Free

Hogyan védekezz a kórokozók ellen? A Semmelweis Egyetem segít ebben – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-19
Tudtad, hogy az immunrendszer képes a tanulásra és memóriája is van? Ha kíváncsi vagy, hogyan védekezik a tested a fertőzések ellen, akkor a Semmelweis Egyetem szakértői által készített videó nagy segítség lehet.

Az immunrendszer szervezeted legfontosabb védekező mechanizmusa, ennek hiányában hamar leterítenének a fertőzések. Nem véletlen, hogy egyből megérzed, ha csak kicsit is meggyengült. Szerencsére az orvostudomány segítségével és természetes módokon tudod erősíteni, így újabb és újabb kórokozók ellen szerezhetsz tartós vagy legalább átmeneti védettséget. Az immunrendszer képes a tanulásra, ez a szerzett immunitás, ami még hatékonyabbá teszi a védekezést.

Forrás: Canva

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin- és ásványianyag-szintre van szükséged. A vitaminok fontosságáról korábbi cikkünkben már részletesen szó esett. A betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy ilyen módon is erősítsd a szervezeted, de nem árt, ha tisztában vagy az immunrendszer pontos működésével. Így jobban átláthatod, hol szorul még a tested legfontosabb védőpajzsa további segítségre.

Az immunitás varázslatos védelme

Immunitásnak nevezzük a szervezetünket érő idegen, esetleg ártalmas anyagokkal, különösen kórokozókkal szembeni védettségét. Ez többféleképpen alakulhat ki a testünkben. Védettségünk egy része velünk született, míg egy másik részét az életünk során szerezzük meg. Minden egyes legyőzött betegséggel edződik az immunrendszerünk, ezt hívják spontán szerzett immunitásnak, míg a védőoltások segítségével (pl. a Covid–19 elleni védőoltásokkal) úgynevezett mesterségesen szerzett immunitásra teszünk szert.

Hogy ismerjük fel az ellenséget?

A veszélyes behatolók felismerésében, majd legyőzésében az immunsejteknek, közülük is a limfocitáknak van kiemelt szerepe. Az immunsejtek citokin molekulákkal váltanak üzenetet, így hívják fel egymás figyelmét a kórokozókra. Ha túl sok citokin molekula szabadul fel, az citokinviharhoz vezethet, ilyenkor az immunrendszer maga ellen fordul. Például, egy szervátültetés esetén ezért van szükség immunszupresszióra, tehát az immunrendszer működésének gátlására, hogy a test hajlandó legyen elfogadni az idegen szervet.

Térjünk vissza az átlagosabb esetekhez, amelyek a hétköznapokat érintik. Normál immunválasz esetén a kórokozó legyőzése után kialakul az immunmemória, amely segít a következő támadást gyorsabban és hatékonyabban kivédeni.

Hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozóktól? 

Mi az az immunmemória? Hogyan segítenek a védőoltások a küzdelemben? A Semmelweis Egyetem animációs filmjéből ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.