Munka

A diplomásoknak az állami szféra is tartogat izgalmas munkahelyeket

Haiman Éva | 2023-01-11
Téved, aki azt hiszi, hogy csak a versenyszféra tartogat izgalmas munkahelyeket. A Nébih például sokféle diplomával vár, és folyamatosan új kihívásokkal találkozhatsz, miközben a hivatal szerteágazó tevékenységének köszönhetően rengeteget tanulhatsz. Erről is beszél az UNI 2023-nak adott interjúban Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

A Nébih nevét a legtöbbször a hírekben halljuk, általában fertőzött élelmiszerek visszahívásával vagy élelmiszerboltok, vendéglátóhelyek ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. A hivatal tevékenysége azonban ennél sokkal szerteágazóbb, mondja Oravecz Márton elnök. Fő feladata, hogy országosan felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszer-hamisítások és a feketegazdaság ellen, hozzájáruljon ahhoz, hogy a vásárló minőségi élelmiszerekkel találkozzon.

A Nébih az egyik legösszetettebb munkahely a közszférában

A mezőgazdasági termeléstől az élelmiszer-feldolgozáson át az élelmiszer-kereskedelemig, a vendéglátásig és a közétkeztetésig az összes, ezen a területen működő vállalkozás a Nébih felügyelete alá tartozik. Legyen szó vetőmag-előállításról, növényvédőszer-gyártásról, takarmányozásról, állattenyésztési technológiákról.

 

„Némi túlzással természetesen, de nincs nagyon olyan szakterület, ahonnan ne lenne szükségünk szakemberre.” (Fotó: Nébih)

 

De, mint Oravecz Márton elmondta, a közszférán belül a Nébihnek az állatvédelemben, az állategészségügyben is van feladata. Sőt, kiemelt szerepet töltenek be a járványok elleni küzdelemben is. S hogy milyen végzettséggel lehet itt dolgozni? „Némi túlzással természetesen, de nincs nagyon olyan szakterület, ahonnan ne lenne szükségünk szakemberre” – fogalmaz az elnök.

 

Ám, hogy tényleg mennyire érdekes hely is a jövendő diplomásainak a Nébih, arról győződj meg magad! Rendeld meg az UNI 2023 kiadványt, amelyben minden képzési területről megtalálod a legfontosabb, legérdekesebb információkat. Ha kifejezetten az agrár képzési terület érdekel, akkor itt találsz általános információkat. Ha az állatorvoslás a te választott hivatásod, akkor a Sótonyi Péter rektorral készült interjúnkat ajánljuk a figyelmedbe.