Munka

Kiből lesz jó vállalkozó? Tényleg születni kell rá?

Sófalvi Márton | 2023-01-30
Vállalkozó bárki bármikor lehet, de ahhoz, hogy valaki sikeres is legyen, rendelkeznie kell a megfelelő képességekkel, és a mentalitással. Talán utóbbi az, amit a legnehezebb elsajátítani.

A vállalkozói lét igazán romantikusan hangzik: önmagad ura lehetsz, magad osztod be az idődet, sőt ez még hagyján, mások dolgoznak helyetted! De a gyakorlatban ez nem így van. Egy sikeres vállalkozó ugyanolyan keményen dolgozik, mint az alkalmazottai.

A jó vállalkozó legfőbb ismérve: a megfontolt kockázatvállalás

Nincs vállalkozás valamiféle kockázat nélkül. A manapság emlegetett híres vállalkozók és üzletemberek többségében az a közös, hogy a vagyonuk nagy részét egy újítás, egy forradalmi ötlet hozta, amiben X évvel ezelőtt még kevesen hittek.

vállalkozó

Fotó: Unsplash

Kitartottak a meggyőződésük mellett, mert tudták, hogy a jövőben beérik annak gyümölcse. Ehhez viszont kell, hogy legyen valóságalapja az álmaiknak. Ezek az alapok legtöbbször tapasztalatból, kutatásból és szakértelemből épülnek fel. Mindezek ellenéres sem tudhatja biztosra, hogy az ötlete valóban sikeres lesz – és itt jön képbe a kockázatvállalás, amire kevesen képesek.

Egy vállalkozás nemcsak ötlet, hanem idő, pénz és energia is

Napi nyolc órát dolgozni egy fix bérért sokkal kényelmesebb munka, mint beindítani egy vállalkozást. Hiszen jó esetben egy munkahely stabil, kiszámítható és ha nem válik be, akkor lecserélhető, viszonylag kicsi áldozatvállalással. Ezzel szemben egy vállalkozás jelentheti valakinek a teljes személyi vagy családi vagyonát.

Már a tőzsdébe fektetni is idegtépő tud lenni, de a kiszámíthatatlan jövőbe, önmagunkba fektetni még nehezebb, és sokszor még költségesebb is. Ugyanis egy feltörekvő vállalkozónak sokszor nincs más választása, a saját szakterülete mellett át kell látnia a könyvelést, a bérszámfejtést, a cégjogot, a munkajogot és még ki tudja hány témakört.

Kevés ember képes ekkora nyomás alatt higgadtan dönteni és cselekedni úgy, hogy közben tudja, hogy mekkora a tét.

Véget nem érő szabadság, vagy véget nem érő munka?

A heti öt nap munkához képest egy vállalkozó élete mesésen szabadnak tűnhet, de ugyanannyira kaotikus is. Hiába nyaral, soha nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem foglalkozik a vállalkozása ügyeivel. Bár elképzelhető, hogy nem ül naponta a munkahelyén nyolc órát, de könnyen megeshet az is, hogy napokig jóval többet kell dolgoznia.

Mindezekkel érdemes számolnod, ha vállalkozásra adod a fejed. Sokszor úgy érzed, hogy a tiéd a világ legjobb ötlete, ám lehet, hogy végül mégis kudarc lesz a vége.

Címkék: felelősség   fiatal   siker   vállalkozó