Free

Malac diktálta szilveszter: talán nem kéne

Magyar Krisztina | 2022-12-31
Pánikszerű partihelyszín keresés, üres pénztárcával, karácsony után, ugye ismerős? Kapaszkodunk az ünnepekbe, amíg lehet, ez jogos igény. A „több” viszont nem feltétlenül több: lehet, hogy épp ezt szúrjuk el szilveszter éjjel is. Instrukciók arra az esetre, ha ragaszkodsz az év végi hagyományokhoz, de ezúttal másképp csinálnád!

Ha lehet ilyet mondani, a szilveszter az egyik legfurcsább ünnep az évben. Bár a legtöbben saját bevallásuk szerint nem szeretik igazán, mégis ragaszkodunk hozzá és mintha elvárnánk, hogy ilyenkor történjen valami extra. Az óév búcsúztatása és az új évbe való átlépés persze nagy dolog, de azért nem akkora, mint amekkorának próbáljuk megélni.

 

Kellenek egyáltalán a hagyományok?

Ragaszkodunk hozzájuk, pedig sokszor azt sem tudjuk, honnan erednek. A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, elnevezését onnan kapta, hogy a katolikus egyházban ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe. Szilveszter 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, pápaságának egyik jelentős teendőjeként megszervezte az egyházi életet Rómában. Babonák szerint az óév esti zajkeltés és lárma elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, gonosz szellemeket. Ennek modernkori megfelelője a tűzijáték, amely hagyománynak számít a világ legtöbb országában.

Vigyázz, nehogy videóra vedd az újévi fogadalmaidat, mert egy év múlva fájó lesz visszanézni. (Fotó: 123rf)

Darwin-díjasok nem csak a hírekben vannak

Itthon is szokás a hangoskodás, tűzijátékok durranása nélkül már el sem tudjuk képzelni a 31-ét. Szilveszterkor engedélyezett pirotechnikai eszközöket vásárolni, de nem mindegy, hogy honnan. Hangulatindítónak kiváló lehet, de sok baráti társaságban garantáltan lesz olyan szerencsétlen, aki az ügyeleten köt majd ki. A petárdázás például a tiltás ellenére (vagy éppen ezért) vonzza a szórakozni vágyókat. Ezen felbuzdulva az Országos Mentőszolgálat a napokban tanulságos képsorozattal igyekezett felhívni a figyelmet a petárdás balesetekre. 

 

Akkor mégis minek?

Mert a karácsony az év legszebb ünnepe, és az utána jövő szilveszter között alig telik el egy hét. Egyszerűen nem akarjuk, hogy vége legyen: folytatjuk a féktelen zabálást, hisz ez úgysem a fogyókúra időszaka. Kirúgunk a hámból, berúgunk a piától, átlépjük a határainkat, csak mert így muszáj. Elfelejtjük, hogy az ünnep nem mindig akkor van, amikor a naptár diktálja. Lehet, hogy aznap „csak egy szokásos” szombat estéd lesz, nem kell (túl) nagy dolgokat elvárni. 

 

Majd januárban

Persze, ki ne maradjon, ha már semmi kapaszkodód nincs, jöhetnek az újévi fogadalmak! Indul a diéta, a sportolás, a tanulás, az igyekezet arra, hogy jobb emberré váljunk. Pedig kevesebb is elég hozzá, hogy mindez teljesüljön. Gondold át, mennyire fog működni! Az „ej, ráérünk arra még” mindig a legegyszerűbb megoldás: csak most ne kelljen, majd jövőre, majd hétfőtől.

Csak vigyázz, nehogy videóra vedd az ígéreteidet,

mert egy év múlva fájó lesz visszanézni. Nem kötelező tűzijátékozni, sem parókába bújva trombitát fújni, sem sült malacot enni. Lehet, hogy idén egy diszkrétebb verzió jobban fog esni szilveszterkor, mintha agyon szervezted volna.

Címkék: 2022   2023   óév   szilveszter   újév   ünnep