Munka

Szakmai gyakorlat: 6 érv, amiért érdemes kihasználni

Kőszegi Anna | 2022-11-20
Legyen szó akár kötelező szakmai gyakorlatról, akár olyanról, amit önszorgalomból végzel, mindig érdemes belőle a lehető legtöbbet kihozni. Számos haszna lehet annak, ha nemcsak kötelező körnek fogod fel, hanem megpróbálsz tanulni belőle.

Munkatapasztalat

Használd ki, hogy diák vagy. Egy gyakornoki pozícióval gyakran olyan cégekhez és olyan pozíciókba lehet bekerülni, ahova friss diplomásként sokkal nehezebb lenne. Sok nagy cégnek van profin megtervezett gyakornoki programja a legszerteágazóbb területeken, ahol szenior kollégák mellett dolgozhatnak a tanulók, de junior kollégákat nem feltétlenül keresnek. Nemcsak hogy érdekes helyeken tanulhatsz a szakmádban, de ha megszereted a helyet, elképzelhető, hogy hosszú távú lehetőségre találsz.

 

Mentorálásban lehet részed

Egy junior munkavállaló felé elvárás az önálló munkavégzés. Továbbá minimális magyarázat után már értsen az alap rendszerekhez és mondjuk a munkakörben használt szoftverekhez. Addig egy gyakornoktól az alapokon kívül csak a tanulás iránti vágyat várják el. Persze nem állítjuk, hogy mindenhol rendesen foglalkoznak a gyakornokokkal, de ha azt tapasztalod, hogy csak olcsó munkaerőnek tekintenek, és nem törődnek veled különösebben, akkor érdemes továbbállni, mert egy gyakornok joggal várhatja el, hogy tanítsák és mentorálják.

 

Felfedezheted a céljaidat

Az egyetemen rengeteg tárgyat tanulsz az alatt a bizonyos 3 vagy 5 év alatt. Valakit teljesen determinál a diplomája abban, hogy milyen szakmát fog választani. De sokan vannak, akik egy annyira széles témában tanulnak, hogy szükségük van a széleskörű tapasztalatszerzésre a munka világában ahhoz, hogy eldönthessék, milyen irányba szeretnének valójában elindulni. Egy szakmai gyakorlat során még könnyű váltani. Nem köteleződtél még el az adott terület iránt, s ha mégsem tetszik, gazdagabb leszel a tapasztalattal és kipróbálhatsz valami mást.

Emberi kapcsolatok

A gyakornoki munka alatt szerzett szakmai kapcsolatok később még hasznodra válhatnak. Például, ha segítségre van szükséged egy munkával kapcsolatos kérdésben, vagy ha valamikor munkát keresel majd. A kollégák értékelik a segítő szándékot és kíváncsiságot, és ez eszükbe is fog jutni a jövőben, ha ők keresnek valakit, vagy te keresed meg őket. Az emberi kapcsolatokkal összefüggő további fontos tanulság egy szakmai gyakorlat során az, hogy akarva-akaratlanul meg kell tanulnod kiállni magadért, a munka világában ugyanis nem mindig tartják tiszteletben az érdekeidet, ha te nem érvényesíted őket.

szakmai gyakorlat

Forrás: Pexels.com

Építheted az önéletrajzodat 

Az egyetem végén, friss diplomásként elhelyezkedni nem könnyű, minden segítségre szükséged lesz, köztük a már említett kapcsolatokra is. Ezek mellett fontos pluszt adhat az is, ha már nem teljesen üres a CV-d, hanem bele tudsz írni egy-két, a szakmáddal kapcsolatban releváns munkatapasztalatot. Még akkor is, ha ezek csak pár hónapos tapasztalatok és nem érzed, hogy ettől komolyabb ismereteket szereztél volna. Egy kiválasztási folyamat során könnyen lehet, hogy ez lesz az, amivel kitűnsz a többi pályakezdő közül.

 

Önbizalomra tehetsz szert

Ha gyakornokként, nem igazán ismerve a területet, megbirkózol egy új környezettel, feladatokkal és sikereket aratsz, akkor az biztosan ad egy löketet az önbizalmadnak. Mire arra kerülne a sor, hogy teljes állásban elhelyezkedj, már lesz rutinod a feladatokban, az irodai életben. Sok bizonytalanságot kiküszöbölhetsz, és ez nagyban meg fogja könnyíteni a diploma utáni átállást.