Példakép

A legjobb 10 közé jutott a BME rakétafejlesztő csapata egy rangos európai versenyen

Tar Gábor | 2022-11-06
A legjobb 10 között végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökjelöltjeiből álló rakétafejlesztő csapat a portugáliai European Rocketry Challenge egyetemi rakétaversenyen. A BME Suborbitals kutatórakétája 3000 méteres magasságot ért el, majd épségben landolt.

Október közepén tartották Portugáliában Európa legelismertebb sportrakétaversenyének számító European Rocketry Challenge-t (EuRoC). Európa szerte 25 egyetemi csapat, köztük a BME mérnökjelöltjeiből álló rakétafejlesztő csapat, a BME Suborbitals jutott be. Ezzel Magyarországról első ízben vett részt egy csapat az idén harmadik alkalommal megrendezett EuRoC-on.

A portugál űrügynökség, valamint az Európai Űrügynökség által szervezett nyolcnapos versenyen a BME Suborbitals saját kategóriáján belül 5., az összesített ranglistán pedig a 9. helyezést érte el. A csapat 2022 márciusa óta dolgozott a verseny követelményének megfelelő kutatórakéta fejlesztésén. Így az előkészületek az alkatrészek gyártásával és a rakéta összeszerelésével teltek – derül ki a csapat közleményéből.

A BME Suborbitals rakétája a portugáliai European Rocketry Challenge versenyen (Fotó: BME Suborbitals)

A BME Suborbitals honlapján megtalálhatók a versenyre kifejlesztett EREBOS-II kutatórakéta paraméterei is:

  • hossz: 265 cm
  • tömeg: 6000 g
  • a kilövés utáni célmagasság: 3000 m
  • hasznos teher: 1200 g

Átlépte a hangsebességet és 3 ezer méteres magasságba repült a rakéta

A verseny legkritikusabb pontját a rakéta végleges összeszerelése és felbocsájtása jelentette, ami nem ment zökkenőmentesen. Ugyanis az első összeszerelés után egy elektronikai hiba miatt váratlanul beindult az ernyőnyitó-mechanizmus. A probléma azonosítása után azonban a csapat pár órán belül sikeresen végrehajtotta a kilövést.

A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet (1778 km/óráig gyorsult).

3020 méter magasságot ért el, amellyel a három kilométeres kategória legpontosabb tagjai közé került, miután a célmagasságot csak 20 méterrel lépte túl.

A csúcsmagasság elérése után tervszerűen kinyílt az ejtőernyő, ezzel épségben landolt a rakéta.

Tavaly alakult a csapat

A 2021 elején alakult, mára már 50 főből álló BME Suborbitals célja, hogy szakmai közösségként fogja össze az űripar iránt érdeklődő hallgatókat, fiatalokat. A csapat első szakmai sikerét, idén márciusban érte el, amikor első versenyükön, a Big Rocket Competition megmérettetésen EREBOS-I rakétájukkal másodikok lettek.

A napokban több magyar diák ért el jelentősebb eredményeket szakmai versenyeken. Ezekről itt olvashattok:

Magyar lány lett Európa legjobb ápolója

Három magyar bronzérem az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Világversenyen lett ezüstérmes egy magyar diák

 

Címkék: BME   European Rocketry Challenge   rakéta   verseny