Uni

Felvételi 2023 – Egyetemek, főiskolák népszerűségi listája

Haiman Éva | 2023-03-16
Országszerte 52 felsőoktatási intézménybe lehetett felvételizni a 2023 szeptemberében induló képzésekre. A továbbtanulni szándékozók nagyobbik része mégis a top 20 egyetemet, főiskolát célozta meg. A népszerűségi lista élén továbbra is a több képzési területet magukba foglaló tudományegyetemek, illetve a nagyobb szakegyetemek állnak.

Az egyetemek, főiskolák népszerűségi listája az összes jelentkező száma alapján a következő:

([AO]N: Alapképzés, osztatlan mesterképzés nappali munkarendben, mindkét finanszírozási formában. Állami: Állami ösztöndíjjal támogatott képzések minden képzési szinten és munkarenden (Forrás: UNIside)

A legnépszerűbb egyetemek, főiskolák

A felvi.hu statisztikája alapján a népszerűségi listát a több képzési területet is magukba foglaló tudományegyetemek, illetve a nagyobb szakegyetemek vezetik. A legtöbben a 2023 őszén induló egyetemi képzések közül gazdaságtudományi, műszaki, bölcsész, pedagógus és orvos-egészségtudományi képzési területek szakjaira jelentkeztek.

A dobogó első helyezettje az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahová 31 781-en jelentkeztek. Majdnem 21 és félezren állami finanszírozással. Az ELTE valamelyik alap- vagy osztatlan mesterképzésén, nappali munkarendben 21 ezernél is többen szeretnének tanulni. 

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a jelentkezések száma alapján a Debreceni Tudományegyetem. Ide 19 676-an szeretnének bejutni, 17 640-esn állami finanszírozás keretében. Nappali alap- vagy osztatlan mesterképzésre jelentkezők száma kicsivel 12 ezer alatt van.

A dobogó első helyezettje az Eötvös Loránd Tudományegyetem. (Fotó: 123rf)

A népszerűségi verseny képzeletbeli dobogójának harmadik fokán a Szegedi Tudományegyetem található. Ide összesen 17 876-an szeretnének bejutni, döntően ugyancsak állami finanszírozással. A nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzésre jelentkezők száma 11 682.

 

A szakegyetemek is taroltak

A negyedik helyezett Budapesti Gazdasági Egyetemre majdnem annyian jelentkeztek, mint a harmadik helyezett SZTE-re: 17 194-en. Közülük majdnem 16 ezren állami finanszírozással tanulnának tovább. Nappali rendszerű, alap- vagy osztatlan mesterképzésre adták be a jelentkezésüket csaknem 11 ezren.

A jelentkezések alapján a BME is igen sok továbbtanulni szándékozót vonzott az idén: 12 693-an adták be ide a jelentkezésüket. Ez a rangsor 7. helyére repítette az intézményt, amely csak egy hellyel maradt le a Pécsi Tudományegyetemtől. (Utóbbira mintegy 4 ezerrel többen szeretnének bejutni.)

 

Népszerűek az egyházi egyetemek is

A jelentkezők száma alapján a két nagy keresztény tudományegyetem is sokakat vonz. A rangsor 8. helyén található Károli Gáspár Református Egyetemre valamivel több, mint 12 ezren jelentkeztek. Közvetlenül utána jön a listán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem majdnem 11 ezer jelentkezővel.