Uni

Tedd magad őrlángra – így előzd meg a kiégést az egyetemen!

Buzás Boglárka | 2023-02-16
Biztosan veled is előfordult már, hogy meggyújtottál egy gyufaszálat, mely hirtelen fellobbantva a szál közepén elhamvadt, holott a másik fele még teljesen ép volt? Na, ez történik benned is, ha kiégsz. Összeszedtünk pár tippet, hogy a kiégés ne nehezítse meg a tanulmányaidat!

A kiégés jelenségét ma már senkinek nem kell bemutatni. Mindennapos téma az interneten, hogy a segítő szakmákban dolgozók, a nagy felelősséggel járó munkát végzők, vagy a nagy stressznek kitettek (és a sor tetszőlegesen folytatható) mekkora eséllyel égnek ki az életük valamely pontján.

 

Sajnos ezalól az egyetemi hallgatók sem kivételek, ezért négy emlékeztetőben szeretnénk összefoglalni, hogyan segíthetsz abban, hogy ne válj a kiégés áldozatává a tanulmányaid alatt. Sőt, bármilyen élethelyzetben  hasznodra fognak válni tanácsaink a mentális egészséged megőrzését illetően. A kiégés már az egyetem alatt is valós veszélyt jelent, nem csak a munka világában. Jobb megelőzni, mint utólag kezelni!

 

Figyelj a tested és lelked jelzéseire!

 

A legfontosabb, hogy ne hagyd figyelmen kívül, amikor a szervezeted jelezni próbál. Ez lehet a hirtelen megnövekedett alvásigény, a folyamatos lehangoltság, a motiváció elvesztése, de kezdetben akár az irracionális pörgés és teljesítmény iránti vágy is. Néha állj meg és gondold át, vajon amit teszel éppen, az hosszú távon fenntartható-e, s valóban a javadat szolgálja-e. Ha úgy érzed, valamivel nem tudsz megbirkózni egyedül, mindenképp keress fel szakembert, ha megteheted. Ha erre nincs módod, akkor is mindenképp oszd meg a nehézségeid valakivel, akiben megbízol!

 

Húzz határokat!

Ha te is folyton azon kapod magad, hogy újra és újra belemész szituációkba, amelyek valójában csak szívják az energiádat, és nem profitálsz belőlük semmit, akkor ez neked szól! Nem kell mindent megcsinálnod vagy elvállalnod, és nem kell folyamatosan magadra venned mások terhét, ha éppen a saját feladataid is elég kihívást jelentenek. Tanulj meg nemet mondani!

Kiégés vagy egyensúly? Mi az utóbbira biztatunk! (Fotó: Pexels)

Kapcsolódj!

Kapcsolódj ki és másokhoz is. Bár az ember hajlamos a saját pihenésén spórolni, nem ez a recept a stabil mentális jólléthez. Mondd le a hétvégi 30 fős bulit, ha nincs erőd elmenni rá, és foglalkozz inkább olyasmivel, ami valóban a feltöltődésed szolgálja. Ápold a közeli kapcsolataidat. Hiszen bármilyen nehéz helyzetben segít, ha támogató háttérként állnak mögötted a családtagjaid, a barátaid vagy éppen a párod. Légy velük őszinte, és ne félj segítséget kérni, ha erre van szükséged.

 

Tervezd át!

Ha a kiégés szelleme időről időre felbukkan az életedben, érdemes átgondolni, hogy mi vezet bele újra és újra abba a labirintusba. Rossz az időmenedzsmented? Túl sok mindent akarsz teljesíteni egyszerre? Menekülsz valami elől a feladataidba? Egyszerűen nem tudsz megálljt parancsolni magadnak? Valójában nem motivál a szak/képzés, amit választottál? Ha sikerül megtalálni a választ, fontos áttekinteni, hogy megváltoztatható dologról van-e szó, és ha igen, akkor hogyan és milyen mértékben. Ennek megfelelően próbáld meg a későbbiekben átalakítani az életed. Mindenképp tudatosítsd magadban, hogy nem önzés úgy újratervezni az életed, hogy azt ne egy állandó, monoton taposómalomként éld meg. Az egészséged legyen az első – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is!