Free

3 tévhit a megfázásról: biztos, hogy ez a bajod?

Buzás Boglárka | 2022-11-10
A november és a nyirkos, hűvös idő beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a különböző felső légúti megbetegedések. A koronavírus-járvány óta persze egy erősebb köhögés vagy láz megjelenése után rohanunk tesztért, de sokszor a tüneteinkért csak egy-egy erősebb megfázás felelős. De vajon tényleg köze van a fázáshoz? Cikkünkből kiderül.

1. tévhit: Attól fázunk meg, hogy nem öltözünk fel rendesen, vagy vizes a hajunk a hidegben.

John Treanor szerint, aki fertőző betegségekkel foglalkozik, a távolságtartásnak sokkal inkább köze lehet ehhez. Cseppfertőzés révén nagy tömegben, egymás közelében (például egy buszon) sokkal nagyobb eséllyel kapunk el megfázást eredményező kórokozókat – ahogyan ezt már a korona idején is megtanulhattuk. Ennek ellenére azért nem tanácsos a hidegre legyinteni. Egereken végzett kísérletek alapján bizonyos hőmérséklet alatt a védekezőképesség csökken, ezért kevésbé vagyunk ellenállóak a megbetegedéssel szemben.

Tényleg a tea fog meggyógyítani minket? (Forrás: Pixabay)

2. tévhit: A meleg húslevestől kigyógyulunk a megfázásból.

Bizonyára a te nagyid vagy anyukád is isteni húslevest tud készíteni, amely már szinte orvosságnak tűnik a másnaposságtól kezdve az influenzáig mindenre. Jelenleg azonban a tudományos álláspont szerint a húsleves vagy a tea önmagukban nem gyógyhatásúak, bár forróságuk miatt segíthetnek az orrváladék lazításában. Szóval, ha erre vágysz, csak nyugodtan, hiszen azért a közérzeteden sokat javíthat a meleg folyadékok fogyasztása megfázás esetén.

3. tévhit: A C-vitamin majd megoldja.

Ahogy az előző, ez a tévhit is inkább féligazságnak tűnik a tudomány mostani állása szerint. Bár fontos, hogy a vitaminokból a megfelelő mennyiséget juttassuk szervezetünkbe, azért nem jelentenek univerzális megoldást a különböző táplálékkiegészítők. Napjainkban is vitás annak megítélése, hogy a megfázásra szokványos körülmények között van-e jelentős hatása a megemelt C-vitamin-bevitelnek. A jelenlegi adatok alapján valószínűleg a megelőzés szempontjából sokkal fontosabb ezzel foglalkoznunk, de egyes vizsgálatok szerint akár ötödével is lerövidülhet a betegeskedés időtartama, ha plusz C-vitamint viszünk be szervezetünkbe.

Mindent egybevetve tehát elmondható, hogy a megfázás kikúrálására nem létezik általános csodaszer. Bár sok mindent tehetünk, hogy komfortosabban viseljük el a betegség legdurvább napjait, szervezetünknek mégiscsak meg kell hagyni az időt arra, hogy legyőzze a fertőzést.

Címkék: betegség   C-vitamin   egészség   hideg   megfázás   tea   tévhit