Uni

Innen indult a Kispál és a Borz vagy a 30Y – Nyílt nap a PTE BTK-n

Haiman Éva | 2022-11-22
A Pécsi Tudományegyetemen belül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar büszkélkedhet a legszélesebb szakválasztékkal és ennek köszönhetően a legnagyobb hallgatói létszámmal is. Ha te is ebben az irányban tervezel továbbtanulni, fontos számodra a minőségi oktatás és a közösségi élet, ne hagyd ki a kar november 23-i nyílt napját! De előtte olvasd el cikkünket, amelyben Bene Krisztián egyetemi docenstől, az PTE BTK kar pályázati és beiskolázási dékánhelyettesétől megtudhatod, miért vallják, hogy a jövő embere a bölcsész.

Mit adhat egy bölcsész a világnak? – teszik fel a kérdést a PTE BTK munkatársai a kar nyílt napi meghívójában, és mindjárt meg is válaszolják: kreativitást, rugalmasságot és széles látókört. Bene Krisztián pályázati és beiskolázási dékánhelyettes pedig hozzáteszi: „A jövő embere a bölcsész. Ez nemcsak jól csengő szlogen, hanem a tapasztalat is ezt mutatja. A végzett hallgatók visszajelzései alapján állítjuk, hogy korunkban felértékelődik az a tudás, amit e tudományterületeken sajátíthatnak el a PTE BTK-n diplomát szerzők. Gyorsan változó világban élünk: szükség van arra, hogy a munkafolyamatokat bármikor újratanuljuk, átképezhetőek legyünk. Éppen ezért az általunk kínált képzési területeken megszerzett és fejlesztett alapkészségek, soft skillek felértékelődnek. Azok előtt állnak a legjobb lehetőségek, akik a szakmai tudás mellett állandó emberi értékekkel rendelkeznek.”

A PTE BTK rendkívül sokszínű kar, ahol jelenleg 26 alapszakon, 40 mesterszakon, 180 osztatlan tanári szakpáron lehet tanulni, és két tucat szakirányú továbbképzés működik.

A doktori iskolákban pedig biztosított a tanári és mesterszakokon végzettek magas színvonalú tudományos képzése. A karnak jelenleg majdnem ötezer hallgatója van!

A gyakorlatorientáltság ma már alapelvárás a felsőoktatással szemben, és mint Bene Krisztián fogalmazott, a PTE BTK színes képzési palettája rugalmasan alkalmazkodik a munkaerőpiac igényeihez.

Bene Krisztián egyetemi docens

 „Rendkívül széles a képzési portfóliónk és minden szakterületnek megvannak a sajátosságai. Például a tanárképzésünk nagymértékben gyakorlatorientált, hallgatóinknak már azelőtt lesz tapasztalatuk a köznevelési intézményekben, mielőtt diplomájuk lenne, hiszen gyakorlati időszakot töltenek iskolákban mentortanárok segítségével. Ez a valós szakmai tapasztalat pedig mindenképp előnyt jelent számukra.”

A PTE BTK-n összességében nagyon erős a tudományos aktivitás. Az egyik legnagyobb arányú, 90 százalék feletti a minősített oktatók száma.

A kar 268 tagú oktatói gárdájában a minősített oktatók hányada stabilan magas, ők pedig, mondja a dékánhelyettes, mind arra törekszenek, hogy alapos szakmai felkészültséggel vértezzék fel a munkaerőpiacra kilépő hallgatóikat. Bene Krisztián azt is kiemelte, hogy nagyon sok rendezvényre a szakmák képviselőit is elhívják.

A PTE BTK-n mindig is fontosnak tartották a haladást: 1992-ben az országban elsőként itt vezették be a „tanulmányi egység” alapú képzést, a kreditrendszer elődjét. 2006-ban pedig az első idegennyelvű képzés elindításával a nemzetköziesítés útjára léptek. A digitális oktatásban a Covid-19 hozta el az áttörést, mint Bene Krisztián mondta: a járvány kirobbanása mérföldkő volt a digitális eszközök használatában. „A mai napig nagyon sokat merítünk a digitális oktatás nyújtotta lehetőségekből. Jelenleg minden levelezőképzés teljesen online folyik és sok hibrid kurzus is van. Az, hogy a tananyag digitális platformon is elérhető és korlátlan alkalommal megtekinthető, segít meggátolni a lemaradást, és akár az Erasmus-ösztöndíjjal külföldi tanulmányokat folytató hallgatók is becsatlakozhatnak a magyar órákra” – részletezte a dékánhelyettes. Hozzátette: természetesen folyamatosan fejlesztik rendszereiket, hiszen az élményszerű digitális oktatás közös érdek.

A kiváló képzés mellett meg kell említenünk a remek közösségi életet is. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (a PTE karain belül egyedülálló módon) saját hallgatói klubbal rendelkezik, az idén 50 éves Szenes klubbal, mely mára már zenetörténeti emlékpont is. Innen indult a Kispál és a Borz vagy a 30Y, akinek a frontemberével a dékánhelyettes egy folyosón dolgozik. (Hiszen Beck Zoltán a PTE BTK oktatója is.)

A dékánhelyettes arról is beszélt, hogy bár a pécsi egy nagy egyetem, és azon belül a BTK a legnagyobb kar, mégis családias és közvetlen a légkör. Pécs élhető város. „A kiemelkedő zenei, kulturális, tudományos és oktatási tevékenység mellett a közösségi események széles repertoárjából választhatnak a hallgatók, mindenki megtalálja a számára megfelelőt.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan segítik a karon a gólyákat, mire számítsanak az elsőévesek a PTE BTK-n.

Bene Krisztián ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Az integrációjukat többlépcsős folyamat segíti, melynek első állomása a méltán népszerű gólyatábor. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy minden évben pillanatok alatt betelik a nagyjából 300 férőhelyes létszámkapacitás. Már itt rengeteg ismeretet és tudást szívhatnak magukba az elsőéves hallgatók. Ezt követően orientációs napokat és gólyatréningeket is szervezünk számukra, de kiemelkedően működik a mentorhálózatunk is. Mind oktatói, mind hallgatói részről igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni, hogy az újonnan érkezők gyorsan és könnyen illeszkedjenek be.”

Forrás: Facebook

Azt is megkérdeztük, hogy dékánhelyettesként milyen szakot ajánlana a felvételizőknek. „A pécsi bölcsészkar színes és gazdag képzési kínálatából nem lenne szerencsés egy-egy képzést kiemelni. A PTE BTK úgy kínál szemléletmódot, nyitott és szabad intellektuális közeget a hallgatói számára, hogy időszerű és mély szakmai tudást is biztosít nekik. A nálunk tanulók – bármely szakra is járjanak – számos tudományterületet megismerhetnek. 2022. november 23-án tartjuk a nyílt napunkat. Ennek során alap- és tanárszakjaink mutatkoznak be, de pályaorientációs programokkal is várjuk a hozzánk érkezőket. Azt ajánljuk a felvételizőknek, hogy jöjjenek el, szerezzenek benyomást a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karáról. Lépjenek a saját útjukra!”

November 23-án személyes benyomást is szerezhetsz a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karáról. Regisztrálj a nyílt napra! Ne hagyd ki!