Munka

Diplomás pályakövetés – BME-diplomával

Haiman Éva | 2023-01-18
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzettek közül nagyon sokan tanulnak tovább, mégpedig sokan munka mellett – derül ki a BME Diplomás Pályakövető Rendszer adataiból.

Friss diplomásaink elhelyezkedési esélyei címmel készített összefoglalót a 2019-ben végzettek körében a Budapesti Műszaki Egyetem (BME).

 

A BME alapképzésein végzettek

 

A Diplomás Pályakövető Rendszer keretében készült felmérés szerint a 2019-ben alapképzésen végzett hallgatók több mint 30 százaléka vett részt a kérdőív kitöltésekor felsőfokú képzésben, emellett nem dolgozott. A válaszadók majdnem 11 százaléka csak dolgozott, 36,33 százalékuk azonban párhuzamosan tanult és dolgozott.

 

 

A BSc után már dolgozók nagy része (9,4 százalék) a piaci szférában vállalt munkát. Minimális az állami, illetve a non-profit szektorban elhelyezkedettek aránya. Azoké is, akik külföldön dolgoztak és éltek. 

 

A BME mester- és osztatlan képzésein végzettek

A végzettek közül nagyon sokan tanulnak tovább, mégpedig sokan munka mellett. (Fotó: BME-Facebook)

A 2019-ben mesterképzésen/osztatlan képzésen végzett hallgatók 65,6 százaléka dolgozott a kérdőív kitöltésekor. Ennek a csoportnak a fele csak dolgozott, 15,3 százaléka pedig tanult is a munka mellett. A kérdőívet kitöltőknek mindössze az 1 százaléka volt munkanélküli. 

 

Elvárt készségek, kompetenciák

 

A válaszadók a munkahelyen elvárt kompetenciák kapcsán fejlesztendő készségnek ítélték többek között a precizitást, a számítógép használatát és az önálló munkavégzést. A tanulási képesség, alkalmazkodóképesség és a rendszerező gondolkodás esetében úgy látták a végzettek, hogy a munkájuk során szükséges volt a készség használata, és rendelkeztek is vele. Egyes készségek esetében pedig (pl. nyelvtudás, szabálykövetés, munkabírás) úgy ítélték meg, hogy rendelkeztek vele, de kevésbé volt szükséges a használata a munkájuk során.

 

A műszaki képzési területen végzettek munkaerőpiaci helyzetéről korábban már írtunk. Ebben a cikkünkben pedig a gazdaságtudományi terület által nyújtott képzési lehetőségekbe adunk betekintést. 

Címkék: állás   BME   diploma   munka   műszaki   pályakövetés   pályakövető