Free

Újévi fogadalmak, amelyek az év bármely napján aktuálisak

Haiman Éva | 2022-12-30
Az óév végével sokan tervezik, hogy az új esztendőben (sok)mindent másképp csinálnak. December 31-én emberek milliói tesznek fogadalmakat, hogy lefogynak, többet mozognak, megtanulnak rendesen egy nyelvet, az új évben többet tanulnak vagy éppen jobban figyelnek a barátaikra. Aztán a legtöbben egy-két hét vagy hónap alatt, de vannak, akik már 24 órán belül feladják. Ha te is rendszeresen így jársz, íme néhány tipp, hogy be tudd tartani a magadnak tett ígéretet.

Statisztikák szerint az emberek 75-80 (!) százaléka nem képes betartani az újévi fogadalmakat. Azokra, akiknek ez mégis sikerül, általában a következő jellemző:

  • reális célokat tűznek ki maguk elé,
  • fokozatosan haladnak a céljuk felé,
  • nem rettentek meg, ha nem sikerül azonnal,
  • erős az elhatározásuk, és az saját belső késztetésükből fakad, nem elsősorban mások elvárásainak akarnak megfelelni,
  • pozitívan gondolkodnak magukról,
  • elkerülik a visszahúzó környezetet,
  • megjutalmazzák magukat.

Nézzük meg közelebbről, miről is van szó.

Csak és kizárólag akkor és olyasmit fogadj meg, amin te magad akarsz változtatni, és akkor, ha úgy érzed, most már elérkezett az idő. (Forrás: 123rf)

Reális cél kell

 

Ezt elvileg mindenki érti, önmagunkra vonatkoztatva mégsem sikerül mindig helyesen értelmezni. Például: reális cél-e az, hogy nyárra 20 kilót lefogyj? Nem, nem az. Hat-hét hónap alatt ugyan meg lehet szabadulni ennyi feleslegtől, de azt az egészséged meg a bőröd bánná.

Egy ilyen cél akkor reális, ha az a fogadalmad, hogy „kevesebbet és egészségesebb ételeket eszem, hogy szépen, fokozatosan leadjam a felesleges kilókat”. 

És ezzel rögtön át is ültetted a gyakorlatba a következő pontot, a fokozatosság elvét.

 

A fokozatosság is fontos szó a fogadalmak között

 

Egészen biztos, hogy azt a 10-20 kg felesleget nem fél év alatt szedted magadra, így leadni se akard ennyi idő alatt! Tűzd ki első célként, hogy 3-5 kilótól megszabadulsz, konkrét dátum nélkül, s ha ez sikerül, mindjárt optimistábban és a sikertől felbuzdulva futhatsz neki a következő kilóknak is. 

Ha a testtömeg indexed (BMI) alapján még csak normál szinten, vagy az alatt vagy, nagyon gondold meg, hogy nem feleslegesen, vagy egyenesen az egészségedre veszélyes mértékben fogyókúrázol-e. Továbbá a vitaminokat és ásványi anyagokat ilyenkor se feledd el bevinni, és törekedj a fokozatosságra. 

 

Ne add fel, ha elsőre nem sikerül!

 

Ha lépésenként, körültekintően haladsz és reális a célod, akkor az azt jelenti, hogy meg tudod csinálni. Tehát, ha nem megy elsőre, menni fog másodikra, vagy harmadikra. A lényeg, hogy kitarts az elhatározásod mellett, és ne rettenj meg, ha nem sikerül elsőre. Ilyenkor fölösleges magadat ostorozni. Jó ha tudod: a fogadalmat tevők 75 százalékának nem sikerül első nekifutásra elérnie a célját! Nem arról van tehát szó, hogy gyenge vagy! A visszaesés nem ok arra, hogy felmentsd magunkat a fogadalom alól.

Sokan gondolják, hogy valaki kedvéért vagy a másik erőszakossága miatt fognak változtatni valamilyen szokásukon. Ha például a párod nem szereti, hogy dohányzol, de te igazából még nem jutottál el addig, hogy letedd a cigit, semmit sem fog érni a leszokási fogadalmad. 

 

Belső igény kell a változtatáshoz

 

A változás lényege mindig a belső késztetés, e nélkül sajnos nem megy. Ha te nem akarsz változtatni valamin, ideig-óráig talán megteszed a másik kedvéért, de idővel újra visszatérsz ahhoz az életformához, szokáshoz, amivel szakítani akartál – csak az ő kedvéért.

Kizárólag akkor és olyasmit fogadj meg tehát, amin te magad akarsz változtatni, és akkor, ha úgy érzed, most már elérkezett az idő. Simán lehet, hogy ez nem január 1-jén lesz, hanem március 9-én vagy mondjuk éppen október 22-én. 

Hiszen nem csak az új év, hanem minden nap egy új lehetőség! Mindegyik napra igaz: „ma van a hátralévő életed első napja”. Ezért bármikor lehetőséged van ennek megfelelően átalakítani, megújítani az életedet, új fogadalmakat tenni.

 

Kerüld azokat, akik nem hisznek benned!

 

Tudd azt is, hogy igen is sikerülni fog megvalósítani a fogadalmakat! Ha az előbb felsoroltakat komolyan veszed, minden esélyed megvan arra, hogy úgy legyen, ahogyan szeretnéd! Ezért mindig gondolkodj pozitívan – ne kételkedj magadban, és még csak véletlenül se kritizáld, ostorozd önmagad. 

Azokat pedig, akik nem hisznek benned – még akkor is, ha esetleg korábbi fogadalmaid sikertelensége miatt viselkednek is így –, ha lehet, messziről kerüld el! Nem kell őket hallgatnod, és azokkal sem kell törődnöd, akik igyekeznek negatívan befolyásolni, mondjuk galád módon kihívni cigizni, amikor tudják, hogy te többek között ettől akarod távol tartani magad.

S ahogyan szépen fokozatosan haladsz a célod felé, minden egyes sikeres mérföldkőnél jutalmazd meg magad: csinálj valamit, ami igazán kedvedre való! Vegyél magadnak valamit, amit szeretnél, töltsd az időt azzal, akivel szeretnéd. Ugyanis minden részsiker annak bizonyítéka, hogy igen, képes vagy rá!

Címkék: fogadalmak   fogadalom   ígéret   környezetváltozás   új év   újévi