egy csokival vagy kávéval. Eltérő, ki mennyi ideig tud koncentrálni, de általában elmondható, hogy

30-90 perc után szüksége van az agynak egy rövid pihenésre.

A feltöltődés után pedig jobban fogsz tudni figyelni a következő tantárgyra. A motivációk és pozitív gondolatok pedig nagyban hozzásegítenek a sikerhez. Találd meg a legapróbb boldogság-forrásodat, amivel motivált tudsz maradni a legnehezebb pillanatokban is.

Ha pedig egy nem várt esemény tönkreteszi a napirended és kizökkent az előre betervezett tanulási ütemedből, próbájd meg alkalmazkodni az új helyzethez, és abból kihozni a legtöbbet.

Oszd fel újra a maradék idődet,

és – ahogy jeleztük – állíts fel prioritási sorrendet: egyszerűen húzd ki a teendők közül a kevésbé fontos, vagy későbbre halasztható feladataidat.