Free

Így csillapítsd a lázat: a Semmelweis Egyetem segít benne – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-28
Mikor beszélünk lázról? Miért hasznos? Ha kíváncsi vagy, hogyan csillapítsd a lázat, mi az a lázgörcs, akkor a Semmelweis Egyetem szakértői által készített videó nagy segítség lehet!

Mindenki találkozott már élete során hőemelkedéssel és lázzal, ez az egyik leggyakoribb tünete ugyanis annak, ha valami nem stimmel a szervezetünkkel. De hány Celsiustól beszélnek a szakemberek lázról? Miért figyelik az orvosok a lázgörbét?

A vitaminok fontosságáról és az immunrendszer védekező mechanizmusáról már korábban írtunk. Most ismerjük meg az egyik módszert, amivel a tested védekezni tud.

A láz meghatározása

A láz testünk természetes védekező reakciója a betegségek ellen, az immunsejtek válasza a behatoló kórokozókkal szemben. A normál testhőmérséklet (36-36,5 °C) feletti hőt 37,2 °C-tól hőemelkedésnek, majd 38°C felett láznak nevezzük, 39 °C felett magas lázról, 40,5 °C feletti testhőnél pedig igen magas lázról, hiperpirexiáról van szó. 

Mitől van a hidegrázás?

A test hőszabályzását az agyban található hipotalamusz végzi, a hőleadás és hőtermelés egyensúlyban tartásával. Ha a testhő megemelkedik (pl. nyári kánikulában), a verejtéktermelés fokozódik, a nedvesség elpárolgása pedig hűti a testfelszínt. Ha viszont a test hőmérséklete csökkenni kezd, fázni kezdünk és a bőrben található erek összeszűkülnek. Ha tovább süllyed a testhő, akaratlan izommozgások indulnak be, „libabőrösek” leszünk, majd reszketni kezdünk, hogy hőt termeljünk. Ez a hidegrázás.

Forrás: Canva

Láz esetén viszont átmenetileg a hipotalamusz maga állítja magasabbra a normál testhőre vonatkozó célértéket. A magas testhőmérséklet a kórokozók jó része számára elviselhetetlen, így a láz bizonyos fertőzések esetén elősegíti a gyógyulást. Ebből következik, hogy nem feltétlenül kell csillapítani a lázat, mert hasznos állapot.

Mire kell odafigyelni?

Fontos, hogy gondoskodni kell a lázas beteg megfelelő folyadékellátásáról (akár víz, levesek, ásványi sók, sportitalok bevetésével), mivel a láz okozta kiszáradás veszélyesebb lehet, mint a láz maga.

A lázcsillapítás módszerei

Mikor alkalmazzunk kíméletes hűtőfürdőt, hideg borogatást, lázcsillapító gyógyszert, görcsoldó kúpot, és mikor forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt? Mit tegyünk a lázgörcs kialakulásakor? Mely életkorú betegeknél kell különösen figyelni a láz kialakulására? Milyen a láz mellett jelentkező bőrelváltozásokra kell különösen figyelni? A Semmelweis Egyetem animációs filmjéből ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.