Tudástár

TOP 5 tipp az időd jó beosztásához!

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-08
Ha nem az utolsó pillanatban szeretnél kapkodni, hogy legalább egyszer elolvasd a vizsga- vagy akár az érettségi tételeket, akkor érdemes alaposan beosztani az idődet, ami nem is annyira egyszerű feladat. Pár jól bevált időmenedzsment tipp segíthet, hogy kialakítsd a napirended, így nem fogsz elcsúszni a teendőiddel és időre befejezhetsz mindent még az érettségi előtt!

1. A jó tervezésen alapszik minden!

Szerezz be egy határidőnaplót, de elég ha csak egy jegyzetfüzetbe vagy egy Excel táblázatban vezeted a feladataidat, azt válaszd, amelyik számodra jól követhető, mindig kéznél van, mindig fejben tudod tartani. Akár a telefonod jegyzetét is használhatod, ha te azt szereted. Rendszerezd őket fontosság szerint, csoportosítsd őket úgy, hogy mindenre megfelelő mennyiségű időt szánj. Így nem fordulhat elő veled, hogy elfeledkezel valamiről, hiszen ilyenkor – a rengeteg információ között – könnyen elveszhet egy kisebb részlet. 

Forrás: Unsplash

Először alaposan gondold végig, hogy miket kell átvenni az érettségi előtt. Ne csak a tételekre szánj időt, a gyakorló feladatokra, kiegészítő tudást nyújtó könyvekre és az évközbeni iskolai tanulásra is gondolj. Ha mindent összeszedtél, utána jöhet csak a rendszerezés. Nézd meg, hogy mennyi időd van még a vizsgákig, majd egyenletesen oszd fel a feladatokat. Fontos, hogy néha kis pihenőt is betervezz, jót tesz majd, ha kicsit kiereszheted valamelyik nap a gőzt. Akár egy egész hetet is szentelhetsz egy tantárgynak, majd a következő héten egy másikkal foglalkozol, így váltogatva “vetésforgóban” haladva. A legjobb, ha van lehetőséged akár ismételni is, ha újra ahhoz a tantárgyhoz érsz a hetek váltakozásával.

2. Szép dolog a tervezés, de hogyan tartsd magadat hozzá?

Minden napra gondold át előző este, hogy mi a célod, mivel és mennyit szeretnél haladni, mi az, amivel esetleg elcsúsztál és pótolni szeretnéd. Jó, ha ismered a saját képességeidet és határaidat, képes vagy felbecsülni, hogy mennyit tudsz valójában megcsinálni. Akár listát is készíthetsz a következő napi feladatokról, amiket priorizálsz, hogy a fontos dolgokkal tényleg készen legyél. Az is egy módszer, hogy az elején túl esel azokon a részeken, amelyekhez a legkevesebb kedved van, hogy utána sokkal jobb szívvel haladj tovább, hiszen a nehezén már túl vagy.

3. A Pomodoro technika

Ez a technika segíthet abban, hogy ne töltsd valamivel több, esetleg kevesebb időt, mint amit eredetileg rá akartál szánni. Kezdj a legfontosabb feladatoddal, 30-90 percig igyekezz csak erre figyelni és ezzel haladni. Nem szabad megszakítani olyanokkal, hogy gyorsan csinálsz magadnak egy szendvicset, válaszolsz egy üzenetre vagy simán csak pörgeted a mobilodon a tartalmakat. 

A módszer lényege, hogy tényleg csak arra koncentrálsz, ami a kötelességed és nem hagyod elkalandozni a gondolataidat. Ha lejárt az idő és végeztél a tervezett mennyiséggel, tarts egy kis pihenőt, majd következhet egy újabb témakör vagy feladat!. 

4. Az Eisenhower időmátrix

A rendszerezés legfontosabb részlete, hogy jól is tudj priorizálni a tevékenységek között, de mi van akkor, ha képtelen vagy eldönteni, mivel kezd a feladataidat. Ekkor jöhet segítségül az USA 34. elnökének – Dwight D. Eisenhower – nevét viselő módszer! Egy időmátrixot kell használni, ez sokkal egyszerűbb, mint aminek hangzik! Készíts négy dimenziót, hogy csoportosíthasd a teendőket:

  • fontos, de nem sürgős,
  • sürgős és fontos,
  • sürgős, de nem fontos,
  • nem fontos és nem sürgős

Forrás: thelead.io

Annyi a feladatod, hogy kitöltöd az aznapi feladatokkal a cellákat. Egy példával segítünk, hogyan is érdemes használni! Tegyük fel, hogy öt célt tűztél ki mára. Felkészülni egy holnapi dolgozatra, egy gyakorló feladatsor kitöltése, egy új témakör megtanulása, konzultáció a külön tanároddal és egy összefoglaló beszerzése.

  • Fontos, de nem sürgős: Ne ess kísértésbe, hogy minden feladatot idesorolj. Az új tétel kidolgozása és a gyakorló feladatsor természetesen fontos feladat, hiszen készülnöd kell az érettségire, de még bőven van időd rájuk, így nem kell azonnal megcsinálni őket.
  • Sürgős, de nem fontos: Ugyan nincs lehetőséged későbbre halasztani ezeket, de nem is a leglényegesebb feladataid közé tartoznak, ilyen például egy konzultáció.
  • Fontos és sürgős: Nem meglepő módon ezek a leglényegesebb teendők, egy másnapi dolgozat több szempontból is elsőbbséget élvez, hiszen új dolgokat tanulsz, amelyekre szükséged lesz az érettségin, plusz a felvételinél is rengeteget számítanak az év végi jegyek. 
  • Nem fontos és nem sürgős: Ide olyan apróságok kerülnek fel, amelyeket ha egy hét múlva intézel el, akkor sem lesz gond. Például akartál venni egy összefoglalót, de még abból a tárgyból nem tartasz ott a beosztásod szerint, hogy foglalkoznod kelljen vele.

 5. Sok kis dolog sokra megy: GTD módszer 

Több apró kis tényező akadályoz a haladásban? Már sokadjára futsz neki egy tételnek, mert mindig közbevág valami? Egy másik feladatot még gyorsan megoldasz, egy üzenetre reagálsz, még egy idekapcsolódó cikket elolvasol, de magával a tétellel meg nem haladsz. A Getting Things Done módszer fő elve a 2 perces szabály. Ha valami belefér két percbe, akkor intézd el, minthogy folyamatosan az agyadban zakatoljon, mint megoldandó probléma. Így tudsz haladni a valóban fontos dolgokkal, plusz további feladatokat is kipipáltál a hosszú listádról.