Uni

Új PhD-ösztöndíjprogram a Debreceni Egyetemen

Tar Gábor | 2023-02-22
Új ösztöndíjrendszert dolgozott ki a tudományos életpályamodell támogatására a Debreceni Egyetem és az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA).

A Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány által elindított Kiválósági PhD-ösztöndíjat a doktori képzés ideje alatt, de legfeljebb 6 féléven keresztül kapja az a doktorandusz hallgató, aki

  • államilag támogatott nappali képzésben vesz részt,
  • és nem rendelkezik teljes munkaidős állással.

Évente 18 PhD-hallgató kap havi 110 ezer forintot

Az ösztöndíjat elnyerő pályázók először havonta 100 ezer forintot kapnak, az első vizsgát követően pedig további 110 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Ehhez vállalniuk kell, hogy a jövőben a Debreceni Egyetemen fognak dolgozni.

A támogatást évente tizennyolc PhD-hallgató kaphatja meg. A képzés első két évét követően az alapítvány kuratóriumi bizottsága választja ki azokat, akik részesülhetnek a támogatásból – derül ki az egyetem közleményéből.

Kossa György, az alapítvány kuratóriumának elnöke az új ösztöndíjprogrammal kapcsolatban kiemelte: a Kiválósági PhD-ösztöndíj révén lehetővé válik, hogy „a tehetséges fiatalok kizárólag tudományos előmenetelükkel foglalkozhassanak”. Az ösztöndíjprogrammal a „teljesítmény alapján ösztönzik a fiatalokat, így az intézmény saját maga nevelheti ki a jövő minősített oktatóit” – tette hozzá.

Az egyetem kiegészítő ösztöndíjat is ad a PhD-hallgatóknak

Az alapítvány mellett az egyetem is új formában, kiegészítő ösztöndíjjal támogatja a PhD-hallgatók képzését. Az új támogatás mintegy 550, a feltételeket vállaló PhD-hallgatónak nyújt a képzés első 24 hónapjában havi 65 ezer forint kiegészítő ösztöndíjat. Ennek összege a második 24 hónapban havi 75 ezer forintra nő.

Ezzel az első 24 hónapban nettó 205 ezer, a második 24 hónapban havi nettó 255 ezer forint szerezhető, amely mellett további kiválósági ösztöndíjak is elérhetők. Továbbá alkalmi munkavégzés is folytatható az egyetem érdekkörében – közölte Csernoch László, az egyetem tudományos rektorhelyettese.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint 1300 PhD-hallgató tanul. Az új ösztöndíjrendszer már idén nyáron elérhető lesz, és a jelenlegi PhD-hallgatók is élhetnek a lehetőséggel.

EU-átlag feletti a külföldi doktoranduszok aránya

Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent innovációs jelentése szerint Magyarország a külföldi doktoranduszok arányában érte el a legjobb eredményt a felmérésben vizsgált 32 indikátor közül. A hazai egyetemeken mintegy 25 százalék a külföldi doktoranduszok aránya, miközben az EU-ban átlagosan 17,8 százalékot tesz ki a ráta.

UNI 2023

Szavazás