Példakép

Ezüstérmesek lettek a fiatal magyar bádogosok a tetős szakmák vb-jén

Tar Gábor | 2022-11-21
Ezüstérmet szerzett a magyar bádogos csapat a Svájcban megrendezett Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán. Magyarországon már egyre többen tanulnak bádogosnak, idén több mint kétszázan vesznek részt ilyen képzésen.

A Vlkovszky Norbert és Márk András alkotta magyar páros a német válogatottat megelőzve lett második. A világbajnoki címet a házigazdák versenyzői nyerték – közölte az MTI-vel az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ).

Az ÉMSZ tetőfedő és szigetelő csapatot is indított a világbajnokságon, mindkét csapat negyedik lett. A magyar versenyzők hagyományosan jól szoktak szerepelni a tetős szakmák világbajnokságán.

A mostani 3 napos versenyen 25 csapat indult. A felkészülési időszakban napi 10-12 óra jutott gyakorlásra, de a versenyen már csak alig 8 óra állt rendelkezésre a feladatok megoldására.

A magyar bádogos csapat tagjai: Vlkovszky Norbert és Márk András, felkészítő mentoruk: Hidasi Tibor (Fotó: ÉMSZ)

Egyre többen választják a tetős szakmákat

Magyarországon amúgy egyre többen tanulnak bádogosnak, tetőfedőnek és szigetelőnek – derült ki az ÉMSZ október végi tájékoztatásából.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai alapján azt közölték az MTI-vel, hogy idén bádogosnak több mint 200-an, tetőfedőnek több mint 130-an tanulnak. Miközben számuk 2020 őszén az ötvenet sem érte el. Szigetelőnek 247-en tanulnak, míg két évvel ezelőtt ilyen jellegű képzésben senki nem vett részt.

A képzésen résztvevők számának növekedése az ÉMSZ szerint a szakiskolákkal kialakított együttműködéseknek, a szakmaválasztó rendezvényeknek és a tetős szakmák világbajnokságán elért magyar sikereknek is köszönhetők. 

Az utóbbi napokban több magyar diák ért el jelentősebb eredményt szakmai versenyeken. Ezekről itt olvashattok:

A legjobb 10 közé jutott a BME rakétafejlesztő csapata egy rangos európai versenyen

Magyar lány lett Európa legjobb ápolója

Három magyar bronzérem az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Világversenyen lett ezüstérmes egy magyar diák

Címkék: bádogos   képzés   szakképzés   szakma   szigetelő   tetőfedő   verseny