Uni

Nyakadon a kiégés? Ne félj segítséget kérni!

Kőszegi Anna | 2023-01-19
Ha úgy érzed, annyira megviselt az elmúlt félév, hogy legszívesebben lelépnél, kérj segítséget, mielőtt meggondolatlanul cselekszel. A kiégés már az egyetem alatt is valós veszélyt jelent, nem csak a munka világában.

Lassan elérkezünk az őszi félév legvégére, a vizsgaidőpontok végtelen sora is lassacskán elfogy. Most, hogy már látod a fényt az alagút végén, remélhetőleg lesz egy-két heted pihenni, mielőtt a következő félév elkezdődik. Elképzelhető, hogy fejben már elkezdted leltározni az őszi félév eseményeit. Nem szégyen, ha vegyesek az érzéseid. Előfordulhat, hogy téged is a kiégés fenyeget.

Ősszel alig vártad a kezdést, ám most nem vagy biztos abban, hogy jó szakot választottál? Azt sem tudod már, megéri-e egyetemre járni? Semmi baj, ha ilyen és ehhez hasonló érzésekkel küzdesz. A lényeg, hogy ne szenvedj csendben a kétségek között. Teljesen normális, ha elsőévesen megviselnek a nehézségek. Egy éve még a középiskola biztonságos falai között voltál, ahol minden arc ismerős volt. A talajvesztés mellett gyakorlati problémákkal is szembenézel: más a rendje a napoknak és az is lehet, hogy éppen a vizsgaidőszak kihívásai jelentették az utolsó cseppet a pohárban.

Küszöbön a kiégés?

Megpróbáltad valakinek elmondani, hogy nem érzed magad jól, és azt a választ kaptad, hogy pihenésre van szükséged? Bár a mentális problémákat nem oldja meg az alvás, ám mégis, mielőtt kétségbe esel, nem árt megpróbálni. A fáradtság ugyanis olyan gondolatokat is kiválthat belőlünk, amelyek kipihenten meg sem fordulnának a fejünkben. Ha azonban pár nap kikapcsolódás után sem nem nyerted vissza a lelkesedésedet, érdemes lehet szakértő segítségéhez fordulni. Nézz utána, hogy az egyetemeden, vagy karodon hol érhető el a tanácsadó pszichológus, és jelentkezz be hozzá a probléma tisztázásához. A kiégés tünetei közé tartozik a hosszan tartó fáradtság, az érdeklődés hiánya. Majd ezeket a romló jegyek és a kihagyott előadások, órák követik. Ha ilyesmit észlelsz magadon, figyelj oda jobban a mentális egészségedre.

kiégés

Fotó: Pexels

Lemorzsolódni készülsz?

Mielőtt végleg elhagyod az egyetemet, vedd fel a kari mentorhálózattal a kapcsolatot. Sok karon működik idősebb hallgatókból álló, fiatalabbakat segítő csoport. Jó alkalom lehet tőlük tanácsot kérni, amikor azt érzed, nem úgy alakulnak a dolgok, mint vártad. Az egyetemi lemorzsolódás fő oka, hogy a hallgatók képzéssel kapcsolatos elképzelései nem egyeznek a valósággal, vagy túl megterhelőnek érzik a követelményeket. Segíthet, ha beszélsz olyan hallgatótársaddal, aki már túl van a kezdeti kétségeken és sikerrel vette az akadályokat. A most megmászhatatlan hegynek tűnő kihívásokat reálisabb színben fogod látni, ha bepillantást nyersz a kezdeti belerázódás nehézségein túli egyetemi életbe.

Lehet, hogy tényleg lépned kell

Bár érdemes mindenképp feltérképezni minden lehetőségek mielőtt a szakod elhagyása, vagy az egyetem teljes feladása mellett döntesz, tagadhatatlan, hogy vannak olyan esetek, amikor valóban az a legjobb döntés, ha más utat választasz. Sokan váltanak szakot és találják meg más területen a szenvedélyüket. Nem is lehet elvárni, hogy mindenki tudja tizennyolc, vagy huszonéves korában, hogy mi lesz belőle. Az is előfordul, hogy valaki szeretne inkább szakmát tanulni, ahelyett, hogy diplomát szerez, és ezen az úton képezni magát nélkülözhetetlen szakemberré. Egy dolog biztos: ha szeretnél váltani, akkor legyen egy terved és gondold át alaposan, hogy ezúttal teljesen biztos lehess a döntésedben.